Teatrul Odeon din Capitala organizeaza joi, de la ora 19.30, in Sala Studio, un Atelier deschis – lectura intitulat “Pretul corect”, in care vor fi prezentate povesti ale evreilor care au fost subiectul vanzarilor catre statul Israel in perioada 1949 – 1989.
Mai mult de 300.000 de evrei originari din Romania au fost vanduti statului Israel in perioada 1949 – 1989, iar odata cu venirea la putere a dictatorului Nicolae Ceausescu, in 1965, vanzarea evreilor a devenit o prioritate, mai ales datorita faptului ca reprezenta o importanta sursa de venit, 10 ani mai tarziu, pretul unui evreu fiind cuprins intre 2.000 si 50.000 de dolari, informeaza comunicatul.
Astfel, la Teatrul Odeon, toti cei care doresc sa asculte povestile inedite vor putea asista gratuit, in limita locurilor disponibile, la un atelier in care se vor lectura fragmente din acest “work in progres”, un text scris pe baza interviurilor realizate pana in prezent, urmat de o dezbatere participativa cu publicul.
“Ideea de a face documentare si a scrie despre acest subiect mi-a venit ascultand povesti de familie, cu metode spectaculoase de incercari (unele reusite, altele nu) de a parasi Romania comunista «profitand» de etnia evreiasca. Apoi am citit despre mecanismele economice si politice care au fost in spatele acestor povesti. M-a interesat sa dezvalui povestile celor direct implicati, cei care au fost odata considerati drept «bunurile» acestui comert. Incerc sa scriu un text despre povestile personale ale celor vanduti, salvati, neadaptati, cei care, din cauza acelor vremuri, au inceput sa-si urasca tara pe care o lasasera in urma sau pur si simplu le era dor de viata lor de dinainte. Vreau sa arat ce s-a intamplat cu povestile de dragoste, prieteniile si familiile care au suferit din cauza acestei migratii. Vreau sa deschid subiectul unor dezbateri legate de moralitatea unui astfel de proces, de implicatiile politice si economice dinainte de 1989, toate acestea ajutandu-ne sa intelegem mai bine ce s-a intamplat in acea perioada si sa evitam repetarea greselilor din trecut”, spune autoarea si regizoarea Andreea Valean.
Aceasta a realizat interviuri in Romania, Israel si SUA, cu persoane care au migrat in epoca Ceausescu, intre anii 1965 – 1989, sau au fost implicate direct in acest proces si, de asemenea, a folosit ca sursa de documentare cartea lui Radu Ioanid “Rascumpararea evreilor”.
Autoarea Andreea Valean spune ca va continua documentarea si scrierea textului, urmand ca, in 2013, sa realizeze si spectacolul propriu-zis.