fbpx

5 sfaturi pentru o iarnă sănătoasă pentru cei mici

de

Iarna vine cu o serie de modificări, de la reducerea numărului de ore în care beneficiem de lumina zilei, temperaturi mai scăzute şi până la mai puţine variante de petrecere a timpului liber cu cei mici afară. În anotimpurile reci, nevoile organismului copilului se schimbă. În acelaşi timp, copiii pot fi mai apatici, mai somnoroşi sau mai lipsiţi de energie în această perioadă.

De aceea este important să aveţi grijă ca cei mici să aibă parte de o alimentaţie echilibrată şi de un program zilnic de activitate pe durata vacanţei de iarnă şi nu numai, care să îi ajute să îţi menţină sănătatea şi să aibă un stil de viaţă activ.

 

La plimbare, înainte! La stat, înapoi!

Aerul curat, chiar şi în această perioadă în care temperaturile sunt mai scăzute, este foarte important pentru cei mici. Încercaţi să petreceţi cel putin 30 de minute pe zi cu el afară, la joacă. Renunţaţi la primul impuls de a încerca să compensaţi gradele minus prin straturi multiple de haine groase. În parc, la locul de joacă sau la o simplă plimbare ei depun efort, fac mişcare şi corpul lor se adaptează rapid.

 

Sport, sport, sport!

Activitatea fizică, alături de o alimentaţie echilibrată şi de odihnă, îi ajută pe cei mici să se dezvolte armonios. Continuaţi sporturile şi în perioada sărbătorilor! Fotbalul, unul dintre cele mai populare sporturi din lume, rămâne una dintre activităţile cele mai iubite, indiferent de anotimp. Pe lângă faptul că ajută la întărirea musculaturii, acesta le creşte micuţilor rezistenţa la efort, le dezvoltă încrederea în propria persoană, gândirea strategică şi spiritul de echipă.

Îi puteţi încuraja pe cei mici să participe la competiţii organizate, astfel încât să nu îşi piardă interesul faţă de sportul practicat pe perioada vacanţei. Un exemplu este Cupa Hagi Danone, cel mare mare turneu de fotbal destinat copiilor cu vârste între 10 și 12 ani. Dincolo de faptul că îi susţine pe copii să practice sport, le oferă modele de urmat pentru performanţa în viaţă şi principii puternice cum este cel de fairplay. Prin acest proiect, copiii sunt încurajaţi să adopte un stil de viață sănătos, bazat pe mișcare și o alimentație echilibrată.

 

Tentaţii dulci sau mâncare sănătoasă?

Alimentaţia pe parcursul sezonului rece nu trebuie neglijată, ci mai degrabă monitorizată cu mai multă atenţie. Tentaţiile culinare vin şi ele odată cu Moş Crăciun şi pot fi greu de stăpânit. Mesele principale ale zilei sunt foarte importante, mai ales în perioada de creştere, iar gustările sănătoase nu trebuie neglijate. Pentru a avea grijă de sănătatea celor mici, alegeţi să înlocuiţi gustările dulci cu o încărcătură calorică mare cu un produs lactat: un iaurt simplu sau cu fructe. Acestea sunt bogate în calciu, vitamina D şi proteine, atât de necesare dezvoltării armonioase a celor mici şi asigură saţietate pentru mai mult timp, ajutând la gestionarea senzaţiei de foame şi a „ronţăitului” dintre mese. Un studiu realizat recent la Cupa Hagi Danone a scos la iveală faptul că iaurtul cu fructe este în topul preferinţelor copiilor: 66% dintre micii sportivi îl preferă.

 

Un nou model pe lângă Moş Crăciun

Moş Crăciun este preferatul copiilor în această perioadă. Deşi un reper de altruism, Moşul nu este cel mai sportiv model pentru cei mici. Aşa că îi puteţi încuraja pe cei mici spre alte modele, iar un bun punct de plecare sunt copiii de vârsta lor care au înţeles că performanţa în sport se atinge printr-un stil de viaţă echilibrat, cu o alimentaţie sănătoasă. Pot lua exemplul celor 12 membri ai echipei câştigătoare a Cupei Hagi Danone. Uniţi sub sloganul „Crede în visul tău!”, micuţii au reprezentat ţara noastră la cea mai mare competiţie mondială de fotbal pentru copiii sub 12 ani. Asemenea modele de reuşită pot fi bune argumente în a-l ajuta pe cel mic să continue o activitate începută, să nu abandoneze şi să urmărească să fie cel mai bun în ceea ce face.

 

Bucuraţi-vă de atmosfera de iarnă, de prima zăpadă şi de căldura Sărbătorilor şi nu uitaţi să vă menţineţi un stil de viaţă sănătos, cu o stare de bine la capacitate maximă!

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.