fbpx

Fotograful german Horst Faas, recompensat de doua ori cu premiul Pulitzer, a murit

de

Fotograful german Horst Faas, recompensat de doua ori cu premiul Pulitzer, a murit joi, la varsta de 79 de ani, la Munchen, a anuntat agentia de presa Associated Press, pentru care a lucrat timp de aproape 50 de ani.

Horst Faas era cunoscut mai ales pentru acoperirea mediatica a razboiului din Vietnam. Faas este fotograful care a asigurat cea mai indelungata acoperire mediatica a acestui conflict armat, din 1962 pana in 1974, in calitate de director al departamentului foto al agentiei americane din Asia de sud-est.

 

Fotograful a fost, de altfel, ranit grav in Vietnam in anul 1967.

 

Horst Faas a fost recompensat cu un premiu Pulitzer in 1965, pentru fotografiile sale din acest razboi.

 

El a fost cel care a luat decizia de a publica pe fluxul de stiri al agentiei AP, in iunie 1972, celebra fotografie a unei fetite vietnameze care prezenta arsuri grave, alergand goala pe o strada, pentru a scapa de un atac cu napalm (FOTO). Fotografia lui Huynh Cong Ut (Nick Ut), recompensata si ea cu un Pulitzer, a facut inconjurul lumii. Unii dintre colegii lui Faas considerau ca acea fotografie nu trebuia sa fie publicata pe fluxul AP, intrucat fetita era goala.

 

Horst Faas a primit un al doilea premiu Pulitzer in 1972, pentru acoperirea mediatica a conflictului din Bangladesh, alaturi de un alt fotograf al agentiei AP, Michel Laurent, pentru seria lor de fotografii “Moarte la Dhaka”.

 

Pe parcursul indelungatei sale cariere, Horst Faas a primit si premiul Robert Capa in 1997 si premiul Erich Salomon in 2005.

 

S-a imbolnavit la Hanoi, in 2005, si a ramas paralizat de la brau in jos. Starea lui de sanatate s-a deteriorat considerabil la sfarsitul anului 2008. Horst Faas era spitalizat din luna februarie.

 

MEDIAFAX

 

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *