fbpx

Premiul european pentru jurnalism sustine campania anti-fumat a Comisiei Europene, Ex-fumatorii sunt de neoprit

de

Castigatorii „Premiului european pentru jurnalism in domeniul sanatatii” au fost anuntati in aceasta saptamana, in cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Bruxelles. Jurnalistul german Tobias Zick a primit prestigiosul premiu special pentru cel mai bun articol pe tema renuntarii la fumat. Zick, care scrie pentru revista NEON, a fost astfel recunoscut pentru articolul „Aer incarcat”, care analizeaza procesul prin care fumatul a ajuns sa nu mai fie apreciat in Germania. Articolul a fost ales dintr-un numar mare de materiale de presa trimise din intreaga Uniune Europeana.

Materialul „Cum sa renunti la fumat – trecerea prin Purgatoriu”, inscris de jurnalistul Andrei Udisteanu de la postul TV Digi 24, s-a aflat printre cele 15 articole finaliste.
Acesta este al doilea an in care Comisia Europeana a acordat un premiu special celui mai bun demers jurnalistic pe tema fumatului. Premiul atrage atentia asupra importantei de a oferi publicului mesaje pozitive despre sanatate si demonstreaza angajamentul Comisiei in ceea ce priveste controlul tutunului in Uniunea Europeana.
Fumatul cauzeaza anual aproape 700.000 de decese care pot fi prevenite in UE si reprezinta una dintre cele mai mari amenintari la adresa sanatatii cetatenilor europeni. Este, astfel, necesar ca acesta sa fie combatut urgent. Campaniile de informare reprezinta o parte importanta din strategia pan-europeana pentru controlul tutunului a Comisiei Europene, iar campania „Ex-fumatorii sunt de neoprit” (www.exsmokers.eu ) ajuta in prezent aproape 335.000 de barbati si femei sa duca o viata fara fum.
Cel care a re-confirmat importanta acestei campanii la ceremonia de la Bruxelles a fost doctorul Jordi Monès, membru al Consiliului Executiv FC Barcelona (FCB), responsabil de partea medicala. Monès le-a prezentat jurnalistilor Quit Smoking With Barça (www.quitsmokingwithbarca.eu), cea mai recenta inovatie din cadrul campaniei „Ex-fumatorii sunt de neoprit”. Aceasta reprezinta o initiativa originala care promoveaza renuntarea la fumat in UE utilizand instrumentele si succesul campaniei „Ex-fumatorii sunt de neoprit.” In plus, cei care se inscriu beneficiaza si de sprijinul clubului de fotbal FC Barcelona prin instrumentul online pentru sanatate, FCB iCoach.
Ceilalti castigatori ai „Premiului european pentru jurnalism in domeniul sanatatii” au fost alesi dintre 557 de aplicanti, care au abordat subiecte legate de sanatate si serviciile din acest domeniu:
Locul 1: Petr T?eš?àk, jurnalist la revista Respekt (Republica Ceha), pentru articolul „Aventuri in salonul 14″, care spune povestile dintr-un salon al unui spital de psihiatrie in care sunt tratate cele mai dificile cazuri, precum si a unei asistente medicale devotate, care a reusit sa ajute cu adevarat.
Locul 2: Ailbhe Jordan, jurnalist la Medical Independent (Irlanda), pentru articolul „Sunt testele de depistare o risipa de bani?”, ce prezinta dezbaterea sumbra asupra costurilor si eficientei testelor pentru depistarea cancerului, in special cel de san.
Locul 3: Daniela Cipolloni, jurnalist la revista Oggi Scienza (Italia), pentru articolul „Toate minciunile spuse de bancile de cordoane ombilicale.” Articolul abordeaza controversatul subiect al conservarii cordonului ombilical al bebelusilor pentru tratamente medicale viitoare.
Vorbind in cadrul ceremoniei, Comisarul Tonio Borg a declarat: „Toti cei patru castigatori din aceasta seara au impresionat prin modul in care au abordat subiectele respective. Desi se refera la elemente diferite, ca sanatatea mintala, testele pentru depistarea cancerului, bancile de organe si controlul tutunului, articolele castigatoare au in comun faptul ca abordeaza subiecte sensibile, care trebuie discutate la nivelul Uniunii Europene”.
Pentru mai multe informatii va rugam vizitati:
Ex-fumatorii sunt de neoprit
http://www.exsmokers.eu
Quit Smoking With Barça
http://www.quitsmokingwithbarca.eu
Portalul Uniunii Europene privind sanatatea publica
http://health.europa.eu
Site-ul Public al Comisiei Europene
http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index en.htm

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.