fbpx

Vegetarianismul ia amploare: 8 tari iau masuri pentru reducerea consumului de carne

de

Exista diverse motive pentru care unii oamenii renunta la carne. Fie din motive de sanatate sau religioase, fie din convingeri etice, in scopul protectiei animalelor si a mediului. Un raport din 2010 al Natiunilor Unite indemna toata lumea la o dieta bazata preponderent pe plante pentru rolul semnificativ pe care il poate avea la nivel global in eradicarea foametei, a saraciei fata de combustibil si a impactului negativ al schimbarilor climatice.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 Numarul tarilor care raspund pozitiv la indemnul Natiunilor Unite si iau masuri pentru reducerea consumului de carne este in crestere.

Potrivit unui articol din New Zeeland Herald, ceea ce alimenteaza aceasta crestere este motivatia de a ajuta la prevenirea bolilor, a degradarii mediului si a suferintei animalelor din fermele industriale. “Acum un deceniu, dieta vegetariana era considerata ceva ciudat, daca nu chiar riscanta. Veganii erau vazuti ca niste plicticosi care traiau cu ceai de papadie si orez brun. Acum, a manca vegan este de-a dreptul cool”, explica autorul articolului.

Opt dintre cele mai importante tari care au redus consumul de carne sau chiar au renuntat la produsele de origine animala in favoarea unei alimentatii bazate pe plante sunt:

1. Spania

Dupa cum arata un articol publicat de The Guardian anul trecut, in Spania este o populatie in crestere de vegetarieni si vegani (vezi diferentele):
“Spaniolii au o reputatie de mancatori de carne iremediabili. Dar in ultimii ani, cum numarul de restaurante vegane si vegetariene s-a dublat in Spania, exista semne de schimbare. Ideea de a manca mai putina carne este din ce in ce mai comuna in Spania, ca si in alte parti ale Europei”, observa autorul articolului.

2. Regatul Unit

Unul din opt britanici adulti urmeaza o dieta vegetariana sau vegana (sursa).
12% din populatie se considera vegetariana sau vegana, iar procentajul creste pana la 20% pentru persoanele cu varste intre 16 si 24 de ani. Totusi, mai multe milioane de oameni din Regatul Unit sunt flexitarieni, ceea ce inseamna ca au diminuat drastic consumul de carne, dar din cand in cand tot mai consuma.

3. Suedia

Nu este doar natiunea care a ramas fara gunoaie si importa gunoi de la vecini ca sa-l arda pentru combustibil. Guvernul gandeste o taxa pe carne. Detalii aici.

Prin urmare, nu ar trebui sa ne surprinda ca aproape 10% din populatia tarii se identifica cu a fi vegetarian sau vegan. Drepturile animalelor din Suedia a initiat un sondaj prin care a aflat ca, in ultimii cinci ani, numarul vegetarienilor din tara a crescut cu 4%.

4. Israel

Un articol publicat de JspaceNews anul trecut arata o populatie vegana in crestere. Se estimeaza ca la momentul publicarii erau aproximativ 300.000 de vegani in Israel, adica 4% din populatia totala. “Asta face din Israel capitala vegana a lumii, cu cei mai multi oameni care evita toate produsele animale in dieta lor”, a fost concluzia autorului.

5. India

Aceasta tara preponderent vegetariana a devenit si mai veg-friendly anul trecut. Dupa cum relata blogul Mercy for Animals anul trecut, orasul indian Palitana a devenit primul oras complet vegetarian din lume.

Calugarii din aceasta tara au impulsionat schimbarea printr-o greva a foamei care urmarea sa puna presiune pe statul Gujarat pentru a scoate in afara legii macelul animalelor in orasul lor. Efortul a avut succes si, la scurt timp, guvernul a interzis taierea animalelor si a scos in afara legii comertul cu oua si carne.

6. Germania

Poate parea socant ca o tara renumita pentru carnatii Bavarezi este acum gazda a peste sapte milioane de vegetarieni, iar cererea pentru produsele din plante este in continua crestere.

Chiar evenimentul lor anual, Oktoberfest, care are o traditie de peste doua sute de ani si este un festival plin de produse din carne, a inceput sa ofere variante vegane delicioase ale produselor traditionale preferate pentru a satisface apetitul participantilor.

In plus, proprietarul de la Veganz (un lant de supermarketuri vegane din Germania) si-a propus sa mai deschida inca 60 de magazine pana in anul 2020, ca raspuns la cererea populatiei.

7. Canada

Rezultatele unui sondaj canadian din 2013 asupra preferintelor alimentare ale cetatenilor arata o diminuare a consumului de carne in Canada cu aproape 10% fata de 2011. Scaderea este valabila pentru toate categoriile de carne, dar mai ales pentru cea de porc.

Mai mult decat atat, in ultimul an, The Huffington Post Canada a evidentiat o demodare a consumului de lapte in randul canadienilor, pe masura ce alternativele fara lactoza (ca laptele de soia sau de migdale) au devenit uzuale.

8. Statele Unite

Un lucru bun pe care-l face S.U.A. ca raspuns la inmultirea cazurilor de boli precum cele de inima, diabet si cancer este reducerea consumului de produse animale.

Investitorii privati sponsorizeaza afacerile in domeniul vegan aflate la inceput de drum. De exemplu, Bill Gates si Li Ka-Shing, doi dintre cei mai bogati si mai influenti oameni de afaceri din lume, au investit milioane de dolari in Beyond Meat si Hampton Creek Foods, companii care isi propun sa descopere tot felul de alternative vegetale la carne si oua, dar nu oricum, ci imitandu-le gustul si consistenta (detalii).

Mintel, o companie globala de cercetare a pietei, a descoperit recent ca 36% dintre americani aleg alternativele la carne din cand in cand.

Sursa originala a articolului

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.