Exercitiile fizice regulate, pastrarea in limite normale a masei corporale, consumul moderat de alcool si o alimentatie bogata in legume pot reduce chiar si cu doua treimi riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu finlandez.
Potrivit realizatorilor cercetarii, mersul zilnic pe jos si limitarea la doua pahare de bauturi alcoolice sunt suficiente pentru “a reduce semnificativ” riscul de crestere a tensiunii arteriale.
La studiul medicilor finlandezi au participat 9.637 de barbati si 11.430 de femei, toti cu varstele cuprinse intre 25 si 74 de ani si care nu au avut niciodata probleme cu hipertensiunea.
Timp de 16 ani cat a durat cercetarea, acestora li s-a monitorizat stilul de viata, la finalul perioadei constatandu-se ca 709 barbati si 890 de femei prezentau niveluri ridicate ale tensiunii arteriale. Acestia nu tinusera cont de cei patru factori importanti ai unui stil de viata sanatos – alimentatie, miscare, greutate in limite normale si consum moderat de alcool.
Rezultatele studiului sunt cu atat mai importante cu cat, spun autorii, trecerea la un stil de viata sanatos ii poate ajuta semnificativ pe cei care deja se confrunta cu hipertensiune arteriala, acestia “putand reduce tensiunea din vasele de sange fie doar prin adoptarea unui regim de viata optim, fie prin combinarea unui stil de viata sanatos cu medicatia specifica acestui tip de afectiuni”.
Descoperirea este deosebit de importanta in contextul in care, in tarile dezvoltate, riscul dezvoltarii afectiunilor cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arteriala, este de 90 de procente. Desigur, persoanele care se confrunta cu o crestere a tensiunii arteriale sunt sfatuite in primul rand sa adopte un stil de viata sanatos. Rezultatele unor astfel de campanii sunt insa, aproape de fiecare data, sub asteptari.
Studiul a fost prezentat in cadrul Congresului European de Cardiologie care s-a desfasurat la Munchen.
Ultimele statistici arata ca 49% dintre romani sufera de hipertensiune arteriala, boala care afecteaza inima, rinichii, ochii si creierul. Dintre aceste persoane bolnave numai 44% isi cunosc afectiunea si doar 39% dintre ele sunt tratate. Aceleasi cifre mai indica si faptul ca din sapte bolnavi de hipertensiune arteriala care primesc tratament, numai trei sunt tratati corect.