fbpx

Premieră Lucia di Lammermoor, regia Andrei Șerban, la Opera Națională București

de
Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti în regia lui Andrei Șerban cu Venera Protasova

În urma succesului extraordinar avut la Opera Bastille din Paris în luna octombrie cu ultima reluare a operei Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti, regizorul Andrei Șerban pregătește o nouă premieră-eveniment ce va fi prezentată publicului pe scena Operei Naționale București.

Premierele-eveniment vor avea loc vineri, 13 ianuarie 2017, și duminică, 15 ianuarie 2017, ora 18:30.

Andrei Șerban: În operă, ca și în teatru,  suntem liberi să facem ce vrem, să spargem tabu-urile minciunilor sociale prin care politicienii câștigă alegerile

Regizorul Andrei Șerban, despre spectacolul Lucia di Lammermoor: ,, În operă, ca și în teatru,  suntem liberi să facem ce vrem, să spargem tabu-urile minciunilor sociale prin care politicienii câștigă alegerile, la fel ca și tabu-urile învechite și sclerozate ale falsei tradiții operatice, să pătrundem într-o altă lume, mai adevarată, mai profundă; să vedem ca în oglindă realitatea vieții plină de obstacole, de conflicte și mizerii, pe care o trăim și în același timp să fim atinși de ideal, de visul unei lumi mai bune. Lucia  poate să provoace  pasiune, revoltă, tristețe, bucurie, furie, dar în același timp am vrut să evoc senzația că idealul nu e pentru viitor, ci pentru acum, ca să simțim în teatru ce înseamnă să fii sută la sută uman.”

Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet ale Operei Naționale București evoluează sub bagheta dirijorului Marcello Mottadelli, coordonatorul artistic muzical al Operei Naționale București, iar rolul principal este interpretat de Venera Protasova (Rusia). Decorul este semnat de Octavian Neculai, costumele aparțin Liei Manțoc.

Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a Operei Nationale București și online pe http://tickets.operanb.ro/event.php?id=9679

Fotografie de Paul Buciuta

Lucia di Lammermoor

de Gaetano Donizetti, libretul Salvatore Cammarano, bazat pe romanul lui Walter Scott “The Bride of Lammermoor”

Regia Andrei Șerban

Dirijori Marcello Mottadelli │Ciprian Teodorașcu

Decor Octavian Neculai

Costume Lia Manțoc

DISTRIBUȚIE:

Distribuţie avanpremieră 11 ianuarie 2017:

Lucia:
Venera Protasova – Rusia
Edgardo:
Ramon Vargas – Mexic
Enrico:
Cătălin Țoropoc
Raimondo:
Ramaz Chikviladze – Georgia
Arturo:
Andrei Lazăr
Alisa: 
Sorana Negrea
Normanno:
Valentin Racoveanu
 

Distribuţie premieră 13 ianuarie 2017:

Lucia:
Venera Protasova – Rusia
Edgardo:
Ramon Vargas – Mexic
Enrico:
Valdis Janson – Letonia
Raimondo:
Ramaz Chikviladze – Georgia – debut
Arturo:
Andrei Lazăr
Alisa:
Sorana Negrea – debut
Normanno:
Valentin Racoveanu

Distribuţie premieră 15 ianuarie 2017:

Lucia:
Venera Protasova – Rusia
Edgardo:
Florin Guzgă – Opera Naţională Română Iaşi
Enrico:
Adrian Mărcan  – Opera Braşov
Raimondo:
Horia Sandu
Arturo:
Liviu Indricău – debut
Alisa:
Florena Radu – debut
Normanno:
Valentin Racoveanu

Sinopsis

Când cortina se ridică descoperim o sală de antrenament, unde soldaţii fac exerciţii, pregătindu-se de luptă. Două tabere sunt în conflict. Enrico află că sora lui, Lucia, e îndrăgostită de Edgardo, duşmanul de moarte al familiei sale. Situaţia politică şi economică este de mare criză, trupele au nevoie de bani şi, pentru a-i obţine, Enrico vede o singură soluţie: căsătoria Luciei cu magnatul Arturo.

Aşteptând întâlnirea secretă cu Edgardo, Lucia îi povesteşte un vis rău-prevestitor Alisei, însoţitoarea ei, dar respinge premoniţia, convinsă că dragostea va triumfa. Îndrăgostiţii se logodesc într-o ceremonie improvizată, înainte ca Edgardo să plece în misiune, rămânând ferm în decizia de a continua acțiunea de răzbunare împotriva familiei.

Fără nicio veste de la iubitul ei, scrisorile lui fiind interceptate Lucia e convinsă că a fost părăsită.  Ca o păpuşă manipulată, Lucia e forţată să se supună voinţei fratelui ei.

Nunta are loc, dar în clipa în care Enrico îi forţează semnătura pe contractul de căsătorie, în prezenţa preotului Raimondo şi a corului reunit în alai de sărbătoare, apare, ca din senin, Edgardo. O acuză pe Lucia de trădare, o umileşte şi rupe logodna, blestemând-o.

Petrecerile din noaptea nunţii sunt în toi, în timp ce Lucia se vede nu doar abandonată de cel pe care îl iubeşte, dar tratată ca un simplu obiect pentru interese egoiste, politice şi militare. Pe punctul de a fi violată de mirele bogat, disperată şi vulnerabilă, ea nu are alt mijloc de a se apăra decât crima. Raimondo opreşte veselia nopţii şi anunţă că Lucia şi-a ucis soţul.

Odată eliberată de orice presiuni, Lucia cântă una dintre cele mai sensibile şi lungi arii din istoria operei, cea a „nebuniei”.

În ultima scenă, Edgardo revine furios şi îndurerat, crezând în mod fals că Lucia petrece în braţele soţului noaptea nunţii. Clopotul de moarte răsună. Raimondo îl anunţă că Lucia e de acum în cer. Aflând adevărul Edgardo se omoară, convins că acolo o va reîntâlni.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.