Am asistat cu toții, cu mare regret, la momentul de la Vocea Românei când antrenorii nu și-au întors scaunele ca să îl ia pe Paul Panait în echipa lor, așa cum, de exemplu, am regretat foarte tare și când nu s-au întors pentru Ionuț Vâlcu. Se pare că antrenorilor, mai vechi sau mai noi, nu prea le place să lucreze cu artiști consacrați, cu excepția cazurilor în care aceștia au istorii de viață încâlcite și triste, menite să facă audiență, chiar dacă vocile lor frumoase cântă fals – dar aceasta este o altă poveste, din sezonul trecut, și n-are rost să mai dezgropăm morții și pilele. Deocamdată, ne-am bucurat cu toții să-l revedem pe Paul Panait, fostul solist de la Gaz pe foc și autorul hitului Adio, și apoi să avem motiv să-l întrebăm ce mai face și să-i spunem că ne-a fost dor de el.
Fotografii de Paul Buciuta
Paul Panait este din Baia Mare și, din 2011, se împarte între România și Canada unde este deja stabilită aproape întreaga lui familie. Este căsătorit, are o fetiță de doi ani și jumătate, iar soția lui i-a fost, mai întâi, admiratoare, dar, după ce s-au întâlnit, au decis că nu mai pot trăi unul fără celălalt.
Cântă de când era copil, iar părinții lui au fost tot soliști și a crescut într-un mediu muzical. Sora lui cântă și ea, iar el a fost peste măsură de talentat dintotdeauna, a câștigat zeci de concursuri în copilărie și a făcut senzație cu prima apariție televizată la Feriți-vă de măgăruș, a lui Eugen Cristea. Au venit la rând și alte apariții la televizor, a fost unul dintre starurile din Gala Vedetelor prezentată de Doru Octavian Dumitru, iar la doar 15 ani și jumătate a câștigat locul doi la interpretare la Festivalul Mamaia. Reține și acel succes cu bucuria aplauzelor entuziaste, dar și cu senzația că lumea muzicii nu e tocmai corectă, pentru că toți cei care l-au auzit atunci i-au spus că ar fi trebuit să câștige locul întâi, numai că cei din juriul condus de Horia Moculescu a considerat că e prea tânăr pentru un premiu așa de mare, chiar dacă felul extraordinar în care a cântat live, cu trupa lui Ionel Tudor, Dincolo de nori a trupei Holograf, i-a uimit pe spectatori, pe telespectatori..
A făcut liceul de arte din Baia Mare, unde a studiat, evident, tot muzică, fără să se decidă între chitară, pian, bass, tobe și canto – și făcându-le pe toate în paralel. Spre finalul liceului a început să trimită demo-uri la casele de producție, iar cei de la Cat Music l-au sunat să îi propună proiectul Gaz pe Foc. Iar el a acceptat, acceptând astfel să fie parte dintr-un mare succes de care majoritatea celor trecuți de 30 de ani își amintesc cu mare drag.
Deși avea zei de mii de fani și multe hituri, băieții, prea tineri, nu s-au înțeles, iar trupa s-a destrămat, până la urmă. Însă Paul Panait a continuat să compună și să cânte pe cont propriu, să fie vedeta orașelor din Maramureș și Ardeal și, încet-încet, să devină cunoscut și în comunitățile românești din Canada, unde a avut mai multe spectacole și unde se gândește tot mai des să se mute și el, alături de părinții și de sora lui. De când nu mai există Gaz pe Foc, a lansat cinci albume și are, încă, în pregătire, și alte proiecte.
L-am întrebat dacă se lasă afectat sau doborât de insuccesul de la Vocea României și mi-a spus că vocea lui merge mai departe, nu se oprește aici.
„Ei m-au căutat cu un an înainte și mi-au propus să particip, iar eu i-am refuzat atunci, dar le-am recomandat pe altcineva. Le-am promis, însă, că voi veni și eu, dar peste un an. Iar acum m-am ținut de cuvânt, am venit.” Din cei aproximativ de 2000 de concurenți a rămas în echipa de 100 care au intrat în audiții și recunoaște că nu se aștepta să nu treacă mai departe.
„Apariția mea fost gândită de ei, de cei de la Vocea, iar acum regret că i-am lăsat să fie așa momentul meu, după cortină… Ei mi-au ales piesa, mi-au zis ce să cânt în castinguri. Și chiar nu am înțeles de ce au vrut ca momentul meu să fie o surpriză, de ce au pus cortina. Eu când cânt, dansez, fac spectacol, pentru că eu merg și pe voce, dar și pe show. Doamna Loredana mi-a spus că s-au simțit emoțiile în glasul meu, dar eu după cortină dansam, cântam, scena este lumea mea, viața mea! Dacă m-ar fi văzut ea, sau măcar publicul, nu cred că ar mai fi putut zice nimic legat de asta. Am primit apoi nenumărate mesaje de susținere, m-a sunat lumea, mi-au spus ca mi-au recunoscut vocea, timbrul vocal, și totuși nu s-a întors niciun scaun. Lumea era șocată. Și chiar și eu am fost, la început”…
Emisiunea merge mai departe, așa cum și cariera muzicienilor talentați, care pe nedrept nu și-au găsit locul în echipe, merge mai departe. The show must go on. Iar muzica și adevăratul talent vor învinge mereu, chiar dacă drumul spre victorie are adesea și parfum de dezamăgire.
Ce mai este oare spontan, real, neregizat in aceste mari spectacole de TV,la care eu, personal, ma uit cu mare drag!Sigur ca l-am recunoscut, sigur ca mi-a placut, dar au mai fost momente care pe mine m-au miscat si distinsul juriu a dat “dislike”.