Are o voce vibranta, care face orice copil s-o asculte si s-o urmeze de drag, si are si talentul extraordinar de a organiza cele mai reusite petreceri, pentru aniversari sau pentru evenimente speciale. Mirela Retegan este inventatoarea personajului si a companiei Zurli si, pe deasupra, este un om bun, onest, care-si respecta cuvantul si iubeste cu adevarat toti copiii lumii.
MAREA DRAGOSTE / TANGO: Puterea de a te face inteles de copii se invata sau ne nastem cu talentul acesta?
MIRELA RETEGAN: Tine de har. Eu nu am nicio specializare pentru ceea ce fac in momentul acesta, dar simt anumite lucruri si am invatat sa lucrez cu copiii urmarind foarte atent reactiile lor. De mica am vrut sa ma fac educatoare, asta a fost visul vietii mele. Nu am reusit, pentru ca eram slaba la matematica, drept urmare am facut Filologia si am ajuns jurnalist. Cu toate ca faceam presa foarte serioasa, eram corespondent BBC, eu realizam si prezentam, din pasiunea de a lucra cu cei mici, si emisiunea Microfonul copiilor la postul de radio din Satu Mare, in reteaua de radio Transilvania. In 1994. Microfonul copiilor a fost o emisiune inventata de mine, facuta de mine cu doi asistenti, care acum sunt studenti in Anglia. Iar in ultimii 15 ani, am lucrat cu copiii din pasiune, iar acum 6 ani mi-am dat seama ca asta imi place cel mai mult sa fac, ca asta imi iese cel mai bine. Si atunci am renuntat la orice altceva si mi-am concentrat toata atentia asupra relatiei cu copiii.
MAREA DRAGOSTE / TANGO: Cat timp ai avut emisiune la Itsy Bitsy?
MIRELA RETEGAN: Am stat acolo timp de 2 ani, dupa care am plecat si mi-am facut propria firma, unde ma ocup de organizarea evenimentelor, de la petrecerile de zile de nastere, pana la evenimente pentru companii.
MAREA DRAGOSTE / TANGO: Te-am vazut in multe locuri si mi-ai parut grozava mereu. Tu cu ce eveniment te mandresti cel mai mult?
MIRELA RETEGAN: Evenimentul de care sunt foarte mandra este Parlamentul Copiilor. Acum doi ani am umplut Parlamentul cu 500 de copii prescolari, care si-au votat propria lege. A fost transformata de Realitatea intr-o emisiune TV, iar articolele de lege sunau cam asa: „Copiii nu sunt obligati sa se imprieteneasca cu copiii prietenilor parintilor lor”, „Copiii nu sunt obligati sa recite poezii si sa cante la comanda in fata musafirilor”. Aceasta lege a fost respectata de catre toti parintii pe 1 iunie, de ziua lor. In jocul nostru au intrat Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, iar cel mai mic dintre copii a mers la Traian Basescu pentru a promulga legea, el fiind presedintele copiilor pentru o zi. A fost o provocare fantastica sa vezi 500 de copii in Parlament si cantand la tribuna Parlamentului „Nu mi-e frica de Bau-Bau”!
MAREA DRAGOSTE / TANGO: Cred ca tu ai inventat in tara noastra evenimentele pentru copiii mai mari, cum ar fi cele in care apar personajele din filmele Disney, gen High School Musical sau Hannah Montana…
MIRELA RETEGAN: Fetita mea, Maia, a fost si este pentru mine un reper foarte important. Implineste in curand 10 ani. Si avand-o pe ea in casa, am stiut tot timpul care sunt emisiunile cele mai vizionate, care sunt personajele preferate de copii… Mi-a fost mult mai usor sa inteleg care sunt asteptarile copiilor preadolescenti. Ei fusesera vitregiti multa vreme. Pentru cei de pana la 6-7 ani a fost mai simplu, ei aveau personajele preferate, pe Alba ca Zapada sau Cenusareasa. De la 8 ani in sus era deja o problema. Personajele nu mai tineau, conventia nu mai functiona, deci ce era de facut? Noi ne-am dat seama ca petrecerea inseamna, de fapt, un loc dragut unde adunam toate energiile bune si ne distram, dansam, avem si muzica – muzica e foarte importanta! – si facem jocuri impreuna. Cel mai simplu a fost sa ne legam de filmele de la Disney, care au foarte multi fani, iar noi am incercat sa aducem atmosfera pe care ei o vad in filme.
MAREA DRAGOSTE / TANGO: Si cred ca ai adus si muzica buna din filmele Disney, pentru ca muzica romaneasca pentru copii nu e foarte bine dezvoltata…
M.R.:Acolo e o industrie. La noi industria muzicala abia reuseste sa se descurce cu ce face pentru oamenii mari. E foarte greu sa faci muzica pentru copii. Totusi, Hannah Montana este muzica pentru copii, dar, in acelasi timp, ne place si noua foarte mult. Disney a reusit cu productiile noi, Hannah Montana, Jonas Brothers, Selena Gomez si ce mai au ei sa cultive educatia muzicala a copiilor. Fata mea asculta rock! Eu nu ascultam rock la varsta ei, eventual ascultam la Europa Libera, daca era dat mai tare radioul.
MAREA DRAGOSTE / TANGO: Noi nu am avut norcul acesta, traind in comunism. Ei acum sunt deschisi catre intreaga lume…
MIRELA RETEGAN: Sunt foarte multe mamici care le interzic copiilor productiile Disney si spun ca nu sunt un exemplu bun. Eu nu sunt de acord. Aceste filme ii invata pe copii un stil de a se imbraca, ii invata cum sa faca alegeri. Observ la fiica mea remarci pline de umor pe care le-a luat din filme.
MAREA DRAGOSTE / TANGO: Scenariile lor sunt exceptionale! In plus, toate filmele au un mesaj pozitiv, se termina cu bine.
MIRELA RETEGAN: Nu numai ca au un mesaj pozitiv, dar este introdus foarte subtil si elementul educativ. Nu li se baga in ochi, li se dau exemple si ei inteleg din ele ca nu e frumos sa barfesti, de pilda. M-a surprins foarte tare ca Maia mi-a vorbit despre barfe, desi eu nu ii povestisem, dar a vazut in filme ce urat e sa fii intrigant, sa nu ii ajuti pe cei mai slabi… A invatat foarte multe lucruri bune.
MAREA DRAGOSTE / TANGO: Eu cred ca parintii care blameaza aceste filme de fapt nu au avut rabdare sa le vada pana la capat.
MIRELA RETEGAN: Si eu cred asta. Ei vorbesc despre un fenomen din auzite.
MAREA DRAGOSTE / TANGO: Intr-o statistica neoficiala, cati dintre copiii pe care i-ai intalnit la petreceri si evenimente provin din familii despartite si vin cu mama dintr-o familie si cu tatal dintr-o familie? Sunt in numar mare?
MIRELA RETEGAN: Sunt foarte multi. Si copilul meu provine dintr-o astfel de familie, cu tatal la Londra si mama in Bucuresti. Am intalnit foarte multe astfel de situatii. Din fericire, in cazul clientilor mei, sunt adulti decenti, destepti, care au stiut sa gestioneze foarte bine problema despartirii. Vezi trauma despartirii doar in cazul in care adultii nu au stiut cum sa procedeze, acolo unde adultii nu se inteleg. Mi s-a intamplat. Noi la petrecere, la momentul tortului, spunem: sa vina parintii! Si am grija de fiecare data sa intreb daca mama sau tata sunt acolo, daca sunt parintii adevarati, ca sa nu facem gafe. In general se straduiesc sa vina in asteptarea copilului, dar copiii din astfel de familii sunt foarte emotionati exact la acel moment.
MAREA DRAGOSTE / TANGO: Care este acel moment? Ce se intampla, de fapt?
MIRELA RETEGAN: Momentul tortului. O petrecere inseamna adunarea tuturor energiilor pentru momentul tortului. Toate jocurile si dansurile pe care le facem sunt pentru a-i aduce pe toti intr-o stare foarte frumoasa. La momentul tortului, punem copilul pe o scena sau pe un scaun, pentru a fi deasupra celorlati, si ii intrebam pe invitati ce le place la sarbatorit. Astfel ii ajutam sa exprime lucruri pozitive. Foarte rar se intampla sa sa exprime lucruri negative sau sa nu spuna nimic, de regula copiii sunt generosi. Iar pentru sarbatorit este momentul cel mai important, pentru ca afla lucruri despre care nu credea ca se vad de dinafara. Afla astfel ca e generos, cuminte, destept. Incheiem momentul cu parerea parintilor despre copilul lor. Pentru copil, acela e momentul cel mai emotionant pentru ca, in viata de zi cu zi, foarte rar mamele sau tatii isi iau in brate copiii si le spun toate lucrurile frumoase pe care le simt pentru ei. Dar atunci spun lucruri adevarate, pe care copiii au nevoie sa le auda. Ca sunt lumina din viata parintilor lor. Ca sunt copii buni, tandri, curajosi, de care parintii sunt mandri… De fapt, acela e momentul pentru care merita sa faci toata petrecerea!
MAREA DRAGOSTE / TANGO: Ii implicati si altfel pe parinti? Ii puneti sa cante, sa danseze?…
MIRELA RETEGAN: Incercam sa-i implicam cat mai mult pe parinti in toate momentele petrecerii. Mai ales in cazul copiilor mai mici, si copiii si parintii sunt foarte incantati sa participe impreuna la dansuri, la jocuri… Am vazut adulti care au facut, in cadrul unei petreceri, lucruri pe care nu le mai facusera niciodata – au mers in patru labe, si-au carat copiii in carca… Petrecerile noastre nu sunt pretexte de socializare pentru adulti. Chiar daca nu se implica direct, parintii nu pot sta pasivi. Se intampla lucruri atat de interesante, incat ei devin macar spectatori. De multe ori ne cer sa venim sa facem o petrecere si pentru ei, pentru ca s-au distrat la petrecerile copiilor mai tare decat la ale lor.
MAREA DRAGOSTE / TANGO: Da, chiar, de ce nu exista cineva care sa-i distreze si pe oamenii mari la petreceri, sa se ingrijeasca de ei?
MIRELA RETEGAN: Probabil pentru ca e mult mai greu cu oamenii mari. Nu stii daca sunt dispusi sa accepte conventiile, sa intre in joc. Copiii intra in joc si se lasa purtati, e foarte usor. Ei au nevoie de repere si de mize in joc, asa cum au nevoie de parinti, pe care sa-i recunoasca si sa-i respecte. Daca eu incerc sa le fac cea mai frumoasa petrecere, ei vin cu mine pana la capat. Asta face diferenta. Sunt foarte multi care vor sa faca animatie, dar nu isi dau seama ca, daca nu te crede copilul, iar tu nu o faci din tot sufletul, nu o sa-ti iasa. Adultii sunt mai timizi, nu stiu ce vor, au nevoie de cateva pahare ca sa se deschida…
MAREA DRAGOSTE / TANGO: Acum compania ta se numste Zurli , dar multi copii inca te asociaza, cred, cu un personaj pe care l-ai creat mai demult, care se numea Zapa.
MIRELA RETEGAN: Incet, incet, nu ma mai asociaza. Imi place ca Zurli a devenit un brand mai puternic. M-am intalnit cu o doamna care ma cunostea, a vazut tricoul cu care eram imbracata, cu insemnele firmei, si mi-a spus ca se bucura ca m-am angajat la Zurli, pentru ca sunt foarte buni. Mi s-a mai intamplat, la o petrecere la Clubul Diplomatilor, sa-mi ceara cineva cartea de vizita a sefului meu, fara sa stie ca eu sunt acela! Dar sunt copii care ma stiu de pe vremea cand eram la Itsy Bitsy. Doi ani de zile, in fiecare seara, de la sase la opt am facut acest personaj interactiv si cred ca cel mai mult ma tin minte parintii.
MAREA DRAGOSTE / TANGO: Ideea cu Zurli cum ti-a venit? Cu un brainstorming? Sau ai ajuns pur si simplu la ideea asta?
MIRELA RETEGAN: Ideea mi-a venit pur si simplu. Din momentul in care am hotarat ca asta vreau sa fac, mi s-au intamplat toate lucrurile firesc si usor. Tiribam-tiribum, de exemplu, care este un show pentru copii, a fost scris in 2 ore. M-am trezit la ora 5 si am avut inspiratie.
MAREA DRAGOSTE / TANGO: Cartea pe care tocmai ai lansat-o, la targul Gaudeamus, “Mami, tati, joaca-te cu mine”, cum a aparut?
MIRELA RETEGAN: Cartea e de fapt o culegere cu toate jocurile pe care eu le-am jucat cu Maia. E verificata pe pielea noastra, asa ne jucam noi in masina, in casa, la cumparaturi. Cand am vrut sa-i spun Maiei un lucru care conteaza, am inventat un joc, ca s-o fac sa inteleaga. Nu i-am spus niciodata „N-ai voie!”, ci „Ai voie orice nu-ti pune viata in pericol”. ~sta e lucrul dupa care noi ne-am ghidat in viata. Putem sa incercam orice si stim care sunt cele cinci lucruri care ne pun viata in pericol: apa, focul, inaltimea, curentul electric, obiectele ascutite. De acelea ne ferim, in rest nu exista “nu-i voie”. Am dorit sa-i usurez ei anumite situatii. Intr-o zi, am vazut-o cu o fata trista si am intrebat-o: “Ce-i cu fata asta de muratura?” Si cand i-am spus: “In trei secunde sa te transformi in prajitura!”, a zambit. Acum facem mereu jocul asta. Sau ne jucam „Ce-a fost bine si ce-a fost rau astazi”. Si eu ii spuneam exact ce mi s-a intamplat, chiar daca avea 4 ani si poate nu intelegea exact ce puneam la plus si ce puneam la minus. Am vrut si sa nu simta frustrarea de a nu avea ceva, sa stie ca isi poate dori orice si ca le va si primi candva. Dar ii spun: “Nu acum, pentru ca universul este ocupat cu un copil ratacit de mama lui sau cu o fetita bolnava. Dar tu trebuie sa-ti formulezi dorinta si sa ai rabdare”. Iar cand mergeam la cumparaturi ii spuneam ca isi poate alege orice vrea, atata timp cat se incadreaza intr-o anumita suma de bani. Gestul de a lua de pe raft si de a pune in cos ii satisfacea dorinta de a avea acel lucru. Iar la final, o invatam sa faca selectia: acum, alege! Si alegea, ca sa se incadreze in banii pe care-i aveam. Toate astea se gasesc in cartea in care eu va dau idei. Daca iti vezi copilul ca si-a imprastiat toate jucariile in camera, nu tipi sa le stranga, ci il provoci sa construiasca cel mai inalt turn cu toate jucariile.
MAREA DRAGOSTE / TANGO: Deci ne face si noua viata mai usoara aceasta carte. Sunt solutii, in primul rand, pentru noi, parintii.
MIRELA RETEGAN: Cand incercam sa o fac sa ma lase sa mestec in mancare, sa nu ma tot strige “mama, mama”, o provocam sa se strambe in spatele meu fara ca eu s-o vad. Sau cand ii era frica de intuneric, o provocam la o intrecere: cine ajunge prima in camera la ea si aduce un obiect care incepe cu litera „c”. Uita si de intuneric si de tot, intra in joc, era motivata.
MAREA DRAGOSTE / TANGO: E extraordinar! Dar in trafic, atunci cand petrecem ore in sir in masina si ei se plictisesc?…
MIRELA RETEGAN: Eu si Maia am inregistrat un CD cu 50 de jocuri demo care se pot juca in masina. E foarte simplu. Asta este culmea, copiii vor lucruri extrem de simple, iar adultii se chinuie sa complice tot, sa diversifice. Copiii vor vrea aceleasi povesti mereu, sunt lucruri pe care le stiu, si asta le da siguranta. In plus, se simt mandri de ce stiu. Ia lasa, atunci cand le citesti povestea de fiecare seara, un cuvant pe dinafara dintr-o pagina, si sa vezi ce se intampla!
MAREA DRAGOSTE / TANGO: Esti, datorita abilitatilor tale speciale, o mama mai buna decat alte mame sau faci si tu greseli, ca noi toate?
MIRELA RETEGAN: Fac si eu greseli. Uneori nu am rabdare sau ridic tonul. Din fericire, Maia are curajul sa-si exprime nemultumirea si ma combate. Mi-a spus ca, atunci cand eu tip, ea nu vede decat o gura mare care se deschide si se inchide si nu mai aude nimic din ce spun! Fac un lucru insa pe care multe mame nu il fac: imi cer iertare, si o fac atunci.Toti suntem oameni, reactionam la fel, suntem nervosi cateodata.
Mi-a fost la fel de greu cum ii e oricarei mame singure, dar am avut grija sa construiesc o imagine frumoasa pentru tatal ei si sa-mi inghit toate cuvintele urate. Maia stie ca tatal ei este foarte talentat, ca o iubeste foarte mult, ca este un om deosebit si ca altfel ea nu ar fi venit pe lume. Acum un an m-a intrebat daca as putea sa traiesc departe de ea, ca tatal ei. Cand i-am spun ca nu, ea a zis: Vezi ce puternic e tata?!… Ea a tras concluzia ca tatal ei e foarte puternic, iar eu nu am contrazis-o… Ma bucur ca ea vede lucrurile asa, pentru ca eu asta am vrut. Ma abtin sa-i spun ce poate gandesc negativ, pentru ca vreau sa am un copil cu sufletul intreg. Vreau sa-i transmit numai mesaje pozitive.
MAREA DRAGOSTE / TANGO: Ce crezi despre oamenii care raman intr-o relatie de dragul copiilor?
MIRELA RETEGAN: Nu cred asta. Ei raman de fapt pentru ca sunt comozi, pentru ca au interese financiare… Stiu situatii in care femeile sunt incapabile sa se intretina singure. Deci nu-i cred ca raman pentru copii, ci din motivele lor personale. Iar asta e o greseala. Copiii vor creste nefericiti, intr-o familie in care nu te poti preface, in fiecare zi, ca totul e bine. Copilul simte cand nu e echilibru sau armonie in familie. Prefer doi adulti separati care, dupa ce se asaza apele, pot deveni doi oameni maturi care se implica impreuna in cresterea copiilor, in masura in care poate fiecare.
MAREA DRAGOSTE / TANGO: Unde sa mergem cu copiii la restaurant si cum sa-i tinem la mese?
MIRELA RETEGAN: Gandesc de ceva vreme un proiect despre care stiu sigur ca va avea mare succes, un restaurant special pentru copii, ceva in stil Hard Rock Cafe, dar cu toate adaptate pentru copii, cu muzica pentru ei, cu entertainment, cu mancare speciala, cu jocuri, cu atmosfera… Un loc in care si parintii sa fie linistiti si fericiti, iar copiii sa se distreze de minune si sa manance sanatos. Daca gasesc un investitor, demarez…
MAREA DRAGOSTE / TANGO: Dar un proiect de emisiune nu ai? Nu te-ai gandit sa apari mai mult la TV? Sa inveti si sa bucuri mai multi oameni decat pe cei prezenti la un eveniment sau la un spectacol?
MIRELA RETEGAN: Cred ca varsta si experienta m-au invatat ca fiecare lucru vine la timpul lui. Si, intr-o zi, cineva va vedea toate lucrurile pe care le fac, o sa creada in ele, si o sa faca un super proiect de televiziune. N-o sa bat la usile televiziunilor cu un episod- pilot in mana, sa ii conving ca vor face audienta, pentru ca ei gandesc doar din punct de vedere al marketingului… Pentru mine ar fi frustrant. Atunci cand se va face, va fi un produs din care toata lumea va avea de invatat si de castigat. Eu am rabdare, nu ma grabesc nicaieri.