fbpx

Irina Nistor, despre “Dupa dealuri”: Imensa drama care sta la baza filmului poate fi norocul nostru

de

Criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat joi pentru MEDIAFAX ca imensa drama care sta la baza filmului “Dupa dealuri” – propus pentru Oscar 2013 – poate fi norocul Romaniei in cursa pentru obtinerera prestigioasei statuete.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

“Cel mai important este sa ai noroc la ghinion. Aceasta imensa drama care sta la baza filmului poate fi norocul nostru”, a spus Irina Margareta Nistor, referindu-se la celebrul caz Tanacu din 2005 care a inspirat romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu Bran, ce au stat la baza peliculei lui Mungiu.

 

Nistor a apreciat ca “era perfect normal ca filmul lui Cristian Mungiu sa fie propunerea Romaniei pentru Oscar”, in conditiile in care este cel mai premiat film romanesc din acest an.

 

“Mai mult decat atat, «Dupa dealuri» are calitatile incontestabiloe ale unui film de Oscar- este o poveste speciala, bine lucrata, o poveste ortodoxa, un subiect extrem de incitant, mai ales dincolo de Ocean”, spune aceasta.

 

In ceea ce priveste sansele la Oscar ale peliculei lui Mungiu, Irina Margareta Nistor considera ca important este ca filmul sa fie inclus printre cele care vor candida propriu-zis.

 

“Stim ca data trecuta cu “4,3,2” nu a ajuns, dar stim pe de alta parte ca n-au reusit (organizatorii premiilor Oscar – n.r.) sa regleze problema asta cu privire la cine vede filmele. Sper ca anul acesta sa fie o selectie serioasa si, mai ales, sa fie vazut filmul, in conditiile in care, acum cativa ani a fost o mare problema cu un film frantuzesc pe care pur si simplu juriul Oscarurilor nu l-a vazut – caseta a fost lasata la jumate si s-a intors la regizor tot la jumatate; nimnei nu o rulase sau o derulase. Desigur, este foarte important si care sunt celelalte filme care vor intra in competitie alaturi de filmul «Dupa dealuri» si, de asemenea, toate sa fie privite de pe aceeasi pozitie. Productia lui Mungiu are de trecut impasul lungimii fiindca se zice ca, pentru a lua Oscarul, un film trebuie sa dureze cat ceremonia, aproximativ doua ore jumate, ceea ce nu este cazul aici. «Dupa dealuri» are insa atuurile unei povesti incitante, ale unor actori buni si un nume pe care deja il stie toata lumea, acela al lui Cristian Mungiu”, mai spune criticul de film.

 

Filmul “Dupa dealuri” de Cristian Mungiu, dublu premiat in mai la Festivalul de Film de la Cannes, a fost desemnat sa reprezinte Romania la premiile Oscar de anul viitor, la categoria cel mai bun film strain, a anuntat joi Centrul National al Cinematografiei (CNC).

 

Un juriu roman format din Eugenia Voda, critic de film si realizator TV, Magda Mihailescu, critic de film, Cristina Corciovescu, critic si istoric de film, Mihai Chirilov, critic de film,director artistic al Festivalului International de Film Transilvania, Cluj, Dana Duma, critic de film, Dinu Tanase, director de imagine si regizor, si Eugen Atanasiu, critic de film, a ales, cu o majoritate de voturi, ca filmul lui Cristian Mungiu sa reprezinte Romania la premiile Academiei de film americane pe 2012, ce vor fi decernate la inceputul anului viitor.

 

Premiat pentru scenariu si pentru interpretare – un dublu trofeu, acordat actritelor Cosmina Stratan si Cristina Flutur – la Cannes, filmul este scris si regizat de Mungiu, inspirat de romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu Bran.

 

“Dupa dealuri” spune povestea a doua fete care au crescut impreuna si care se reintalnesc dupa cativa ani de despartire. Alina se intoarce din Germania sa o ia cu ea pe Voichita, prietena ei din copilarie fata de care se simte inca foarte atasata. Voichita si-a gasit insa calea in credinta, iar maicile printre care traieste la manastire tin locul familiei pe care nu a avut-o niciodata. Alina lupta cu toate puterile sa recastige afectiunea Voichitei, facandu-i pe cei din jur sa se intrebe de unde vine forta care o anima.

 

“Dupa dealuri” are distribuitori in peste 30 de tari si isi continua traseul prin marile festivaluri ale lumii: Karlovy Vary, Sarajevo, Moscova, Florenta, urmand ca in curand sa fie prezentat la Toronto – in sectiunea Masters, New York Film Festival, AFI Fest Los Angeles, Buenos Aires si multe altele.

 

Filmul va fi proiectat la Bucuresti in avanpremiera in inchiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, pe 25 octombrie.

 

In 2007, filmul lui Cristian Mungiu “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, premiat cu Palme d’Or la Cannes, a reprezentat propunerea Romaniei la Oscarul pentru cel mai bun film strain.

 

Fiecare tara poate propune o productie proprie pentru aceasta distinctie, iar dintre zecile de propuneri, este alcatuita mai intai o lista scurta de noua pelicule, dintre care sunt apoi desemnate cele cinci nominalizari. In ianuarie 2008, cand s-a anuntat lista scurta a filmelor propuse la aceasta categorie a Oscarului, neincluderea filmului multipremiat al lui Mungiu, care fusese nominalizat la Globurile de Aur in acelasi an, a cauzat un adevarat scandal. In acel an insa, Cristian Mungiu a devenit primul regizor roman al carui film a primit o nominalizare la premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film strain.

 

Oscarurile sunt cele mai celebre premii din cinematografie, iar o nominalizare la categoria “cel mai bun film strain” aduce producatorului si regizorului prestigiu, fapt care contribuie la cresterea incasarilor.

 

MEDIAFAX

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.