fbpx

Dr. Mihaela Bilic – Retete sanatoase pentru Paste

de

Ti-e teama de cite „nu-uri” ai sa auzi in preajma meselor imbelsugate de Paste? De tentatiile carora nu ai cum si nici nu prea ai vrea sa le rezisti? Asa cum ne-a obisnuit deja, Mihaela Bilic ne aduce in fata ochilor dieta rezonabila, in care bunul simt face regulile, si nu infometarea.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zile fara drumuri la spital

Incepe sa pluteasca in aer aroma cozonacilor si a mielului bine rumenit pe gratar. Mai e putin si se da startul pentru „marea indopare“: 3 zile si 3 nopti in care fiecare dintre noi nu va face altceva decit sa manince si sa petreaca. Lista bunatatilor prezente pe masa fiecarui român, cu ocazia sarbatorilor, e lunga, dar organismul nostru are, din pacate, limite, mai ales pentru cei care in ultimele 40 de zile au tinut post. Nimeni nu spune sa nu mincam de Paste, dar trebuie sa existe o masura, altfel riscam sa ajungem in camera de garda a unui spital si nu merita sa stricam totul pentru o indigestie.

Exista un proverb care spune: „Craciunul e satul si Pastele, fudul.“ Adica e momentul sa sarbatorim venirea primaverii cu tot alaiul ei de cruditati si trufandale. Nimic din ce trebuie sa fie pe masa de Paste nu are legatura cu ghiftuiala de la Craciun.

Haideti sa le luam pe rind:

Mielul

Cind alegeti carnea de miel, cumparati pe cit posibil bucati cit mai slabe, in general pulpa, si indepartati cu cutitul toate urmele albe (de grasime) inainte sa va apucati de gatit. Mare lucru din miel nu poti alege in afara de pulpe, care merg la cuptor, si coastele si capul, din care se poate face bors. Carnea pentru friptura trebuie stropita din belsug cu apa si vin si impanata cu usturoi si alte mirodenii. Este o carne relativ slaba (animalul e tinar), frageda si se preteaza foarte bine pentru a fi gatita la cuptor sau la gratar.

1 portie de friptura miel 200g (cit o palma) = 250 calorii

Ciorba de miel

Este o alternativa sanatoasa de pregatire a carnii, bine acrita cu bors (bogat in vitamine din grupul B). Ea nu trebuie sa lipseasca de la masa de prinz. Conditie obligatorie: dupa gatit, lasati oala sa se raceasca si grasimea care se stringe deasupra aruncati-o. Presarati mult patrunjel sau leustean proaspat tocat.

1 portie de bors de miel = 100 calorii

Drobul

Se prepara din organele mielului, fierte si tocate marunt, la care se adauga multe verdeturi, oua, putina smintina si se da la cuptor. Din punct de vedere nutritional are un continut caloric redus si poate constitui aperitivul perfect.

1 felie de drob = 80 calorii

Stufatul

Este un alt mod sanatos de a pregati mielul, cu conditia de a fi zgirciti cu sticla de ulei. Carnea trebuie inabusita fara nici un adaos de grasime (in putina apa) si fiarta, apoi, impreuna cu cozi de ceapa si usturoi verde sau, dupa preferinta, cu spanac. Constituie felul principal la oricare dintre mese si va veti satura cu siguranta.

1 portie de stufat (cu 2 bucati de carne) = 300 calorii

Sarmalele

NU au ce cauta pe masa de Paste, sint o mincare specifica Craciunului si va recomand sa o evitati. De altfel, sper din tot sufletul sa nu gasiti de cumparat foi de varza murata. Cit despre carnea tocata de porc, ea nu are nici o legatura cu sarbatoarea noastra.

Cozonacul si Pasca

Din pacate, la acest capitol nu exista alternativa dietetica, astfel incit va fi nevoie sa reducem cantitatea pentru a ne incadra in ratia calorica. Asta inseamna ca avem dreptul la o singura felie pe zi, de preferat in afara meselor principale, ca aliment dulce.

1 felie de cozonac = 180 calorii

Oul fiert

Sper ca stiti ca oul este un aliment hipocaloric, asta inseamna ca nu de la oua ne vom ingrasa de Paste. Conditia este sa nu fie consumate cu maioneza! Incercati cu putin mustar. Oul are si proprietatea de a fi colecistokinetic si ajuta la digestie, mai ales intr-o situatie speciala cum sint sarbatorile. Atentie, in cazul celor care au valori crescute de trigliceride si colesterol, consumul de oua trebuie limitat la maxim 2/zi.

1 ou fiert = 80 calorii

Alcoolul

Ce ar fi masa de Paste fara un pahar de alcool? Greu de inchipuit ca ne putem lipsi de el si, pentru ca „raul“ sa fie cel mai mic posibil, alegeti vinul. Vinul (alb sau rosu), spre deosebire de bauturile alcoolice tari, are un continut caloric redus si ajuta digestia. Dar nu mai mult de 1 pahar la masa.

1 pahar vin = 80 calorii

Concluzia? Cu putina atentie, masa de Paste poate fi o placere fara riscuri.

Faceti exces de legume proaspete

A venit momentul sa renuntati complet la garniturile clasice pentru friptura (cartofi, legume fierte) si sa le inlocuiti cu salata. Este plina piata de tot felul de verdeturi: castraveti, ardei, salata verde, rosii, ceapa, ridichi, usturoi, morcov. Profitati din plin si mincati de cel putin 2 ori/zi cite o salata asortata. Este cea mai buna sursa de vitamine si minerale, contine multa apa si fibre, deci „umfla burta“, ne tine satui, previne constipatia si absoarbe grasimile din intestin. Stropiti totul cu 1-2 lingurite cu ulei de masline si otet si aveti alimentul ideal. Prin preparare termica toate aceste calitati sint distruse, asa ca retineti: VERDE si CRUD!

O precizare speciala trebuie facuta pentru ierburile aromate (marar, patrunjel), care ar trebui consumate nu drept condimente, ci in cantitati mult mai mari, ca alimente. Mararul este principalul inamic al celulitei, iar patrunjelul contine vitamina C  mai mult decit citricele. Din cauza asta in bucataria arabeasca se face salata de patrunjel. Nu e o idee rea.

Cresteti consumul de peste

Bucataria noastra traditionala nu pune destul accentul pe preparatele din peste si, de aceea probabil, a aparut sloganul de trista amintire: „Nici o masa fara peste.“ Dincolo de gluma, tot ce vine din mare, ocean sau apa de riu este miraculos prin continutul de minerale si acizi grasi esentiali (grasimi „bune“, care ne protejeaza aparatul cardio-vascular). Inclusiv obiceiurile religioase incurajeaza consumul de peste chiar si in timpul postului, fiind singurul aliment pentru care exista dezlegare.

Profitati de ziua de Florii si savurati acest aliment, cu rugamintea de a nu-i distruge proprietatile binefacatoare prin prajire. Consumati orice tip de peste (indiferent cit este de gras) preparat la gratar, fara piele, fara a va face griji din punct de vedere al caloriilor si fara sa va fie teama de un exces.

Reduceti fainoasele

Organismul nostru are nevoie acum de o „infuzie“ cu vitamine si minerale, asa ca profitati de orice prilej si inlocuiti in meniul dumneavoastra alimentele „invechite“, gen: piure de cartofi, cartofi prajiti, pilaf, paste fainoase, cu alimente de sezon: dovlecei, spanac, varza calita, orez cu stevie, ciorba de loboda, urzici. Faceti un obicei din a rontai legumele proaspete (morcov, ridichi, ardei gras, castraveti) si invatati ca se poate face salata din spanac, conopida, ciuperci – toate crude.

Oferiti-va o zi pentru fructe

Fructele ingrasa, de acord, dar avem nevoie de ele in alimentatie, de aceea solutia ar fi ca o zi pe saptamina, eventual vinerea, sa consumati numai fructe. Sint bogate in vitamine, apa, zahar, au proprietati diuretice sau laxative si constituie varianta perfecta pentru detoxifierea organismului.

Cantitatea trebuie sa fie de 1-1,5Kg/zi de capsuni, cirese, visine, caise, piersici, pepene, kiwi, mere.

Faceti miscare

A venit momentul sa va dezmortiti si sa iesiti din birlog. Orice motiv este bun: cumparaturile pentru Paste, plimbarea cu catelusul prin parc, spalatul masinii, curatenia prin casa, mersul in piata etc.

Pentru cei mai ambitiosi nu ar strica nici un abonament la o sala de sport pentru ca bicicleta de acasa sigur a fost transformata in cuier de haine.

Bucurati-va de vremea calda si de primavara!

Sarbatori Fericite!

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Retete si diete

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.