fbpx

Mihaela Bilic: NU sucurilor de fructe! Portocala se mestecă, nu se bea cu paiul!

de

Profitând de întâlnirea echipei noastre cu celebra și iubita nutriționistă Mihaela Bilic, eroină a pictorialului și interviului de copertă din ediția de mai a revistei Marea Dragoste/revistatango.ro, în afară de discuția pe care am purtat-o legat de spectaculoasa ei poveste de viață și de devenire profesională – pe care o găsiți în paginile revistei – am rugat-o pe Mihaela Bilic să ne lămurească măcar câteva dintre nedumeririle noastre legate de alimentație. Sunt bune sau nu sunt bune sucurile de fructe?- am întrebat-o și iată ce am aflat.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Bem sau nu sucuri de fructe? E la mare modă să bei câte un fresh, dimineața sau chiar în timpul zilei.

MIHAELA BILIC: Nu bem! NU sucurilor din fructe!

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Totuși, au vitamine…

MIHAELA BILIC: Au vitamine, dar au și fructoză, care este tot zahăr. Dacă vrei vitamine, mănâncă legume, care nu au nici un gram de fructoză. În străinătate se spune clar că nu trebuie băute caloriile sub formă lichidă. Deci, când bei, bea lichide fără calorii și, când mănânci, mănâncă mâncare, altfel confuzionăm creierul și organismul nostru cu totul.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Dar de băut nu avem nimic fără calorii în afară de apă…

MIHAELA BILIC: În afară de apă, se mai poate bea lapte. E ceva ce hrănește organismul mai bine decât un suc fresh în care ai doar apă, niște calciu și zahăr. În lapte ai inclusiv proteine, grăsime și calciu. Laptele este singurul lucru pe care un copil poate să îl bea în loc de apă. În rest, poate să mănânce supă, ciorbă… Iar fructele sunt un desert.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Dar nu era ideea că fructele nu trebuie mâncate ca desert, ci înainte de masă?…

MIHAELA BILIC: Este o tâmpenie, nu știu de unde a apărut.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Iar adulții, în afară de apă, ce pot bea?

MIHAELA BILIC: Pentru adulți există cafeaua, ceaiul, băuturile cu îndulcitor… Dacă vrei neapărat să bei o apă colorată, măcar să nu fie cu zahăr.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Dar mulți urăsc îndulcitorii și nu acceptă să dea copilului băuturi cu îndulcitori.

MIHAELA BILIC: La copii poți chiar să nu le dai. Pe ei trebuie să îi înveți cu gusturile rudimentare, să știe că apa nu are gust. A venit o mămică la mine cu o fetiță de zece ani, grăsuță. Ca într-o doară, am întrebat-o dacă mănâncă fructe. Mi-a spus că nu prea îi plac, dar că îi place sucul și că îi dă suc în loc de apă, pentru că s-a gândit că apa nu are gust. Instinctul copilului încă mai funcționa, nu îi plăceau fructele, dar mama intervenise ea… Mamele merg pe presupunerea că este mai bine să îl vitaminizeze puțin decât să îi dea apă chioară. Niciun părinte nu se gândește că astfel face un lucru rău copilului.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Dar nu există și fructe bune?

MIHAELA BILIC: Orice fruct este bun când este mâncat ca atare, mestecat, un fruct sau două pe zi, nu mai mult. Perele sunt interesante, pentru că satisfac foarte bine nevoia de dulce. Dar și dacă mănânci măr, banană, pară, struguri, mănâncă-le mestecate, ca să înțeleagă și organismul că a mâncat mâncare. Nu este destul că avem atâta mâncare în jur, că abia ne abținem și mâncăm mai mult decât ne trebuie? Ne-am gândit noi ca și ceea ce bem să nu mai fie chiar apă chioară. Mai bine le dai copiilor o supă cremă de legume decât să le dai un suc. Nu spun că fructele sunt rele, dar sucul de fructe nu este apă. Portocala se mestecă, nu se bea cu paiul. Când erai mic, îți dădeau fructele pasate, pentru că nu puteai mesteca, nu aveai dinți, dar acum trebuie să te oprești. Fructele conțin zahăr și, dacă mănânci prea multe, te vei îngrășa. Pentru că trebuie reținut: creierul tău nu știe să numere caloriile venite din lichidele din fructe, dacă le-ai băut, el o să creadă în continuare că nu ai mâncat nimic.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Deci nu sunt mai bune freshurile decât sucurile din comerț?

MIHAELA BILIC: Toate conțin același număr de calorii. Foarte multă lume trăiește cu iluzia că un pahar de Cola sau de Fanta este mult mai caloric decât unul de suc natural sau de fresh. Toate sunt identice. Uită-te de curiozitate pe o cutie de fresh și o să vezi că are 45 de calorii pe suta de mililitri. Cola are aceleași 45 de calorii, nu ai făcut economie de calorii. Este un mit foarte greu de distrus și, din păcate, nu mai vorbește nimeni despre asta. Dacă aș mai avea și eu alți colegi care să spună același lucru, mai multe voci s-ar auzi mai ușor.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Deci nu avem deloc nevoie de zahăr? Zahărul nu ne trebuie în nimic, deloc?

MIHAELA BILIC: Nu avem nevoie de zahăr. Zahărul este un moft. Dacă mâncăm o dată în zi ceva dulce asta este doar pentru că ne place, nu pentru că ne trebuie. Eu nu mănânc ceva dulce decât o dată la două săptămâni și beau cafea sau alte băuturi doar cu îndulcitor. Îndulcitorii potolesc nevoia de dulce, au același efect ca un plasture cu nicotină pentru cineva care nu mai fumează…

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Retete si diete

Comentarii

 • Nu sunt absolut de acord cu articolul acesta. Ar trebuii sters, ca altii sa nu urmeze sfatul asta. Mai bine lapte in loc de un smoothie de fructe??? Laptele, care in ziua de azi e plin de hormonii si are mai putin calciu decat un brokkoli. Si daca e nevoie de grasimi bune, mananci un avocado sau niste nuci. Indulcitor cum spune Ana, Stevia de exemplu, dar nici asta nu trebuie in exces pantru ca lucreaza stomacul si dai in diaree. Sa fie copiii invatati sa bea apa sau o supa de legume e foarte bine, dar nu are nimic de a face ca sucul de fructe facut fresh nu este bun…

  Sarah iunie 23, 2018 12:17 pm Răspunde
 • Explicatiile n-au fundament real. Organismul are nevoie si de zahar dar in cantități echilibrate,in funcție de caz. Un motiv,ca fructele e mai bine să fie mâncate ar fi acela că prin masticare pot fi amestecate cu enzime din saliva,ceea ce ajută la digestie. Astfel formandu-se si “bolul alimentar” din celelalte alimente.In rest…

  Vali martie 5, 2018 8:26 pm Răspunde
 • Dacă e îndulcitor natural de ștevia ,mai zic ,dar ceilalți îndulcitori sunt mai dăunători decât zaharul.

  Crista mai 17, 2016 3:03 pm Răspunde
 • In afara de calorii, vitaminele nu se pun? Cum e cu cine nu-si numara caloriile si nu trebuie sa slabeasca?

  Pop Viorica mai 10, 2016 7:41 pm Răspunde
 • Am o fetiță de 10 ani are 47 kg ce pot săi dau dimineata la mic dejun,iam scos cerealele cu lapte îi fac suc din măr și portocala apoi la scoala la pachet îi pun s piept de pui cu pâine , la prânz friptura cu salata și tot nu da jos, însă nu o pot dezobișnuit .Cu ce mă sfătuiți sa încerc.

  bicoiu mai 9, 2016 6:05 pm Răspunde
 • nu pot sa cred… timp de 5 ani ,in fiecare dimineata cand ma trezesc, primul lucru …bagat fructe la blender. ptr portia de vitamine si waw, aflu ca nu-i benefic..;( pai ii bun indulcitorul??? sunt surprinsa…;)

  ana mai 9, 2016 2:54 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.