fbpx

Oamenii de cultura romani au trimis o scrisoare deschisa sefilor de guvern din Uniunea Europeana

de

Mai multi oameni de cultura importanti din Romania au semnat o scrisoare deschisa, trimisa mai apoi tuturor sefilor de guverne din tarile membre ale Uniunii Europene. Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Andrei Serban, Eugen Negrici, Andreea Pora sunt doar cateva dintre numele mari care semneaza scrisoare. Prin respectivul text, semnatarii atrag din nou atentia asupra acuzatiilor de plagiat aduse premierului Victor Ponta.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Scrisoarea, redactata in romana, engleza si germana, a fost deja trimisa sefilor de guverne din tarile membre ale Uniunii Europene. Oamenii de cultura atrag atentia asupra modului in care se incearca minimalizarea acuzatiilor de plagiat in legatura cu doctoratul premierului. De asemenea, semnatarii spun ca se desolidarizeaza de gestul lui Victor Ponta si de atitudinea lui fata de acuzatii.
Va prezentam mai jos scrisoarea:

Scrisoare deschisa sefilor de guverne din tarile membre ale Uniunii Eropene
Excelente,
Va adresam scrisoarea de fata in numele opiniei publice din Romania, indeobste a activistilor civici, oameni de cultura si membri ai mediului academic. Am aflat cu indescriptibila indignare, din media occidentala, de acuzatiile de plagiat la adresa primului ministru al Romaniei, dl. Victor Ponta. Probele prezentate de revista Nature si preluate, intre altele, de publicatii precum Frankfurter Allgemeine Zeitung, Washington Post, Le Figaro, Le Monde, El Mundo, Kurier etc, si de canale de televiziune precum CBS News si ABC News sunt zdrobitoare si reprezinta pentru noi un motiv de ingrijorare. In joc nu e doar reputatia unui politician, ci a unei intregi comunitati nationale. Ne desolidarizam cu fermitate de gestul domnului Ponta, care reprezinta o pata ru?inoasa pe obrazul Romaniei.
Va scriem ingrijorati de felul in care o buna parte a mass-media din Romania si mai ales oficialitatea au inteles sa trateze acest subiect. Se incearca cu disperare minimalizarea acestei intamplari nefericite. Metodele diversioniste sunt cele clasice: in urma cu cateva saptamani, ministrul interimar al Educatiei a dispus schimbarea in totalitate a comisiei de etica, cea care da verdicte in cazurile de plagiat. Vechii membri, personalitati respectate ale mediului academic romanesc, au fost inlocuiti cu persoane obediente, unele dintre ele avand chiar functii de conducere in partidul condus de dl. Ponta. Mai mult – un fapt fara precedent -, o comisie ministeriala care dezbatea cazul plagiatului d-lui Ponta a fost dizolvata chiar in timp ce isi desfasura lucrarile! In aceste conditii, e previzibil la ce concluzii ne putem astepta din partea oficialitatii in privinta plagiatului d-lui Ponta.
Totodata, prin posturile de televiziune pe care le controleaza (Antena 1, Antena 3, Romania TV) s-a declansat o ampla campanie de minimalizare si decredibilizare a acestui caz despre care editorul prestigioasei publicatii Nature afirma textual: „Nu avem niciun dubiu asupra plagiatului in teza de doctorat a lui Victor Ponta. Plagiatul a fost confirmat de mai multi experti.” Activisti de partid fara cea mai mica calificare academica sunt trimisi la posturile de televiziune invocate, inclusiv la televiziunea publica, pentru a crea confuzie si a trimite in ridicol o chestiune atat de serioasa.
Ca persoane profund atasate valorilor europene, va adresam acest mesaj de ingrijorare. Stim ca si alte tari europene, Ungaria si Germania, au trecut de curand prin triste experiente asemanatoare. Ca membri mai noi ai Uniunii Europene, va solicitam sa va solidarizati cu gestul nostru prin care cerem ca si in Romania gesturile de onoare – cum ar fi demisia domnului premier Ponta – sa devina gesturi firesti. Dorim ca regulile fundamentale ale civilizatiei europene sa fie si regulile noastre. Nu vrem sa mai traim intr-o tara unde politicieni corupti, demagogi si autoritari sa ne decida destinul prin masuri ce incalca in mod revoltator si repetat legile.
Andrei PleSu, scriitor, Rector al New Europe College
Gabriel Liiceanu, scriitor, Director-General al editurii Humanitas
Andrei Serban, regizor, profesor la University of Columbia, N. Y.
Magda Carneci, scriitor, presedinte al Consiliului de Administratie al Grupului pentru Dialog Social
Anca Vasiliu, director de studii, CNRS Paris, Université Paris-Sorbonne
Eugen Negrici, scriitor, profesor universitar
Sorin Alexandrescu, scriitor, profesor universitar
Daniel Vighi, scriitor, profesor universitar, Asocia?ia culturala Ariergarda
Andreea Pora, jurnalist, Redactor-sef adjunct, revista „22″
Stefan Vlaston, profesor, Presedinte EDU CER
Alina D. Zamfir, profesor universitar, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad si Privat Dozent/Habilitation la University of Muenster, NRW, Germania
Sorin Lavric, scriitor
Cristian Ciocan, scriitor, Societatea Romana de Fenomenologie
Alexander Baumgarten, conferentiar doctor, Universitatea Babes-Bolyai , Cluj-Napoca
Alin Tat, conferentiar doctor, Universitatea Babes-Bolyai , Cluj-Napoca
Alin Gavreliuc, conferentiar doctor, Universitatea de Vest, Timisoara
Ciprian Valcan, scriitor, profesor universitar, Societatea Tinerilor Universitari din Romania
Societatea Timisoara

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.