fbpx

Pacientii vor plati la externarea din spital intre 5 si 10 lei pentru serviciile medicale

de

Pacientii vor plati la externarea din spital intre 5 si 10 lei pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, se arata in proiectul Contractului Cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013 – 2014, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pentru medicii de familie se prevede o crestere a procentului pentru plata pe pacientii inscrisi pe lista la 70% si 30% pentru servicii, iar ambulatoriul de specialitate va primi cu 50% mai mult.

 

Actul normativ prevede introducerea coplatii pentru spitale, pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, nivelul minim al coplatii fiind de 5 lei, iar cel maxim de 10 lei.

 

“Pentru serviciile medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare continua, nivelul minim al coplatii este de 5 lei, iar nivelul maxim este de 10 lei. Valoare coplatii este stabilita de fiecare unitate sanitara cu paturi pe baza de criterii proprii, cu avizul Consiliului de administratie al unitatii sanitare respective”, se arata in  proiectul de act normativ.

 

Coplata va fi incasata pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, in sectiile sau compartimentele cu paturi din unitatile sanitare aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate.

 

Serviciile medicale spitalicesti, acordate in regim de spitalizare continua, pentru care se incaseaza coplata sunt cele prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul de servicii ce se acorda persoanelor care se asigura facultativ. Exceptie fac serviciile medicale spitalicesti acordate in sectiile sau compartimentele de ingrijiri paliative, internarile obligatorii pentru bolnavii psihici cele dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale, precum si serviciile acordate pacientilor care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata (ani) si pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenta.

 

“Furnizorii de servicii medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate nu pot incasa o alta plata din partea asiguratului pentru serviciile pentru care se incaseaza coplata, cu exceptia celor prevazute de actele normative in vigoare”, se mai arata in document.

 

Categoriile de asigurati scutite de coplata fac dovada acestei calitati cu documente eliberate de autoritatile competente ca se incadreaza in respectiva categorie, precum si cu documente si, dupa caz, declaratie pe proprie raspundere ca indeplinesc si conditiile privind realizarea sau nu a unor venituri.

 

Potrivit ministrului Sanatatii, coplata va fi incasata la externare si vizeaza toata perioada in care bolnavul a stat in spital.

 

Nerespectarea oricareia dintre obligatiile unitatilor sanitare cu paturi prevazute in contractul incheiat cu casa de asigurari de sanatate atrage aplicarea unor sanctiuni pentru luna in care s-au inregistrat aceste situatii. Astfel, la prima constatare va fi retinuta o suma calculata prin aplicarea unui procent de unu la suta la valoarea de contract aferenta lunii respective, la a doua constatare va fi aplicat un procent de trei la suta la valoarea de contract lunara, iar la a treia constatare si la urmatoarele dupa aceasta va fi retinuta o suma calculata prin aplicarea unui procent de noua la suta la valoarea de contract lunara,  mai prevede proiectul Contractului Cadru.

 

Proiectul de act normativ prevede ca prescrierile de medicamente se fac in 2013 numai in format electronic.

 

Prin proiectul de Contract Cadru a fost modificata si valoarea punctului care va creste de la 1,9 la 2, dupa cum a anuntat ministrul Sanatatii.

 

Consultatiile de urgenta la domiciliu si activitatile de transport sanitar neasistat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate se acorda de catre unitati specializate private, autorizate si evaluate.

 

Valabilitatea contractelor incheiate intre casele de asigurari de sanatate si furnizorii de consultatii de urgenta la domiciliu si activitati de transport sanitar neasistat nu poate depasi valabilitatea autorizatiei de functionare emise de Directia de Sanatate Publica.

 

Casele de asigurari de sanatate vor deconta numai consultatiile de urgenta la domiciliu si activitatile de transport sanitar neasistat contractate, efectuate de unitatile specializate private autorizate si evaluate, pe baza apelurilor primite prin sistemul 112, dispecerizate de dispeceratul medical public sau cel integrat.

 

“Sumele aferente serviciilor contractate cu unitatile medicale specializate private au in vedere toate cheltuielile aferente care, potrivit legii, sunt suportate din Fond. Modalitatile si conditiile in care se face decontarea de catre casele de asigurari de sanatate a consultatiilor de urgenta la domiciliu si a activitatilor de transport sanitar neasistat se stabilesc prin norme”, prevede  proiectul de act normativ.

 

Hotararea de Guvern ar urma sa intre in vigoare la data de 1 martie 2013, data de la care se abroga HG 1389/2010.

 

AGERPRES

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.