fbpx

Mihaela Bilic – Painea noastra cea de toate zilele…

de

Painea este simbolul supravietuirii si, de la Isus incoace, trecand prin perioade de foamete sau de imbelsugare, omenirea a aflat ca painea si apa inseamna viata.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

La romani, painea si sarea sunt simboluri ale ospitalitatii si, pana nu demult, statutul nostru de granar al Europei intarea afirmatia ca painea inseamna bogatie.

De mai bine de 2000 de ani, painea a stat la baza alimentatiei: pana si postul negru inseamna apa si paine.

Indiferent de statutul social sau financiar, de pregatirea profesionala, varsta, preferinte alimentare sau religie, painea are locul sau pe masa fiecaruia: exista paine rustica, rotunda si rumena, coapta pe vatra, dreptunghiulara, ca un cozonac, asezonata cu toate semitele si mirodeniile pamantului; chifle, cornuri, baghete, franzele, ciabatte, lipii.

In sudul Italiei – sarac – al sfarsitului de secol XIX, regele Umberto si regina Margherita au fost serviti cu pizza de Raffaele Esposito, care a avut inspiratia sa puna sos de rosii, branza si busuioc pe un blat de paine. Asa a luat nastere un deliciu culinar care a cucerit planeta.

Si lordul John Montagu, 4th Earl of Sandwich a folosit painea cand a avut nevoie de o gustare practica, usor de luat in timpul jocului de carti.

Nu putem si nu trebuie sa concepem viata de zi cu zi fara o bucata de paine, pentru ca organismul nostru functioneza pe baza de glucoza, iar painea este cea mai banala si mai accesibila sursa de glucide.

Si creierul si muschii consuma exclusiv glucoza, prin urmare, in alimentatia noastra zilnica trebuie sa existe produse care contin glucide (carbohidrati): paine, cereale, malai, paste fainoase, orez, cartofi, fasole, mazare. Amidonul din aceste alimente este format din lanturi lungi de glucoza care se absorb lent in sange si furnizeaza organismului “combustibilul” de care are nevoie timp de 2-3 ore dupa masa.

Painea nu numai ca “tine de foame” dar o cantitate mica de paine, prezenta la fiecare masa, ajuta la slabit pentru ca “lipidele ard in focul glucidelor” este un slogan celebru al nutritiei care confirma rolul esential al glucidelor in alimentatia noastra chiar si atunci cand e vorba de diete.

Painea este “garnitura” banala pentru proteine si lipide, adica pentru carne, branza, oua, unt. Orice mancare este mai gustoasa cu paine si acest lucru are o justificare stiintifica solida. Nu exista in natura un aliment complet, de aceea trebuie sa asociem produsele intre ele pentru a obtine o masa echilibrata.
Carnea, pestele, branza, ouale, untul, nu contin glucide, prin urmare se combina armonios cu paine, orez, paste, mamaliga sau cartofi.

Painea contine glucide complexe (amidon), proteine, vitamine din grupul B si minerale (fier, magneziu, calciu) si fibre. Painea contribuie la echilibrul alimentar, favorizeaza buna functionare a sistemului digestiv, amelioreza metabolismul glucidelor si lipidelor, ofera protectie impotriva cancerului.

Nu painea in sine ingrasa, ci cantitatea in care o consumam. Cu un aport mediu de 230 cal/ 100 gr., nu putem spune ca painea e vinovata de kilogramele in plus, atat timp cat mezelurile contin in medie 350 cal/ 100 gr., iar cascavalul 380 cal/ 100gr.

O banala felie de paine are 80 calorii, ceea ce, raportat la o ratie calorica obisnuita de 2000 cal/zi, nu reprezinta un pericol.

Glucidele sunt esentiale supravietuirii si functionarii optime a organismului uman, asa ca, indiferent de varsta, greutate sau regimul alimentar, oferiti-va zilnic bucuria de a manca o bucata de paine. Fie ca este alba, neagra, cu seminte, cu tarate, cu ierburi aromate, cu ulei, cu lapte, alegeti-o in functie de preferintele voastre. Nimic nu poate fi mai gustos si mai sanatos!

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Retete si diete

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.