fbpx

Loredana – ambasadoarea campaniei ‘Eu sunt! Tu?’ – va manifesta la Marsul Diversitatii

de

Loredana este ambasadoarea campaniei “Eu sunt! Tu?, pentru construirea comunitatii LGBT, si va participa la Marsul Diversitatii ce are loc sambata in Capitala, au anuntat organizatorii, luni, intr-o conferinta de presa la care a fost prezenta si cantareata.
Conferinta de presa dedicata evenimentului GayFest din Bucuresti, organizat de Asociatia ACCEPT si aflat la cea de-a noua editie, a avut loc luni in Capitala, cu participarea Loredanei Groza, a lui Tudor Kovacs, managerul programului “Eu sunt! Tu?”, pentru prevenirea infectarii cu HIV si construirea comunitatii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si transgender), a presedintelui Consiliului pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) Csaba Ferenc Asztalos si a directorului executiv ACCEPT Irina Nita.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

“Aceasta ocazie sa fiu ambasadoare – e un titlu atat de onorant – a campaniei «Eu sunt! Tu?» ma si obliga si sper sa facem ca aceasta saptamana sa fie memorabila pentru comunitatea LGBT, dar si pentru prieteni, cunoscuti” ai acestor persoane, a spus Loredana, cunoscuta sustinatoare a drepturilor persoanelor LGBT.
Ea a mai mentionat ca are “foarte multi prieteni in aceasta comunitate, prieteni in adevaratul sens al cuvantului”, apreciindu-i pe acestia pentru deschidere, disponibilitate si latura lor creativa.
Loredana a mai spus ca situatia din Romania a persoanelor LGBT, care uneori simt nevoia sa se ascunda sau se simt complexate din cauza orientarii lor sexuale, a facut-o sa se implice, considerand totodata ca nu este vorba numai despre orientarea sexuala, ci despre discriminare in general, intoleranta si bigotism.
“Va asteptam la parada, nu numai pe cei care fac parte din comunitatea LGBT, ci si pe prietenii, cunostintele lor. (…) Este un mars al libertatii si al diversitatii”, a mai spus Loredana.
Presedintele CNCD a remarcat ca, daca la inceput Asociatia ACCEPT avea probleme cu obtinerea autorizatiei de la primarie pentru Marsul Diversitatii, acest eveniment a devenit o obisnuinta.
Csaba Ferenc Asztalos a spus ca isi doreste ca “societatea sa fie atenta la drepturile acestei comunitati” si in afara GayFest, apreciind ca este “o comunitate tacuta”, despre care circula discursuri cu caracter manipulativ si incitativ, dand ca exemplu “subiectul-sperietoare” al adoptiei copiilor de catre cuplurile de persoane LGBT.
“Noi suntem la nivelul discutiilor de a asigura confortul cotidian al acestor persoane care isi asuma orientarea sexuala”, a spus presedintele CNCD, vorbind despre un tratament nondiscriminatoriu la locul de munca sau din partea autoritatilor publice pentru aceste persoane. Asztalos a mai spus ca si-ar dori sa se dicute si despre casatorie, “fara patima”, pentru ca, desi este un subiect sensibil in Romania, sunt tari din jur care au reglementat pactul civil pentru aceste cupluri.
La randul sau, Tudor Kovacs a povestit o discutie pe care a avut-o cu un cuplu de tineri gay din Constanta, care au spus ca “nu e normal” sa isi manifeste afectiunea in public.
“Eu sunt un tanar gay, adica nu mai sunt tanar, dar sunt gay”, a glumit el, si “jumatate dintre romani nu ar sta la aceeasi masa cu mine”, potrivit mai multor studii (CNCD 2010, EMIS 2010, SIALON 2009).
“Avem nevoie de voci, care sa ne inspire sa nu ne mai fie teama si sa-i inspire si pe ceilalti”, a mai spus Kovacs.
Directorul executiv al ACCEPT, Irina Nita, a precizat, raspunzand intrebarii unui jurnalist daca se asteapta sa fie probleme la Marsul Diversitatii, din cauza celor care se opun acestei miscari, ca nu apar astfel de probleme din cauza ca marsul se desfasoara de fapt ca “o petrecere cu circuit inchis, in strada ce-i drept”, intr-un perimetru inchis, fara ca trecatorii sa aiba posibilitatea sa se alature daca doresc manifestatiei. 
“Se desfasoara intr-o forma foarte diferita de ceea ce ne dorim”, a spus Irina Nita, exprimandu-si dorinta ca Marsul Diversitatii sa fie “asumat cat mai repede ca un mars al normalitatii”.
Marsul Diversitatii va avea loc sambata, in intervalul orar 17.00 – 19.00, pe traseul Piata Unirii – Piata Constitutiei – metrou Izvor.
Manifestarea GayFest, organizata din 2004 de Asociatia ACCEPT la Bucuresti, se desfasoara si in acest an timp de o saptamana, in care vor avea loc concerte, expozitii, reprezentatii de teatru, proiectii de filme si petreceri, culminand cu Marsul Diversitatii, sambata.
GayFest este expresia miscarii pentru drepturi civile a persoanelor LGBT, o manifestare care combina activismul politic (mars, dezbateri) cu cel cultural (spectacole de teatru, proiectii de filme, expozitii).
Programul complet al evenimentelor GayFest se gaseste pe site-ul www.gay-fest.ro.

BUCURESTI (MEDIAFAX)

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.