fbpx

AURORA LIICEANU: Paza buna trece prietenia rea

de

Femeile au fost din cele mai indepartate timpuri excluse sistematic din lumea barbatilor. Separarea sexelor a fost stricta, iar izolarea si segregatia erau explicite. Totul se petrecea cu pretul unei duble rupturi: cu familia, dar si cu acel amestec de sexe si varste care alcatuiesc universul experientei cotidiene.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Amicitia este asociata barbatului

Barbatii se aduna intre ei si femeile intre ele. Din copilarie, prieteniile intre baieti se fac si s-au facut, fiind privite cu ochi buni. Doar cand devin adulti si se casatoresc sau traiesc impreuna, femeile nu vad cu prea mare ingaduinta prieteniile intre barbati. Exista intalniri intre ei si pericolul de a fi influentati negativ. Cluburile masculine dovedesc dreptul barbatilor la asociere. Prieteniile intre femei au fost tolerate cand nu amenintau cuplurile, si nici ideea de familie. Frati de cruce, frati de sange au existat si mai exista. Familia a adus ideea de sange comun ca baza a relatiei de incredere si loialitate, transferandu-le in prietenie, prin fratii de cruce si de sange, cu ritualul amestecarii sangelui. Despre surori nu se vorbeste decat recent, de cand cu feminismul. Amicitia se asociaza cu barbatul. Sa  nu uitam scolile si internatele de baieti si cele de fete. Mixtarea scolilor este recenta si a dus la apropierea intre sexe, dar prieteniile raman prioritare in cadrul aceluiasi sex.
De fapt, se spune ca barbatii au descoperit prietenia si au inventat iubirea, iar femeile au descoperit iubirea si au inventat casatoria.
Unii sustin ca este posibila prietenia intre un barbat si o femeie. Altii sustin ca este imposibil, aducand argumente legate de psihologiile diferite ale celor doua sexe si de componenta sexuala care nu poate fi exclusa, anulata, si nici chiar neglijata. Unii demonstreaza ca si in prietenie barbatii au ganduri ascunse, iar femeile cauta protectie. Pareri diferite, argumente diferite, realitati diferite. Si mai exista si ideea ca, in copilarie, si apoi in tinerete, prietenia intre un baiat si o fata seamana cu cea intre un frate si o sora, adaugandu-se, mai tarziu, si o componenta maternala. Dar sexul trebuie exclus, este un tabu, ca in incest.
Indiferent de sexe, in prietenie trebuie sa existe incredere, fidelitate, loialitate, implicare. De aceea, unii sustin ca prietenia intre sexe este profitabila, aducand ceva nou, diferit, daca nu ameninta stabilitatea sexuala a fiecaruia dintre cei doi prieteni de sex opus.

„Ia-ti, mireaso, ziua buna, de la frati, de la surori, de la prietene…“

In multe cupluri asezate, dupa terminarea fazei de fuziune si insatiabila foame reciproca unul de altul, cei doi se imprietenesc sau petrec timp impreuna cu alte cupluri similare. Totul este sa nu apara o persoana „disponibilizata“, singura, care este privita cu suspiciune disimulata de prietenie, fiind o amenintare potentiala pentru cei cuplati. Nu degeaba se spune ca „el s-a incurcat cu cea mai buna prietena a ei“, si nu degeaba cuplurile isi uita prietenii necuplati. Proximitatea este cea care permite apropieri vinovate, uneori in fapt, alteori in fantezii.
Mai exista si problema implicarii emotionale. Carui barbat i s-ar parea firesc si nejignitor ca partenera lui sa-si reverse emotiile, spaimele, grijile, fricile, framantarile, umilintele si victoriile catre altcineva si sa trateze impreuna subiecte „interzise“, sa impartaseasca aceleasi idei si ganduri, sa-i permita altui barbat sa intre pe teritoriul sufletului ei, sa-i cunoasca psihismele si cele mai adanci fosneli si intimitati? Acelasi lucru este valabil si pentru femei. Infidelitatea emotionala este pentru unii la fel de periculoasa ca cea fizica sau carnala, iar pentru altii chiar mai primejdioasa. Exista tradare de trup si tradare de suflet…
Oricum, tematica feminina nu este identica celei masculine, barbatii si femeile nu vorbesc despre aceleasi lucruri. Si de ce ai alege o femeie in loc de un barbat cu care ai ce imparti mai lesne?
Un bun amic mi-a spus ca, daca vrea negot de idei, isi alege un barbat, daca vrea altceva, alege o femeie. E cam jignitor la adresa femeilor, dar cred ca functioneaza in cotidianul nostru. Majoritatea barbatilor, sustin unii psihologi cu deschidere catre biologie, privesc toate femeile ca iubite potentiale intr-un anumit grad si intr-un anumit moment. Intotdeauna se ascunde sexul inauntrul unei prietenii. Iata de ce prietenia in care este exclus sexul – prietenii sunt de acelasi sex –, si sangele – nu sunt in niciun fel rude –, este relatia cea mai libera de subiectivitate, cea mai pura. Sexul si sangele aduc confuzii. Exista chiar si o vorba: „Iubirea e oarba, prietenia deschide ochii“.
Dar poti oare avea o mai mare libertate in a face confidente ca femeie unui barbat decat unei femei? Si mai este un aspect, cel al comunicarii totale, acest mit care aduce atata nefericire multora. Se spune ca un psiholog era mare adept al comunicarii totale in cuplu si oriunde, de altfel. „Sa spui tot, tot“, sustinea el. Odata, la el a venit un cuplu in dificultate si el, bineinteles, a pus aceeasi intrebare sotului: „I-ai spus tot, tot, tot ce gandesti si ce simti?“. „Sotul“ i-a raspuns: „Oh, daca-i spuneam tot, demult eram divortati“. Uitam, astfel, ca anumite lucruri nu le spunem, nu pentru ca nu ar fi intelese, ci pentru ca am leza demnitatea, orgoliul etc. celuilalt. Anumite taceri exista, indiferent de cine e prieten cu cine si de cine se iubeste cu cine.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Psihologie

Comentarii

  • 71BYv8 daoicnrvzvtt

    rmagqpsr mai 4, 2011 4:47 am Răspunde
  • Wow! That’s a relaly neat answer!

    Issy mai 3, 2011 3:41 pm Răspunde
  • Frumos articol , chiar mi-a facut placere sa il citesc.Mi se pare interesant ca a ridicat problema infidelitatii emotionale pe care de multe ori in zilele noastre barbatii o ocolesc sau o evita in discutii daca le este pusa in fata si se justifica prin absenta infidelitatii trupesti . Infidelitatea emotionala este intr-adevar un mare pericol intr-un cuplu .

    Diana-Alexandra august 31, 2010 1:43 am Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.