fbpx

OVIDIU TUDORAN – Iubirea de la A la Z

de

 

“Cu totii suntem in mizerie, dar unii dintre noi privesc spre stele”(Oscar Wilde)
Daca nu intelegem ca iubirea e in primul rand o nevoie, cu greu vom putea sa o alimentam, sa o hranim, sa o intretinem. Ea creste si ajunge la maturitate numai prin ajutor, confort si acceptare.

Recent s-a mai spulberat un mit: inima nu se poate regenera. Un colectiv de cercetatori americani  demonstrase mai demult ca o gasca vesela de celule stem ne populeaza cordurile, obligandu-le sa se regenereze la fiecare 20 de ani. Un calcul simplu releva ca acest lucru ni se poate intampla tuturor de cel putin 3 ori in cursul existentei medii pamantene.
Sunt uneori momente magice cand iti dai seama ca vei iubi pe cineva tot restul vietii. Din pacate, de obicei sunt momentele cand te desparti sau pierzi pe acel cineva. Exista destine care se intersecteaza, destine care se impletesc si destine care realmente se unesc. Oricum, dragostea se comporta ca o turma de elefanti impresurati: pana la urma isi croieste propria cale, fie ca i te opui, fie ca nu.

Iubirea din carti, iubirea din viata

Iubirea moare numai in carti sau pe ecrane, in viata se consoleaza (citeste agonizeaza) sau se transforma in ura-pasiune-gelozie-posesiune-mimare sau reincarnare intr-o alta dragoste, pe principiul homeopatic cui pe cui se scoate (adica alt barbat, alta femeie). Se pot gasi usor, de la A la Z explicatii privind motivele pentru care iubirea agonizeaza:

AMICITIILOR: in multe cupluri, sotia devine mai mult o buna prietena a barbatului, si mai putin o amanta, in timp ce amanta este de obicei cea mai buna prietena a sotiei. Reciproca nu este valabila. Daca amantul este unul dintre prietenii sotului atunci sigur habar nu are de semnificatia cuvantului prietenie! Cat despre liberul arbitru… cine o mai fi auzit azi de el?

BASCHETILOR: unii barbati dorm permanent in ei si ii scot doar cand fac sex, dar si atunci raman in sosete. Femeile pot iubi, uneori, un natarau, insa rareori un prost.

CASATORIEI: nu necesita comentariu.

DIVORTULUI: este salvarea celor care descopera ca s-au entuziasmat si excitat din nimic, iar apoi s-au casatorit cu el, schimband atentia multora pe lipsa de atentie a unuia singur.

EXPERIENTEI: fiecare isi denumeste propriile greseli “experienta” si incearca  obsesiv s-o imbogateasca.

FRANTEI: pentru ca ne-a dat “french kiss-ul” si pe expertul Balzac, care stia ca “tandretea si gingasia nu au sfarsit, in schimb iubirea il are exact atunci cand intre inimi se instaleaza tacerea”

GRAVIDITATII: calitatea sexului este invers proportionala cu stradania de a ramane gravida, in ciuda faptului ca o data produs evenimentul, dispare frica de a ramane insarcinata.

HAZARDULUI: dragostea este un accident. Nimeni nu poate nega asta. Restul e doar dorinta, surogat sau posesiune. Seamana cu un strain pe care-l astepti, dar nu stii cum, si mai ales cand va veni. Ai vrea sa-l poti recunoaste si sa-i spui : “Hello stranger !”

INEGALITATII: intre sexe. Intr-o lume misogina, femeile, indiferent de ce li se cere, trebuie s-o faca de doua ori mai bine ca barbatii pentru a fi apreciate pe jumatate ca acestia. Noroc ca nu-i prea greu. Ganditi-va ca o femeie simuleaza de cel putin doua ori mai usor orgasmul decat simuleaza un barbat erectia.

JOCULUI: pentru cei mai multi, iubirea nu este decat un joc in vant. Cei mai tenace il cauta cu infrigurare, iar atunci cand deznadejdea ii incolteste, imprumuta vieti…

KILOGRAMELOR: femeile, desi detesta  burtile dizgratioase opteaza adesea pentru barbati cu greutate, mai ales daca aceasta se revarsa peste geamul decapotabilelor. Reciproca este si ea adevarata: majoritatea covarsitoare a barbatilor fiind atrasi frecvent de femei  usoare, mai ales in dormitor.

LENJERIEI: de pat. Niciodata nu e de ajuns de mare pentru doi, in schimb poate ramane multa vreme mai curata decat gandurile amandurora.

MINTII: putinii barbati care stiu ca cea mai erogena zona a corpului unei femei este mintea au  de obicei cele mai perverse si abjecte creiere.

NECUNOASTERII: uneia din legile atractiei universale intre sexe, conform careia forta de atractie dintre doua  corpuri este cu atat mai mare cu cat fiecare are mai multe de ascuns.

ORGASMULUI: pentru ca barbatii il confunda adesea, in timp ce unele femei chiar il au. Restul doar se prefac, traind cu impresia falsa ca barbatilor chiar le pasa.

PRELUDIULUI: pentru ca multe femei chiar cred in el, in timp ce majoritatii barbatilor li se pare plictisitor.

REPETITIILOR: sexul gratis si repetat scade interesul. In schimb, sexul pe bani si repetat da obisnuinta.

SOMNULUI: acesta poate asana iubirea pe doua cai: una directa, atunci cand adormi instantaneu “dupa” si alta perfida, cand simularea somnului se practica pentru a-l constrange pe celalalt sa “termine” mai repede.

TACERII: intai se asterne in conversatie apoi in dormitor. Asa apare insomnia : nu poti dormi pentru ca prea multa liniste iti transforma creierul intr-o camera de rezonanta.

UZURII: multipla ridicare si coborare zilnica a colacului “ uzeaza” atat partenerul ce face pipi din picioare, cat si pe cel care sterge ulterior colacul.

VIAGREI: folosita abuziv, nu mentine iubirea, in schimb creeaza dependenta. Prin compensatie, functioneaza si ca remediu ce te poate vindeca de iubire, atunci cand aceasta devine maladiva.

WEEKEND-urilor: adesea triste, atunci cand realizam ce amanunt obositor e viata. Pe unii, iubirea ii face sa mediteze, pe altii sa se aprovizioneze. Din pacate, majoritatea este tributara celei de-a doua categorii. Restul sunt prea ingroziti de singuratate si fac dragoste asa cum mananca seminte. Cand nu mai poti cere nimic intelegerii sau iubirii, sila devine doar o stare de a fi.

XEROX-ului: copiem gesturi, atitudini, destine intr-o epoca a indiferentei si confruntarii dureroase dintre doua fiinte… una ce daruieste atat de multe, si cealalta, care implineste atat de putine.

YES-ului excesiv exersat : Atat femeile cat si barbatii gresesc pentru ca aleg sa se dezbrace prea repede si prea des, incat ajung fara sa-si dea seama sa se dezbrace si de ei insisi.

ZADARNICIEI:  de a darui intr-o lume falimentara, unde totul se cumpara, sau se violeaza, inclusiv sufletele. Devine preferabila complacerea comoda, intr-o zona de calduta fericire, mult prea relativa pentru a se numi iubire.

Suflet pereche, trup pereche

Exista studii care atesta ca sufletul pereche s-ar afla in raportul de 1/200.000 cautari. Din nefericire, el nu “ bantuie” (cel mai adesea) trupul pereche. De aceea majoritatea barbatilor au numai doua optiuni in viata : ori se insoara cu sufletul pereche si sunt fericiti din prima extragere ori se insoara pur si simplu, iar apoi devin filozofi. Femeile nu au optiuni, ele doar sondeaza cele mai bune alegeri. Cand o femeie spune despre un barbat ca e incorigibil, probabil ca el este deja  atras de alte femei.
Prietenul meu Patrick crede ca exista ceva in fiecare din noi care ne impinge unul catre celalalt. Scepticii vor spune ca e tendinta genetica de reproducere a speciei. Atat eu, cat si Patrick suntem siguri ca e ceva mai mult: iubirea! Doar ea are capacitatea de a te scoate din lumea pe care tu crezi ca o vezi si de a te duce in alta parte. Aparent, tot lumea asta pare… Dar peisajul e diferit… Culorile sunt mai vii, ritmul razbate din fiecare zgomot, timpul incepe sa-si schimbe scurgerea, cand prea repede, cand dureros de incet…
La o privire superficiala, iubirea e portalul spre “acasa”, locul acela unde tu poti fi tu si unde devine fundamental de usor sa fii autentic . Cand celalalt iti spune “te iubesc” stii ca de fapt spune “imi placi asa cum esti, cu defectele si calitatile tale, nu trebuie sa schimbi nimic, ramai tu!”. Atunci deja stii ca ai ajuns acasa, deoarece casa e acolo unde ti-e inima.
Oare sa aiba dreptate Hugh Macleod cand spunea ca noi nu cautam de fapt o iubita, ci doar un portal? Nimeni nu pare sa stie!
Asa ca, doamnelor si domnilor, iubiti si faceti tot ce vreti! Exista doar o mica problema: cand iubirea e aprinsa, cand esti mistuit in focul ei, intelegi ca pe masura ce iubesti, se strecoara bland in tine ceva etern, ceva divin, o mica particula  din sufletul Universului. Atunci, fie descoperi libertatea, fie… mori!

Articol publicat in 2007 in revista Tango

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Tag-uri:
Categorii:
Dosar

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.