O scrisoare pe care John Lennon i-a trimis-o lui Eric Clapton, scoasa la licitatie

de

O scrisoare pe care John Lennon i-a trimis-o chitaristului Eric Clapton in 1971, estimata la 30.000 de dolari, va fi scoasa la licitatie in luna decembrie, au anuntat luni reprezentantii casei Profiles in History, citati de Reuters.

Scrisoarea redactata de solistul trupei The Beatles, care a fost asasinat in 1980 la varsta de 40 de ani, este doar unul dintre numeroasele obiecte apartinand unor muzicieni de seama care vor fi scoase la vanzare in cadrul acestei licitatii, ce va avea loc la Los Angeles pe 18 decembrie.

 

In aceasta scrisoare, datata 9 septembrie 1971, John Lennon isi exprima respectul si admiratia pentru chitaristul britanic Eric Clapton si ii propune acestuia sa infiinteze impreuna o trupa noua.

 

Scrisoarea are o semnificatie speciala in randul fanilor trupei The Beatles, intrucat, in acea perioada, era evident faptul ca relatiile dintre membrii legendarei trupei britanice erau destul de tensionate, iar Eric Clapton a fost destul de aproape de a deveni membru in aceasta formatie.

 

Eric Clapton a cantat in Plastic Ono Band, trupa infiintata de Lennon si de Yoko Ono in 1969, inainte de destramarea grupului The Beatles in 1970. El a inregistrat, totodata, piesa lui George Harrison intitlata “While My Guitar Gently Weeps”, inclusa pe albumul “White Album” al trupei The Beatles.

 

La aceasta licitatie vor fi scoase la vanzare 300 de manuscrise si scrisori apartinand unor personalitati din muzica, literatura si politica, care au apartinut unui colectionar american.

 

Printre celelalte obiecte ce vor fi scoase la vanzare se numara o scrisoare redactata de George Washington – estimata la 300.000 de dolari – si un necrolog al scriitorului William Thackeray scris de Charles Dickens, estimat intre 40.000 de dolari si 60.000 de dolari.

 

Un alt obiect deosebit de valoros este o scrisoare expediata de Ludwig van Beethoven lui Tobias Haslinger, un prieten al editorului muzical al sau, in care muzicianul german vorbea despre “Simfonia a IX-a” si “Missa Solemnis”, doua dintre cele mai apreciate compozitii ale sale.

 

Scrisoarea, in limba germana, nu este datata, insa atat “Simfonia a IX-a”, cat si “Missa Solemnis” au avut premierele in 1824. Datorita raritatii scrisorii, se estimeaza ca aceasta va fi vanduta cu un pret cuprins intre 40.000 de dolari si 60.000 de dolari.

 

Printre celelalte obiecte scoase la vanzare se numara o scrisoare a compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski, estimata intre 10.000 de dolari si 15.000 de dolari, si o scrisoare a compozitorului George Gershwin, datata din 24 martie 1932, in care acesta isi compara compozitiile “Rhapsody in Blue” si “An American in Paris”.

 

Scrisoarea lui Gershwin este estimata la aproximativ 3.000 de dolari, potrivit expertilor casei Profiles in History.

 

MEDIAFAX

 

 

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *