fbpx

Ro–IFF isi deschide portile cu zeci de proiectii fara cenzura

de

Peste 80 de filme independente, documentare si pelicule alternative, produse in bazinul Marii Negre vor fi prezentate publicului, fara limite sau cenzura, in perioada 1-10 octombrie, in cadrul celei de-a sasea editii a Romania International Film Festival (Ro-IFF), eveniment organizat de Fundatia Artis. Proiectiile filmelor vor avea loc la cinematografele Scala, Eforie, Corso si Clubul Taranului Roman, din Capitala, iar accesul spectatorilor in sali va fi gratuit.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Evenimentul este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii si al Patrimoniului National, Centrului National al Cinematografiei, Arhivei Nationale de Filme si Romania Film.
„Ro-IFF este singurul festival care promoveaza cineasti est-europeni din bazinul Marii Negre, dar mai ales singurul din zona care a inclus o sectiune competitiva adresata exclusiv femeilor-regizor. Bineinteles ca in aceesi masura ne dorim sa promovam, prin intermediul acestui festival, peliculele realizate de romani, facilitand, astfel, noi proiecte de coproductie. Asteptam la aceasta editie numeroase personalitati internationale, printre care regizori, producatori, actori si reprezentanti ai altor festivalurii, declara Cornelia Palos, presedintele Fundatiei Artis.

Lungmetrajele, documentarele si scurtmetrajele participante vor fi impartite pe cinci categorii: CineBlackSea, Femeia in Cinema, Underground, Focus si Panorama. Programul detaliat al evenimentului este disponibil pe site-ul Festivalului, www.ro-iff.ro.

In cadrul sectiunii competitive CineBlackSea vor fi proiectate doar pelicule realizate in Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Turcia, Grecia si Romania. Printre titluri se regasesc „SCRISOARE CATRE PIPPA / MY LETTER TO PIPPAi (PIPPA’YA MEKTUBUM) – 2010, regia Bingšl Elmas, Turcia; „UN RAZBOI / ONE WARi (ODNA VOYNA) – 2009, regia Vera Glagoleva, Rusia; „CHIRIASUL LUI JACKO / JACKO’S LODGERSi (JAKHOS KHIZNEBI) – 2009, regia Dato Janelidze, Georgia; „QADIR – UN ULYSSE AFGAN / QADIR – AN AFGHAN ULYSSESi (QADIR-ENAS AFGHANOS ODYSSEAS) – 2008, regia Anneta Papathanassiou, Grecia si “DIN ARARAT SPRE ZION / FROM ARARAT TO ZIONi (ARARATITS SION) – 2010, regia Edgar Baghdasaryan, Armenia.
De asemenea, unica in Europa de Sud-Est, sectiunea Femeia in Cinema va prezenta in competitie doar filme realizate de femei-regizor. „ULTIMA VARA IN LA BOYITA / THE LAST SUMMER OF LA BOYITAi (EL ULTIMO VERANO DE LA BOYITA) – 2009, regia Julia Solomonoff, lungmetraj castigator a doua premii internationale, „REGINA MEA, CARO / MY QUEEN CAROi – 2008, regia Dorothee Van Den Berghe, “A FOST ODATA UN PROLETAR / ONCE UPON A TIME PROLETARIANi (CHENG JING DE WUCHANZHE) – 2009, regia Xiaolu Guo si “PRIZONIERII DANSULUI / PRISONERS OF THE GROUNDi (GEVANGENEN VAN DE GROND) – 2009, regia Stella Van Voorst van Beest, sunt doar cateva dintre filmele care vor concura la aceasta sectiune.

Filmele experimentale, alternative si independente, fara limite sau cenzura, vor fi prezentate in cadrul sectiunii Underground, in vreme ce filmele momentului, premiate si in cadrul altor festivaluri importante, vor putea fi vizionate de catre cinefili prin intermediul Panorama, sectiune care, in aceasta editie, va prezenta si o selectie de filme turcesti, in onoarea Istanbulului, Capitala Culturala Europeana in 2010. Cea de-a treia sectiune necompetitiva, Focus, care este dedicata cinematografiei unei tari sau unei personalitati din industria filmului, se va concentra in acest an pe Iran.

Cinefilii se vor bucura cu siguranta sa afle ca printre peliculele din sectiunile necompetitive se afla numeroase filme premiate la diverse festivaluri consacrate la nivel mondial.
Astfel, „LAPTELE DEZNADEJDII / THE MILK OF SORROWi (LA TETA ASUSTADA) a fost nominalizat la Oscar pentru film strain in 2010, dupa ce, in 2009, a castigat Ursul de Aur la Berlin. Tot la Berlin, in 2009, au fost distinse cu premii pelicula sud-coreeana „MUNTELE PUSTIU / TREELESS MOUNTAINi (Premiul Juriului Ecumenic) si productia iraniana „DESPRE ELLY / ABOUT ELLYi (DARBAREYE ELLY) – Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor. Dupa ce la Cannes in 2009 a castigat Un Certain Regard, pelicula regizata de grecul Zorgos Lanthinos, „CANINUL / DOGTOOTHi, va putea fi vizionata acum si de publicul roman in cadrul sectiunii Panorama.
Ca si in anii precedenti, programul festivalului va include si evenimente muzicale. Astfel, pe 3 octombrie, la Sala Palatului, Abba Generation va sustine un concert-tribut, precedat de proiectia speciala a musicalului „Mamma Mia!i, urmand ca pe 9 octombrie laureatul cu Oscar Nicola Piovani sa interpreteze, la Sala Radio, alaturi de cvintetul sau, melodii care au acompaniat productiile cinematografice pentru care a compus, sub deviza La Vita e Cinema. Incasarile din biletele pentru cele doua concerte vor fi donate Fundatiei Coltea pentru sectiile de chirurgie si oncologie ale spitalului cu acelasi nume.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.