fbpx

Gătește cu mine – o carte de povești culinare semnată de Florin Dumitrescu

de

Miercuri, 27 aprilie 2016, chef Florin Dumitrescu a lansat cartea Gătește cu mine, o colecție de „rețete de acasă”. Dedicată celor care gătesc zi de zi pentru cei dragi, această carte este altfel, fiecare rețetă în parte având o mică poveste relatată de Florin Dumitrescu cu simplitate, sinceritate și emoție.

Gătește cu mine este o carte de povești culinare care au marcat cariera autorului, împărțite pe trei etape de viață: copilărie, adolescență și maturitate. Cu alte cuvinte, toate rețetele din cartea lui Florin Dumitrescu sunt rețete din „bucătăria lui personală”, rețete pe care le gătește cu multă iubire familiei și prietenilor.

„Această carte este povestea mea, spusă pe limbajul gustului”

„Contrar așteptărilor, cartea aceasta nu este despre meseria de bucătar. Nu este despre restaurante, despre fine-dining, despre stele Michelin, rețete elaborate sau plating minimalist. Această carte este povestea mea, spusă pe limbajul gustului și e pentru cei care gătesc acasă, din pasiune sau de nevoie, pentru cei care pun pe masă celor dragi bucăți din sufletul lor…” a explicat Florin Dumitrescu.

Gătește cu mine – 42 de rețete de acasă

În cartea Gătește cu mine se găsesc „de la mâncărurile bunicii mele, cele cu care am crescut și rețete care mi-au marcat cariera, până la preparatele care m-au făcut să înteleg cât de mult contează să gătești cu drag și din iubire.” a completat Florin Dumitrescu.

Este un chef pretențios și un maestru în fine dining, dar când vine vorba de mâncarea gătită acasă amintirile și sufletul pus în farfurie primează pentru el. Chef Florin Dumitrescu e de părere că fiecare are o poveste culinară, iar a lui începe din copilărie, atunci când era răsfățat de bunica sa cu tocăniță de pipote și continuă cu maturizarea sa ca bucătar și cu ipostaza de tătic care i-a adus și provocări culinare. Toate aceste povești sunt reunite în prima sa carte de bucate sau, mai bine spus, o carte de povești culinare, pe care cunoscutul jurat de la „Chefi la cuțite” a lansat-o astăzi. Cartea „Gătește cu mine” este o colecție de „rețete de acasă”, dedicată celor care gătesc zi de zi pentru cei dragi.

După cum spune chiar autorul ei, cartea e specială tocmai pentru că este o colecție de povești culinare care i-au marcat viața, de la copilărie, la adolescență și maturitate, iar fiecare rețetă în parte are o mică poveste relatată chiar de Florin Dumitrescu. „Contrar așteptărilor, cartea aceasta nu este despre meseria de bucătar. Nu este despre restaurante, despre fine dining, despre stele Michelin, rețete elaborate sau plating minimalist. Această carte este povestea mea, spusă pe limbajul gustului și e pentru cei care gătesc acasă, din pasiune sau de nevoie, pentru cei care pun pe masă celor dragi bucăți din sufletul lor”, a explicat Florin emoționat la lansarea cărții sale.

Cartea cuprinde 42 de rețete, printre care supă de legume cu tăiței de casă, creveți cu usturoi, ardei iute și roșii, midii în sos de vin și ierburi proaspete, risotto cu șofran, plăcintă de berbecuț, tartă cu cătină, „de la mâncărurile bunicii mele, cele cu care am crescut și rețete care mi-au marcat cariera, până la preparatele care m-au făcut să înteleg cât de mult contează să gătești cu drag și din iubire”, după cum povestește cheful.

 

Despre Florin Dumitrescu

La 28 de ani, Florin Dumitrescu are deja o experiență de peste 14 ani petrecuți în bucătărie. A început să lucreze de când avea numai 14 ani și a atins performanța de a deveni chef la 18 ani. Drumul în acest domeniu nu a fost însă unul ușor. Florin Dumitrescu a muncit în mai multe restaurante pentru a învăța diferite tehnici și stiluri de a găti. „Nu am sărit nicio etapă. Am preferat să evoluez treptat pentru că știam că fără o bază bună, nu am cum să construiesc ceva”. La 19 ani, avid de învățătură, a plecat în Italia, unde a stat trei ani și unde a lucrat atât în restaurant, cât și pentru un hotel de patru stele, sub atenta îndrumare a celebrului maestru bucătar italian Mirco Botoni. Întors în țară, a început să lucreze cu restaurante renumite din Capitală, a început să creeze meniuri, a format alți tineri dornici să profeseze în domeniu și a devenit unul dintre cei mai cunoscuți chefi români. “Astăzi sunt bucătar, mi-am urmat visul și am muncit enorm în ultimii 14 ani, am facut nenumărate sacrificii. Consider că în bucătărie ai întotdeauna de învățat, iar creativitatea nu are limite, ceea ce face ca meseria aceasta să fie una plină de provocări.”

Este considerat unul dintre cei mai talentați bucătari din Romania, un mentor pentru tineri bucătari și o autoritate în domeniul culinar. Pe lângă emisiunile culinare în care s-a remarcat ca jurat (MasterChef, Hell’s Kitchen, Chefi la cuțite), cu care a intrat în istorie ca fiind cel mai tânăr jurat din istoria formatelor din toată lumea, în 2015 a fost ales primul chef român în juriul competiției internaționale San Pellegrino Young Chef Competition 2015 pentru Europa de Est și primul mentor San Pellegrino pentru câștigătorul etapei din Europa de Est în cadrul competiției internaționale de la Milano.

De-a lungul timpului, Florin a gătit pentru Nicolas Cage, Dolph Lundgren, Roger Federer, Ion Iliescu, Wesley Snipes, Francis Ford Coppola, Jean-Claude Van Damme. În copilărie a făcut polo de performanță, sport la care însă a renunțat după 7 ani pentru a se dedica bucătăriei. Este un chef pretențios, controversat, rebel și nonconformist. Este căsătorit și are două fetițe.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.