Sarcina ducesei Catherine este atat motiv de bucurie, cat si de ingrijorare pentru britanicii preocupati de starea de sanatate a sotiei printului William, dar si de modificarile constitutionale necesare pentru ca bebelusul sa urce pe tron indiferent daca va fi fata sau baiat.
La peste un an si jumatate de la somptuoasa casatorie a lor, printul William si sotia lui Catherine, ambii in varsta de 30 de ani, au anuntat, luni, ca asteapta primul lor copil, care va ocupa pozitia a treia in ordinea de succesiune la tronul Marii Britanii, informeaza AFP.
Vestea a entuziasmat intregul regat si a aparut pe prima pagina in toata presa britanica, inclusiv in The Guardian, un cotidian de stanga si antimonarhist. Referitor la acelasi subiect Daily Telegraph, ziar monarhist, se intreba despre o posibila sarcina gemelara.
Felicitarile au continuat sa curga, marti, din lumea intreaga. Dupa cele exprimate inca de luni de premierul britanic David Cameron si de presedintele american Barack Obama, a venit randul sefului guvernului australian, Julia Gillard, sa salute vestile bune din directia Casei Regale Britanice, care “vor aduce bucurie pentru atat de multi oameni din lumea intreaga”. Omologul ei neozeelandez, John Key, a spus ca stirea despre sarcina printesei Catherine este una “fabuloasa”.
Fratele printului William, Harry, aflat in prezent in Afganistan in calitate de pilot de elicopter, a fost informat prin e-mail despre viitorul lui statut de unchi. Aceasta nastere il va face sa piarda un loc in ordinea de succesiune la tronul Marii Britanii.
Fericitul eveniment a fost insa umbrit de internarea printesei Catherine la spitalul King Edward al VII-lea din centrul Londrei, din cauza “hyperemesis gravidarum”, o forma severa de greturi matinale care se manifesta prin ameteala si stare de voma.
Spitalizarea printesei a grabit anuntul despre sarcina, care este “in primele stadii”, potrivit casei regale.
Hiperemeza, care desemneaza in vocabularul medical varsaturi continue, apare in special in primele trei luni de sarcina.
“Alteta Sa regala trebuie sa ramana la spital mai multe zile si va avea nevoie apoi de o perioada de odihna”, se indica in comunicatul dat publicitatii de palatul regal britanic.
Dupa ce si-a petrecut noaptea in apartamentul sau din palatul Kensington, printul William, fiul cel mare al printului Charles si al printesei Diana, al doilea in ordinea de succesiune la tron, a revenit marti, spre sfarsitul diminetii la spitalul unde este internata sotia lui. Pippa, sora lui Catherine, si parintii ei sunt si ei asteptati sa soseasca la spital in cursul zilei de marti, afirma presa britanica.
Vestea despre sarcina printesei Catherine a relansat dezbaterea despre necesitatea de finalizare a reformei regulamentului de succesiune, care prevede inca faptul ca o fiica a printului William nu va putea “sa acceada la tron decat daca nu are un frate”, a declarat profesorul Rebecca Probert de la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Warwick din Marea Britanie.
Pentru a modifica aceste reguli vechi de peste 300 de ani, este nevoie de acceptul celor 16 tari din Commonwealth, al caror sef de stat este regina Elizabeth a II-a. Acest accept a fost obtinut in octombrie 2011, cu ocazia unei reuniuni ce a fost organizata in Australia.
Urmatorul pas in acest sens este acela ca reforma sa fie adoptata in fiecare dintre cele 16 tari. Luni, vicepremierul britanic Nick Clegg, a spus ca guvernul sau face in aceste zile “ultimele retusuri” ale acestei propuneri de lege care va aduce “o schimbare foarte mare”.
Sarcina printesei Catherine, al carei bebelus se va naste in primavara anului 2013, va creste si mai mult popularitatea record de care se bucura in aceasta perioada monarhia britanica. Milioane de britanici au celebrat cu mare fast in 2012 jubileul de diamant al reginei Elizabeth a II-a, care, la varsta de 86 de ani, a aniversat 60 de ani de domnie pe tronul britanic.