fbpx

O scrisoare pierdută, opera lui Dan Dediu, transmisă online în a doua zi de Paște de Opera Națională București

de

Opera Națională București prezintă iubitorilor genului liric spectacolul-eveniment „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu, în regia lui Ștefan Neagrău, în cadrul programului Seri de Operă Online. Evenimentul va avea loc astăzi, 20 aprilie 2020, începând cu ora 18:30 pe pagina de Facebook a Operei Naționale București și în link-ul www.operanb.ro/operaonline.

Fotografii de Paul Buciuta

 

Oglindă a societății românești, piesa de teatru a lui Caragiale a rămas un subiect de actualitate, admirabil contruită, într-un stil de o originalitate aparte. Spectacolul de operă este adesea influențat de creațiile literar-dramaturgice, preluând din acestea teme, personaje, chiar acțiunea completă. Pentru creatorii operei contemporane „O scrisoare pierdută”, care a avut premiera mondială la data de 16 decembrie 2012 pe scena Operei Naționale București, textul cunoscutului dramaturg Ion Luca Caragiale a fost, deigur, o provocare. Piesa celui mai important autor de teatru român este extrem de cunoscută publicului și folosește expresii împrumutate din limbajul cotidian al timpului său, inclusiv greșeli gramaticale sau de pronunție care au intrat în timp în limbajul comun drept citate culturale. Este un motiv pentru care, deși s-a încercat de mai multe ori, textele lui Caragiale sunt aprope imposibil de tradus în alte limbi.

 

Libretistul Ștefan Neagrău, în același timp și regizorul spectacolului, a avut dificila misiune de a realiza un libret care să conțină expresiile celebre din piesa lui Caragiale, să păstreze prin urmare aproape în întregime textul acestuia și firul acțiunii, fără a-și permite, ca alți libretiști, intervenții agresive asupra subiectului. Tot acest proces dificil nu a știrbit nimic din farmecul comediei „O scrisoare pierdută”.

Următorul spectacol transmis online de către Opera Națională București în cadrul Seri de Operă Online va fi „Baiadera” de Ludwig Minkus, programat joi, 23 aprilie, începând cu ora 18:30.

Înregistrările vor fi disponibile pe pagina oficială de Facebook a instituției, cât și în link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibile publicului pe durata difuzării spectacolului.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Opera și balet

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.