fbpx

Noiembrie, luna fibromului uterin – Afla. Discuta. Decide

de

În luna noiembrie, luna fibromului uterin, se aniversează cinci ani de la lansarea unei noi metode terapeutice, o soluție conservativă de management al fibromului uterin

Prin marcarea acestui moment, campania “Fibromul uterin. Află. Discută. Decide” își continuă misiunea de educare și informare asupra opțiunilor corecte de tratament al fibromului uterin. Inițiativa a fost lansată în 2013 de Societatea Română de Obstetrică-Ginecologie din România, cu sprijinul companiei Gedeon Richter.

Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră benignă a tractului genital feminin, care afectează între 20% și 40% dintre femeile aflate la vârsta fertilă. Simptomele acestei afecțiuni sunt caracterizare prin sângerări uterine excesive, anemie, durere, presiune uterină, urinare frecventă sau incontinență și infertilitate. Fibromul uterin simptomatic are, de asemenea, un impact semnificativ asupra calității vieții pacientelor. Aceste tumori sunt, în mod obișnuit, excizate chirurgical și, din păcate, sunt principalul motiv pentru histerectomie.

Se estimează că în UE sunt efectuate anual aproximativ 300 000 de intervenții chirurgicale pentru tratarea fibroamelor uterine simptomatice, dintre care aproximativ 230 000 sunt histerectomii. Solutiile de tratament invazive nu reprezinta o opțiune pentru femeile care își planifică o sarcină sau pentru cele aflate în pre-menopauză și care se așteaptă ca simptomele asociate fibromului să se remită.

În urmă cu cinci ani, a fost lansată pe piață un nou tratament medicamentos, conservativ, dezvoltat special pentru managementul de lungă durată al fibromului uterin. Acest moment a marcat o nouă etapă în tratamentul acestei afecțiuni, ușurând viețile a milioane de paciente din întreaga lume și ajutându-le pe multe dintre acestea să își prezerve fertilitatea.

“Trebuie subliniat că până în acest moment ulipristal acetat (UPA) 5mg este singura medicație care este țintită pe tratamentul medicamentos al fibromului uterin. Posibilitatea de a-l utiliza este foarte importantă mai ales la pacienta infertilă, căreia îi oferă șansa salvării uterului. De asemenea, utilizarea lui la pacienta tânără este foarte benefică pentru că reduce volumul fibromului, complicațiile, simptomatologia (mai ales metroragia) și reprezintă de multe ori o alternativă la tratamentul chirurgical. Este un tratament prietenos, ușor de administrat”, a declarat Dr. Zorela Sgarbură, medic primar OG, doctor în științe medicale.

Conform celor mai recente statistici, pana in prezent 625 000 de femei au fost tratate prin aceasta metodă, în 82 de țări, contribuind astfel la o scădere generală a numărului de intervenții chirurgicale. Tratamentul poate fi recomandat pentru administrarea intermitentă, de lungă durată, demonstrând eficiență în controlul rapid al simptomatologiei (sângerare, durere) și reducerea clinic semnificativă a volumului fibromului uterin.

Cercetările au confirmat faptul că administrarea reduce rapid și eficient sângerarea, ameliorează sau corectează anemia și are ca rezultat o reducere semnificativă și de lungă durată (pentru cel puțin șase luni după terminarea tratamentului) a volumului fibromului, la majoritatea pacientelor. Aceste efecte favorabile și toleranța la medicament, bine documentată, contribuie la o îmbunătățire rapidă a calității vieții pentru pacientele cu fibrom uterin simptomatic. În ceea ce mă privește, am o experiență lungă și documentată prin fișarea fiecărei paciente căreia i-am recomandat tratamentul cu UPA încă din august 2012, de când a putut fi găsit in farmacii. Principala satisfacție a fost reducerea dimensiunilor fibroamelor, ceea ce mi-a permis să renunț la intervenția chirurgicală și să obțin sarcini la femeile infertile. A fost o satisfacție încă de la primul caz tratat, iar acest lucru m-a stimulat să continui și mi-a dat încredere în acest tratament,” a completat Dr. Zorela Sgarbură.

Mai multe informatii despre fibromul uterin, cauze, simptome și opțiuni de tratament sunt disponibile pe pagina de facebook Fibromul uterin. Află. Discută. Decide și pe desprefibrom.ro.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.