Cu onestitatea si curajul de care nu se dezice niciodata, Loredana ne-a vorbit despre casatorie si despre despartiri, despre adevaruri si barfe, despre comparatia cu Madonna si despre tara misogina in care traim…
Casatorie vs. concubinaj
E o mare diferenta intre casatorie si concubinaj. Am auzit-o si am spus-o si eu de multe ori, inainte sa ma casatoresc: „noi ne iubim oricum, ce conteaza o hirtie?“. Dar nu-i asa. Am fost si in partea cealalta si sint, acum, si aici. Si pot sa spun din toata inima ca e mult mai bine sa fii casatorita.
E bestial sa fii maritata! Esti protejata, esti in siguranta, esti in echilibru! Esti mult mai putin prada agresiunii sexuale venite din partea celor care incearca sa-si faca relatii. Cind esti casatorita, 90% dintre aceste intimplari dispar. Inca mai exista un respect fata de o femeie casatorita. Verigheta inca iti mai ofera o anumita prestanta.
Despre despartire
Despartirile nu sint usoare nici atunci cind esti intr-un cuplu oficial, nici atunci cind n-a fost o casatorie la mijloc. E greu sa te rupi, sa ai curajul s-o iei de la capat, sa renunti la obisnuinta. Pe mine faptul ca l-am cunoscut pe Andrei m-a ajutat si mi-a dat putere sa ma rup de lucrurile care ma trageau inapoi. Si mi-a dat energia sa infloresc, sa invat viata din nou, s-o redescopar. Pentru ca asta e dragostea, iti deschide poarta catre o lume pe care nici nu o banuiai.
Barbatul – mintea luminata pentru femeie
Casatoria mea e pentru toata viata. Asa o vad acum, cu toate ca stiu ca orice e posibil si sint convinsa ca oamenii trebuie sa accepte schimbarea. Dar te poti schimba chiar mai usor intr-un cuplu, decit de unul singur. Intr-un cuplu e cineva linga tine, barbatul tau, care ti-e mai aproape decit mama, tata, mai aproape decit oricine altcineva pe lume. Un barbat este o minte luminata pentru o femeie. De-asta m-am si maritat. Pentru ca omul asta ma lumineaza, am ce sa invat de la el. Nu e un om de care sa trag eu, sa-l schimb, sa-l tin in spate. Sint multe femei care traiesc asa. Au copii sau n-au, dar le e frica sa ramina singure. In România divortul este privit ca un mare esec, iar o femeie divortata e privita foarte prost, de multe ori. E tot mai agresiva si ofensiva barbatilor care incearca sa aiba o partida de o noapte, one night stand. Acestea sint cele mai rentabile pentru ei. Fara obligatii, doar primesc mult, fara sa ofere nimic…
Senzatii dincolo de pamintesc
Sexul intr-un cuplu e mai bun cu timpul. Sexul e ca vinul. Cei care spun ca lucrurile s-au stricat intre ei, ca s-au plictisit, n-au stiut de la inceput cum sa comunice si in pat ca sa ajunga la orgasme infinite. E si asta un sport, pina la urma, iar performanta nu poti face daca schimbi mereu partenerul. E ca si cum ai schimba mereu racheta de tenis. Toti marii jucatori lucreaza cu aceeasi firma, nu fac schimbari. Asa ca va sfatuiesc sa lucrati cu o singura firma! Numai asa veti putea ajunge la senzatii dincolo de pamintesc.
Cea mai mare pedeapsa
Oamenii se tem, le este frica sa spuna ceea ce cred si ce simt. Si cred ca frica asta vine din educatie, in primul rind, din faptul ca am crescut in niste scoli rigide, cu profesori care erau fixati doar pe materie si mai putin pe umanism, pe chestiile legate de comunicare, de expresie personala. Si asta a fost lupta mea, de cind ma stiu. Sa fiu altfel si sa spun ceea ce simt, riscind sa fiu judecata gresit, sa fiu facuta in toate felurile. Dar pentru mine e o eliberare. Faptul ca tii in tine niste lucruri pe care nu poti sa le spui e groaznic. Mi se pare cea mai mare pedeapsa, sa traiesti fara sa spui ce simti si fara sa-ti exprimi dorintele si visurile tale.
Intre viata si moarte
Prima mea revelatie spirituala am avut-o dupa ce am nascut. Momentul a fost extraordinar si, dupa aia, la un an si ceva – eram in luna de miere, ca n-am avut timp dupa nunta – si am luat un virus din apa, in Mexic. Am avut o deshidratare totala, mai rau decit la dizenterie. Nu stiam ce am si, pina m-am intors in tara, am avut un moment in care chiar era sa mor. Si atunci, intre viata si moarte, mi-am dat seama ca intotdeauna esti la limita, in fiecare secunda trebuie sa fii pregatit si impacat cu tine insuti.
Maternitate
Am nascut natural. Maternitatea e o lectie foarte importanta in viata, pentru o femeie. Nu exista placere fara durere. Si Dumnezeu iti da atita cit poti duce si iti da si atit de multe lucruri minunate si coplesitor de frumoase, ca toate se aduna in tine. Asa mi-am dat seama ca trebuie sa ma cunosc, sa ma mintuiesc, ca sa nu ma duc spre intuneric, ci intotdeauna spre lumina.
Lacrimi de eliberare
N-am mai plins de mult, chiar ma bucur pentru asta. Dar am avut o perioada in viata in care am fost foarte nefericita. Chiar mai multe perioade, in care nu ma regaseam. Si atunci plingeam, era o eliberare. Plinsul e purificare. Sint oameni care nu pot sa plinga si mi-e mila de ei.
Inca un copil
Imi doresc inca un copil. Chiar daca acum ma gindesc cum ar fi sa ramin insarcinata, ca am programul facut pe sase luni inainte, si mi-e teama, nu mai sint atit de inconstienta ca atunci cind am avut prima sarcina, cind am sarit, am topait pe scena, pina la noua luni. Acum cred ca as lua-o mai cu intelepciune, pentru ca deja am un copil, stiu ce inseamna.
Despre inventatul divort
Toata lumea spunea ca divortez si multe alte minciuni fara acoperire.
Iar adevarul, adica faptul ca eu eram cu el, nu interesa pe nimeni. Nu conta ceea ce spuneam: „ca nu divortez, ca il iubesc pe barbatul meu mai presus decit pe orice barbat pe lumea asta.
Care-i problema, trebuie sa divortez pentru ca vor altii?“ Eram ca intr-o poveste in care altii scriau scenariul.
Taxe de platit
Cei care sint cei mai stricati, mai obsedati si mai perversi, apar in ziare ca fiind cei mai buni. Si exact cei care ar putea fi un model pentru oameni, de a trai viata asa cum trebuie, si frumos, si fara sa faci compromisuri, exact oamenii aia sint tiriti in noroi. Si exact oamenii care fac performante. De ce? De cind ma stiu am primit numai aplauze, ovatii si am vindut milioane de discuri. Si nu existau televiziunile astea, eram numai eu, cu vocea mea si cu talentul meu. Daca te iei de asta, pai atunci despre personaje despre care se stie ca-si vind trupul „cu ora“ si, intre timp, ca sa-si faca imagine, mai fac si putina televiziune, sau muzica, sau filme… despre astea ce zici? Asta ma deranjeaza, lucrurile evidente, contrafacute pentru public. Si totul se bazeaza pe bani, sex, sau alte taxe, pe care eu nu le-am platit si nici nu am de gind sa le platesc vreodata. Ma bazez pe mine. Punct.
Lori si Madonna
Nu vreau sa fiu comparata nici cu Madonna, nici cu nimeni altcineva, pentru ca vreau sa cred ca sint o artista originala… M-am inspirat din radacinile muzicii românesti, pe care toata lumea a renegat-o si a aruncat-o, si am incercat sa le arat oamenilor ca de fapt muzica româneasca e o floare foarte rara si ca este exact lucrul care ne diferentiaza de tot restul lumii. Si, ca dovada, multi au inceput sa faca la fel.
Stilul Lori
Foarte efervescent, foarte organic, nu-mi place sa merg dupa clisee, cu toate ca imi plac si cunosc stilurile clasice si am studiat costume. Imi place sa-mi aprofundez cunostintele, nu sa merg doar pe cultura strazii, cu toate ca si cultura strazii este extraordinara. Stau pe strada, de multe ori, ma uit la oameni, si imi place sa descopar diferentele dintre ei. Unii sint amariti, se vede ca n-au bani, dar ii vezi ca au „ceva“ si chestia aia ma innebuneste. Oamenii aia imi plac cel mai tare. Nu-mi plac astia imbracati din cap si pina-n picioare in Dior. Ce conteaza? Poate sa fie chiar urita rochia aia de la Dior! Ce conteaza ca ai dat zece mii de dolari pe ea! Sau ca ai poseta de cinci mii! Daca-i urita si e de baba poseta aia si tu la 20 de ani pui o poseta de baba, Hermes, pe mine nu ma impresioneaza ca ai dat cinci mii. O femeie care are stil nu cred ca trebuie sa se preteze la asa ceva. Stilul vine din nuante, nu din pret. Stilul nu poate fi cumparat.
Pentru ca daca ai atitudine, poti sa-ti pui si o zdreanta pe tine. Poti sa arati mai bine intr-o rochie de zece dolari decit intr-una de zece mii, daca stii sa o porti.
Emancipare
In România, conditia femeii e mai proasta, pentru ca avem mult mai putine drepturi, in realitate, decit barbatii si uite cit de greu ii e unei femei sa se lupte. Daca eu am scos 14 albume, lumea spune ca le-am scos pentru ca m-am culcat cu barbati, nu pentru ca am cintat, am muncit, n-am dormit nopti, pentru ca am renuntat la multe in viata ca sa fac lucrurile astea. Nu m-am jucat in copilarie ca alti copii, n-am avut o viata normala, nu m-am dus in vacante atit de mult ca altii. Numar pe degetele de la o mina revelioanele petrecute cu ai mei, am cintat mereu de sarbatori. Tot timpul am sacrificat ceva. Dar auzi numai explicatii pentru succesul unei femei: a, s-a culcat cu ala, i-a dat ala. Misoginismul e in floare. Mie nu mi-a dat nimeni nimic. Tot ce am cistigat, am cistigat prin munca mea. Nici un barbat din viata mea n-a fost milionar. Se tot scrie despre sotul meu, cum ca „ar cinta si ar compune el“ in locul meu. El nu e director in PRO TV, si nici milionar in dolari. Intimplator am cistigat mai bine decit barbatii din viata mea si asta mi-a dat o libertate in plus. Pentru o femeie, ca sa se emancipeze in ziua de azi, conteaza foarte mult sa aiba o situatie materiala a ei, personala, stabila, si sa nu depinda de un barbat. Pentru ca atunci incep si compromisurile. Mi se pare corect sa fii pe picioarele tale, chiar daca esti casatorita, si sa nu atirni, sa nu fii o povara pentru barbatul tau. Pentru ca atunci cind esti o povara si cind incepi sa emiti tot felul de pretentii, dragostea se transforma in altceva.
Interviu realizat in 2006