Zeii de la Hollywood lasa fitele si ipocrizia la usa studioului ei si intra timizi, emotionati si pusi pe confesiuni. Vedete altminteri scortoase se asaza pe canapeaua din platou si plang dezlantuit, rad isteric, fac marturisiri socante, isi arata vanataile din ultimul razboi conjugal si deapana fara retineri povesti de alcov, tenebre din trecut si vise de cariera. Ora ei de show paralizeaza orice activitate din SUA, ascute pana la refuz graficele de audienta, schimba destine. Oprah Winfrey este dovada vie, mulatra, ingrozitor de desteapta si putred de bogata a faptului ca visul american se poate implini.
Copilarie neagra si desculta
Desi a declarat ca a stiut dintotdeauna ca destinul ii construieste un viitor aurit, e uimitor cum saracia crunta pe care a indurat-o in copilarie n-a reusit sa-i distruga lui Oprah Gail Winfrey visele de maretie. Nascuta la 29 ianuarie 1954, in Kosciusko, Mississippi, a fost botezata baptist Orpah, dupa numele unui personaj biblic, insa din cauza pronuntiei dificile i s-a zis, in cele din urma, Oprah. Parintii ei, doi adolescenti afro-americani, necasatoriti, au lasat-o in grija bunicilor pina la virsta de 6 ani. Mama, Vernita Lee, lucra ca menajera si avea doar 14 ani cind a nascut-o, in timp ce tatal, Vernon Winfrey, urma serviciul militar in acea perioada. Dupa nastere, speriata si incapabila sa faca fata responsabilitatilor, mama ei s-a mutat in nord. Desi mizeri, primii ani de viata au fost, pentru Oprah, fundamentul educatiei solide de mult mai tirziu. A invatat sa citeasca inainte de a implini trei ani, iar la biserica din sat era poreclita „Predicatoarea“ pentru talentul cu care recita versete din Biblie. Bunica ei nu ezita in a-i aplica si corectii fizice, batai cu nuiaua, daca Oprah nu-si indeplinea toate sarcinile religioase sau nu se purta cum se cuvine.
La sase ani, Oprah Winfrey a capatat prima ei pereche de pantofi si s-a mutat la oras, impreuna cu mama ei, intr-un ghetou din Milwakee, Wisconsin. Avea sa inceapa o perioada de cosmar, marcata de indiferenta mamei si de molestari sexuale din partea celorlalti membri ai familiei. A fost violata in mod repetat de var, de unchi si de alti barbati, obisnuiti ai casei. In ciuda acestor intimplari ingrozitoare, Oprah a gasit puterea sa invete, si inca la un nivel mult peste cel mediu. A absolvit intr-un singur an materia primilor doi ani de gimnaziu, era preferata profesorilor, iar la virsta de 13 ani a primit o bursa de studiu la o prestigioasa scoala de albi din suburbii. Asa cum a declarat mai tirziu, schimbarile bune din viata ei n-au luat-o prin surprindere, le considera firesti, le astepta: „Stiam ca exista o iesire. Stiam ca mai exista si o altfel de viata pentru ca citisem despre ea. Stiam ca undeva ma asteapta un alt loc si un alt mod de a trai.“
Rebela cu multe cauze
Primii ani de adolescenta au modelat in Oprah o personalitate sfisiata de contradictii. Pe de o parte erau inteligenta, dorinta nestavilita de studiu si popularitatea pe care si-o construise in scoala, iar pe de cealalta parte o macinau abuzurile sexuale la care fusese supusa, saracia si dorinta de a evada cu orice pret din acel mediu insalubru. Atitudinea rebela si iresponsabila i-a fost, la acea vreme, singura arma la-ndemina pentru a infrunta destinul. Ca multi alti tineri ai anilor ’60, protesta fugind de acasa si hoinarind pe strazi. Coplesita, mama ei a trimis-o sa locuiasca cu tatal, in Nashville, Tennessee. La 14 ani Oprah a ramas insarcinata si a nascut prematur, cu doua luni inainte de termen, copilul murind la putin timp dupa nastere. Vernon era un om sever, dar si-a incurajat fiica sa-si termine studiile, convins fiind ca o educatie solida era singura ei salvare. Oprah s-a lepadat cu repeziciune de apucaturile rebele si a revenit la vechea inclinatie spre lectura si studiu. In scurt timp a devenit o eleva eminenta, a fost votata drept cea mai populara fata din liceu si a cistigat locul al doilea la un concurs de interpretare dramatica. Premiile de teatru si oratorie i-au asigurat o bursa totala de studiu in comunicare, la Tennessee State University, o prestigioasa institutie de invatamint superior pentru afro-americani.Oprah Winfrey avea 17 ani cind a debutat in media, la postul local de radio al universitatii, iar la 18 ani a cistigat concursul de frumusete Miss Black Tennessee. A fost prima femeie de culoare care a prezentat stirile TV din Nashville. In 1976 s-a mutat la televiziunea din Baltimore, co-prezentatoare a stirilor de la ora 6, iar in august 1978 a fost recrutata sa fie gazda show-ului „People Are Talking“ (Oamenii vorbesc).
Lupta dintre visele de glorie si demonii din interiorul ei avea sa-si duca, in aceasta perioada de cautari, ultimele batalii. In 1974, cind avea douazeci de ani, iubirea nefericita pentru un barbat insurat a adus-o pe Oprah in pragul sinuciderii. Randoph Cook, un alt fost iubit, a incercat in 1997 s-o dea in judecata si sa-i ceara 20 de milioane de dolari pretinzind ca ea l-ar fi impiedicat sa-si publice cartea in care povesteste cum se drogau impreuna in timpul relatiei pe care au avut-o in 1985. Dar Oprah recunoscuse inca din 1995, intr-un show de-al ei, ca a fost dependenta de droguri, ca a facut lucruri de care ii este rusine si dezvaluise si cauza care a impins-o sa decada intr-atit: iubirea. „Asta a fost marele meu secret, dar am simtit intotdeauna ca nu drogurile, in sine, erau problema mea, ci faptul ca eram pur si simplu subjugata de acest barbat. As fi facut absolut orice pentru el.“
Dragoste, rating si putere
In 1983, Oprah Winfrey a preluat, ca unica prezentatoare, show-ul de dimineata, de o jumatate de ora, al statiei WLS-TV din Chicago. Emisiunea „AM Chicago“ avea audienta slaba, dar in numai citeva luni a depasit „Donahue“, cel mai popular talk-show din oras. Matinalul a fost denumit apoi „The Oprah Winfrey Show“, extins la o ora si difuzat la nivel national incepind cu 8 septembrie 1986. Prima tema dezbatuta in acest format a fost despre cum sa te mariti cu barbatul potrivit. In scurt timp audienta s-a dublat, strivind popularitatea altor show-uri TV cu traditie in SUA. Divertismentul de televiziune, dominat de prezentatori albi, de sex masculin, era cucerit de o tinara de culoare, cu prezenta calda, curiozitate sincera, umor robust, carisma, plus o incredibila forta jurnalistica.
Invitatii din platou isi povesteau intimplarile triste unei moderatoare care ii privea cu lacrimi in ochi si prindeau curaj sa dezvaluie lucruri pe care nu le-ar fi spus nimanui, cu atit mai putin intr-un show TV. In anii ’90, show-ul a renuntat la modelul tabloid pentru a ataca subiecte delicate ca abuzul de droguri, cancerul, deviatiile sexuale si convingerile religioase. Invitati erau oameni obisnuiti cu povesti extraordinare, laolalta cu vedete stirnite sa-si declare opiniile personale in legatura cu tema show-ului. Emisiunea care l-a avut ca invitat, in 1993, pe Michael Jackson, a ramas in istoria televiziunii drept cel mai urmarit interviu din toate timpurile, cu o audienta record de 100 de milioane de privitori. In 1985, Oprah se face remarcata si ca actrita cu rolul din filmul „The Color Purple“ (Culoarea purpurie), regizat de Steven Spielberg, rol pentru care a fost nominalizata la Oscar. Tema filmului a fost reluata in 2005, intr-un musical de pe Broadway, produs chiar de Winfrey. Dupa ani tulburi, viata personala a lui Oprah a inceput sa se aseze. Relatiei scurte cu Roger Ebert (un critic de film care, constient de enormul potential financiar al show-ului ei, a sfatuit-o sa semneze un contract pe termen lung cu casa de productie King World Production) i-a urmat, din 1986, cea cu Stedman Graham, fost jucator de baschet si actual director de PR, relatie care dureaza si in prezent. Cei doi sint logoditi din 1992, iar singurul zvon negativ legat de povestea lor a fost ca Oprah l-a impuscat pe Graham dupa ce l-a prins facind sex cu hairstilista ei, zvon care nu s-a confirmat.
Controverse aprinse a iscat, insa, relatia calda dintre Oprah Winfrey si Gayle King, prietena ei cea mai buna si editor al revistei „O“, condusa de Oprah. Dupa ce Gayle a declarat public ca, daca Oprah ar fi barbat, s-ar marita cu ea, presa a inceput sa se intrebe daca nu cumva intre cele doua e mai mult decit o simpla prietenie. Oprah a infirmat zvonurile aducind ca argument faptul ca, daca ar fi lesbiana, nu s-ar sfii deloc sa recunoasca.
On the Air: razboi caloric, dezbateri sociale si confesional VIP „Oprah Winfrey Show“ a crescut, cu fiecare an, in notorietate, iar puterea lui de influenta a fost aspru criticata, fiind acuzat ca slabeste granita dintre comportamentul normal si cel deviant. Temele bizare (Copii care-si molesteaza parintii), provocatoare (Cit de importanta este marimea in sex?) sau istorico-revelatoare (Femeile din Ku Klux Klan), discutiile deschise despre gay, lesbiene, transsexuali, SIDA si violenta au facut ca subiectele tabu sa fie mai usor acceptate de public si au netezit calea altor productii media controversate.
Prezenta in show a vedetelor de calibru de la Hollywood, care nu se sfiesc sa lase garda jos, sa-si divulge secretele si sa exprime emotii autentice, a facut ca studioul de emisie sa fie comparat cu un cabinet psihologic cu audienta nationala, iar Oprah, cu o terapeuta de lux. Pe canapeaua din platou, Michael Jackson a fost pus sa marturiseasca daca mai este, sau nu, virgin, Jennifer Aniston a varsat o lacrima dupa Brad Pitt, iar Tom Cruise a topait isteric declarindu-si iubirea pentru Katie Holmes. Numele ei a devenit verb(!) in limbajul adolescentilor americani, ca sinonim la „a te confesa“, mai ales cind este vorba despre femei pe care le ia gura pe dinainte. Insasi Oprah si-a dus razboaiele cu propriul trecut si cu problemele de greutate, alaturi de publicul ei. Celebrele si numeroasele ei cure de slabire au devenit subiect de ample dezbateri, capitole de carte, motiv de spectacol si inspiratie pentru multi americani cazuti prada obezitatii.
“Oprah Winfrey Show“ a cistigat 34 de premii Emmy, e vizionat saptaminal de peste 49 milioane de telespectatori americani si e difuzat in peste 100 de tari.
In timp, Oprah si-a construit un adevarat imperiu media ce cuprinde „Harpo Production“ (Harpo vine de la Oprah, scris invers), si „O, The Oprah Magazine“, cea mai vinduta revista din SUA. Cartile scrise sau promovate de ea ajung best-seller-uri, iar un simplu comentariu negativ de-al ei poate falimenta un concern industrial. In 1998, in timpul unui show despre boala vacii nebune, Oprah a declarat ca va renunta la hamburgeri, iar o companie producatoare de preparate din carne de vaca a inregistrat apoi pierderi de 12 milioane de dolari. Proprietarii fabricii au dat-o in judecata, dar au pierdut procesul.
Oprah este cea mai bogata femeie din America, singura afro-americana din topul 100 Forbes (cu o avere personala estimata la peste 1,4 miliarde de dolari) si e printre primii si in topul celor mai caritabile personalitati, cu donatii ce depasesc 250 de milioane de dolari. A initiat legea pentru protectia copiilor maltratati din SUA, lege care ii poarta numele.
Oprah Winfrey a renuntat in mai 2011 la emisiunea pe care a prezentat-o zilnic timp de 25 de ani, pentru a-si lansa propriul post de televiziune, OWN, care nu a reusit sa atraga acelasi numar de telespectatori. Cu toate acestea, Oprah Winfrey si-a pastrat primul loc in topul Forbes al celor mai bine platite femei de la Hollywood. Astfel, vedeta americana a obtinut venituri de 165 de milioane de dolari doar in perioada mai 2011 – mai 2012.
Asa cum remarca si „Vanity Fair“, Oprah Winfrey este, pentru sute de milioane de oameni, mai iubita, mai influenta si mai credibila decit orice presedinte, politician sau lider religios cu exceptia, poate, a Papei.