fbpx

Gala Ceaikovski, un martisor muzical la Sala Radio

de

Cea de-a treia zi a primaverii va aduce in dar un martisor muzical reunind mai multe superlative intr-un concert extraordinar: un program dedicat in intregime celui ce poate fi considerat cel mai romantic compozitor al tuturor timpurilor – Ceaikovski, in interpretarea celui mai surprinzator si tanar ansamblu muzical din Romania – ORCHESTRA NATIONALA DE TINERET a ROMANIEI, sub bagheta unuia dintre cei mai mari dirijori romani – CRISTIAN MANDEAL.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Duminica, 3 martie, de la ora 19.00, GALA CEAIKOVSKI gazduita de Sala Radio din capitala va prilejui intalnirea dvs. cu lucrari dintre cele mai cunoscute si mai frumoase ale marelui compozitor rus. Seara se va deschide cu uvertura-fantezie „Romeo si Julieta”, o bijuterie muzicala de o inegalabila poezie pe tema celebrei piese de teatru shakesperiene. Vor urma apoi aria lui Lenski din opera „Evgheni Oneghin” intr-o inedita transcriptie pentru violoncel si Uvertura „1812” compusa in amintirea luptelor din Rusia la invazia lui Napoleon. Programul va cuprinde si „Pezzo Capriccioso pentru violoncel si orchestra” si „Capriciul italian”, cea de-a doua partitura fiind inspirata de o calatorie intreprinsa de Ceaikovski la Roma.
Concertul va aduce in fata publicului doi artisti apreciati in tara si peste hotare, legati de o deosebita legatura tata-fiu: Marin si Stefan Cazacu. Cel dintai este unul dintre cei mai mari muzicieni romani, concertand de-a lungul carierei alaturi de prestigiosi dirijori si solisti din intreaga lume, iar cel de-al doilea este laureat a numeroase premii nationale si internationale, castigator al Marelui Premiu „Eurovision – Youngs Musicians”– Romania, in prezent student al Universitatii de Muzica Bucuresti, clasa Razvan Suma.

“Povestea din sufletul Galei Ceaikovski s-a nascut… in copilaria mea. Mergeam spre scoala (comuna Vidra – jud. Ilfov) si ascultam muzica iesita din difuzoarele asezate pe stalpii stradali, emisa de postul public de radio. Desi de obicei era muzica usoara sau populara, de aceasta data mi-a atras atentia ceva de o frumusete si o sensibilitate cum nu mai auzisem. Am ramas lipit de stalpul acela pana s-a terminat « minunea ». Aveam sa aflu mai tarziu ca era aria lui Lenski din « Evgheni Oneghin » de Ceaikovski si atunci m-am hotarat ca voi deveni tenor. Am inceput sa studiez muzica, destinul m-a dus spre instrument si nu spre arta lirica, dar din dragoste pentru acest punct de inceput al drumului meu in arta am transcris celebra arie pentru violoncel si o voi darui cu mare emotie publicului prezent pe 3 martie la Sala Radio.” – MARIN CAZACU, director artistic al Orchestrei Nationale de Tineret a Romaniei.

 

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane semnalizate Bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio.

In anul 2008, doi dintre marii nostri artisti – violoncelistul Marin Cazacu si dirijorul Cristian Mandeal – au format impreuna prima orchestra simfonica de tineret din Romania, cu sprijinul Fundatiei „Prietenii muzicii – Serafim Antropov”.
In doar cinci ani de zile, Orchestra Nationala de Tineret a Romaniei – reunind in marea majoritate artisti cu varste cuprinse intre 18 si 28 de ani, selectati dintre cei mai valorosi din intreaga tara – a cunoscut o evolutie fulminanta: aparitii de succes pe scena Ateneului Roman, concertul extraordinar „Eurovision – Tineri muzicieni”, prezenta in cadrul Festivalului International „George Enescu”, concerte la Paris si Strasbourg in cadrul unui proiect cultural european (2012). De asemenea, tanarul ansamblu a concertat in deschiderea primei editii a Festivalului International „Sergiu Celibidache” si a sustinut un concert extraordinar in cadrul prestigiosului Festival International „Young Euro Classic” de la Berlin – august 2012.
In noiembrie 2011 ansamblul a devenit membru al Federatiei Europene a Orchestrelor Nationale de Tineret (European Federation of National Youth Orchestras).
Pentru alte detalii legate de activitatea Orchestrei Nationale de Tineret, va propunem sa consultati site-ul : www.orchestratineret.ro.

Coproducatori: Lanto Communication si Fundatia „Prietenii muzicii-Serafim Antropov”

Parteneri media: Romania Libera, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, 7 seri, RFi Romania, PORT.RO.

Parteneri: Apa Nova, MLNR, Christian Tour, Trade media, Fabrica de asigurari, Vizual Graf

In cei aproape 40 de ani de activitate dirijorala neintrerupta, CRISTIAN MANDEAL si-a exercitat profesia atat in Romania, cat si in strainatate. A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, completandu-si ulterior studiile la Berlin (cu Herbert von Karajan, in 1980) si München (cu Sergiu Celibidache, in 1990).
A fost dirijor al filarmonicilor din Targu Mures (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) si Bucuresti (1987 – 2009) si director artistic al Festivalului si Concursului International „George Enescu”, editiile din 2001 si 2003.
Ca dirijor principal si director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de inalte, lasand in urma o institutie-etalon pentru Romania. In strainatate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, in 35 de tari si 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internationale de prestigiu in compania celor mai reputati artisti contemporani.
A fost director artistic la Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) si la Orchestra Nationala Basca – San Sebastian (2001 – 2008), dirijor permanent la „Orchestra Haydn” di Bolzano e Trento (2000 – 2003); dirijor oaspete principal al Orchestrei „Halle” Manchester (2003 – 2008) – primul detinator al acestui titlu in intreaga existenta de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) si al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).
Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime auditii absolute, in special ale compozitorilor romani, dar si straini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programandu-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera „Oedipe” in prima auditie britanica (la Festivalul de la Edinburgh – 2002) si italiana (Teatro Lirico di Cagliari, 2005). Din 2008 este Presedintele Societatii „George Enescu” din Londra.

MARIN CAZACU a fost distins cu numeroase premii si distinctii precum: „Medaille d’argent” si premiul „Villa Lobos”, Premiul I la Markneukirchen, Premiul al II-lea la Concursul „J. S. Bach” (Leipzig) si Premiul I la Bologna. De asemenea a mai fost distins cu Premiul Criticilor si Muzicologilor in 1980 si 2004, Premiul pentru Performanta in solistica, oferit de revista „Actualitatea muzicala” (2001), Premiul aniversar al canalului Radio Muzical (2001), Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler (2004), Premiul Radio Romania Cultural (2012 ).
Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucuresti sustinand totodata numeroase concerte in Europa, Asia si Statele Unite ale Americii. A colaborat cu valorosi solisti si dirijori si a concertat alaturi de prestigioase ansambluri precum: Orchestrele Radio din Berlin, Leipzig, Bratislava, Sofia, Madrid, Ljubljana, Filarmonica din Seoul, Orchestra Internazionale d’Italia, Filarmonica din Moscova, Orchestra Nationala a Ucrainei, Filarmonica Istanbul, Orchestra Simfonica din Osaka, Orchestra Simfonica Italiana, Filarmonica „G. Enescu”, Orchestra Nationala Radio.
Este director artistic al Festivalului international „Enescu si muzica lumii”, iar pentru organizarea acestui Festival si a infiintarii primei Orchestre Nationale de Tineret a primit Premiul VIP si Premiul revistei „Actualitatea muzicala” pentru „Proiectul anului”.

Nascut in 1994, tanarul violoncelist STEFAN CAZACU a inceput studiul violoncelului la varsta de 6 ani cu tatal sau, violoncelistul Marin Cazacu. Este in prezent student al Universitatii Nationale de Muzica – clasa Razvan Suma. La doar 9 ani a castigat primele premii la concursuri nationale, iar de atunci este anual laureat cu premiul 1 la cele mai prestigioase competitii nationale.
A aparut in recitaluri la Bucuresti, Brasov, Sinaia, Ramnicu-Valcea, Sfantu-Gheorghe, Tulcea, Suceava si in mai multe emisiuni radio si de televiziune.
In 2007 a interpretat Variatiuni pe o tema Rococo pentru violoncel si orchestra de P.I. Ceaikovski cu Filarmonica de Stat din Botosani, iar in 2008, Concertul nr. 1 de Camille Saint Saens in compania Orchestrei Filarmonicii „Muntenia” din Targoviste si apoi a Orchestrei de Camera Radio, bucurandu-se de un real succes.
A fost distins cu premiul tanarului interpret pentru anul 2009, acordat de revista Actualitatea muzicala, iar in 2010 a castigat Marele Premiu „Eurovision – Youngs Musicians”– Romania. In acelasi an, Stefan Cazacu a interpretat concertul de Dvo?ák alaturi de Orchestra Filarmonicii din Brasov, sub bagheta maestrului Horia Andreescu. In noiembrie 2012, alaturi de Orchestra Nationala Radio a interpretat Concertul nr. 1 in mi bemol major pentru violoncel si orchestra – Dimitri Sostakovici.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Teatru

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.