fbpx

Inotul – sansa la sanatate si frumusete a copilului tau!

de

Printre lucrurile absolut esentiale pe care trebuie sa le aducem in viata copiilor nostri, inotul isi are locul sau de cinste. Un copil care invata sa inoate inca din primii ani de viata primeste o sansa enorma de a fi mai puternic, mai independent, mai curajos, mai frumos decat alti copii. Nu merita sa facem o asemenea investitie in fericirea copiilor nostri? Despre toate acestea si despre inca multe alte aspecte legate de activitatea acvatica a celor mici vorbeste Anca Grecu, autoarea cartii “Bebelusul tau stie sa inoate”.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Carmen Anghelescu, doctor in psihologie, deschide periplul lecturii cu un Cuvant Inainte menit sa deschida pofta de lectura:

Aceasta carte este o premiera absoluta in literatura de specialitate din România. Specialistii de diferite profesii care sunt preocupati de dezvoltarea timpurie a copilului vor afla in paginile cartii foarte multe informatii practice intr-un domeniu relativ nou si mai putin discutat, si anume inotul si  importanta activitatii acvatice, pentru bebelusi si copiii mici, aportul miscarii acvatice in dezvoltarea globala a copilului si nu numai in cea fizica.
Lucrarea este de fapt o abordare practica a ceea ce specialistii sfarsitului de secol XX au demonstrat prin cercetari, bebelusul este o persoana inca inainte de a se naste si el  vine pe lume cu un pachet de abilitati care il fac apt sa se dezvolte in noul mediu in care va exista.
60% din achizitiile individului uman se realizeaza in primii 3 ani de viata. (Benjamin Bloom)
Dezvoltarea copilului mic este holistica si inglobeaza urmatoarele domenii: motricitate-fina si grosiera, senzorialitate, procesare si comunicare, emotional-afectiv, socializare si prin socializarea autocunoastere si autocontrol.
Domeniile sunt stabilite mai ales din ratiuni didactice si practice pentru analizarea si urmarirea evolutiei copilului, fiecare domeniu este influentat de celelelalte si la rândul sau influenteaza pe toate celelalte.
Cel mai vizibil este relatia de interdependenta dintre domeniul fizic motor  cu toate celelalte domenii.
Motricitatea nou nascutului este cea mai limitata la nastere. Mediu intrauterin in care copilul isi „traieste primele experiente de viata” este un spatiu limitat in care miscarea nu este necesara, in timp ce senzorialitatea este demonstrata ca existenta si chiar performanta dinainte de nastere (ex: auz  si stocarea mnezica).
De la nastere, miscarea atat grosiera, cat si cea fina  evolueaza rapid. In numai 12 luni copilul dintr-o fiinta fara mobilitate propie ajunge sa se deplaseze autonom, sa apuce obiecte de marimi diferite si astfel sa-si satisfaca curiozitatea care este de altfel impulsul cunoasterii.
Dezvoltarea fizica si motricitatea participa esential la dezvoltarea cunoasterii, cunoasterea la diversificarea emotionala si a abilitatilor de comunicare.
In acest context este fireasca sustinerea dezvoltarii motrice si aceasta sa se realizeze prin practicare inotului de catre bebelusi.
Argumentele „pro inot”  ca si minutioasa prezentare a tehnicilor care sunt necesare sa fie utilizate in „antrenamentele bebelusilor in bazin” sunt detailate in acesta lucrare pertinent si convingator, tinand cont de participare activa a bebelusului la invatare in general si a inotului in special.
Autoarea afirma in paginile cartii:
„Inotul inseamna pentru bebelus atat elemente cunoscute, cat si elemente necunoscute pe care trebuie sa le interpreteze, sa le integreze in vederea realizarii adaptarii sale din punct de vedere motor, senzorial, emotional si cognitiv-comportamental. Fiecare dintre aceste abilitati se dezvolta in ritmul sau propriu.  Pentru ca inotul sa fie o experienta placuta este important  ca si profesorii de inot sa invete sa analizeze nu numai comportamentul motor al copilului ci si celelalte aspecte ale dezvoltarii acestuia – senzatiile, emotiile, perceptiile, atentia, cognitia  -  care afecteaza fiecare in parte abilitatea acestuia de a se descurca in apa.”
Toate prejudecatile si riscurile practicarii inotului de catre copii mici sunt analizate intr-un capitol anume tocmai pentru a inlatura orice fel de angoasa a parintilor legat de acest antrenament acvatic, atat de benefic pentru dezvoltarea fizica si mentala a copilului si cu influente  in evolutia viitorului adult.
Scopul principal al elaborarii acestei carti este de a oferi un cadru comun de referinta pentru practicieni, dar nu numai ci si o anumita perspectiva asupra copilului si asupra dezvoltarii lui, care, va permite diversificare si imbunatatirea serviciilor destinate copiilor in perioada timpurie.
James Hackman, laureat a premiului Nobel pentru economie(2005), afirma in lucrarile sale ca 1 $ investit in primii 3 ani de viata a copilului aduce un profit de 7$.
O investitie categoric profitabila in educatia timpurie a copiilor  mici va fi si prin invatarea inotului.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Comentarii

 • Felicitari doamnei Anca Grecu pentru aparitia acestei carti .Noi am cumparat-o de la Diverta ,o recomand tuturor mamicilor care nu au curajul sa isi duca bebelusul de la o varsta atat de mica la piscina.Noi avem 2 luni si facem in acest moment masaj,gimnastica si hidroterapie intr-un cadru special amenajat la clubul de pe strada Pelinului,sector 3 ,Bucuresti.

  CARLA mai 5, 2011 3:32 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.