Un autoportret al pictorului Lucian Freud, realizat pe o coaja de ou, a fost vandut cu suma de 27.000 de lire sterline (42.150 de dolari), la o licitatie organizata joi seara, la Londra, de casa Bloomsbury Auctions.
Lucian Freud a folosit ulei si cerneala pentru acest autoportret, realizat cu ocazia unei expozitii pe teme pascale, vernisata in 1979 la Langton Gallery din Londra.
Amprentele artistului sunt inca vizibile pe coaja de ou, in partea opusa autoportretului.
Autoportretul a fost vandut unui colectionar privat alaturi de un bilet scris de Lucian Freud si adresat proprietarul actual – curatorul expozitiei din 1979.
Femeia, al carei prenume este Hope, a pastrat de atunci fragilul obiect de arta intr-un sertar, intr-un carton pentru oua si acoperit cu servetele din hartie.
Un alt tablou pictat de Lucian Freud, un portret al tatalui sau, Ernst Freud, a fost vandut pentru 37.000 de lire sterline (57.760 dolari) la aceeasi licitatie.
Lucian Freud, nepotul celebrului psihanalist Sigmund Freud, a murit in iulie 2011, la varsta de 88 de ani.
Pictorul era cunoscut mai ales pentru nudurile si autoportretele sale, asa cum sta marturie cea mai de seama opera a lui, datand din 1993, in care s-a pictat sub trasaturile unui batran gol care ameninta cu periuta de dinti ca si cum ar avea in mana o arma.
De-a lungul ultimilor ani, operele lui s-au vandut pentru sume astronomice. Portretul sau din 1995, “Benefits Supervisor Sleeping”, a fost adjudecat la casa Christie’s din New York pentru suma de 33,6 milioane de dolari.
Nascut in 1922 la Berlin, Lucian Freud a emigrat la Londra in 1934, odata cu parintii lui, arhitectul Ernst Freud si sotia sa, Lucie, care fugeau din calea nazismului. Sigmund Freud li s-a alaturat in 1938 si a murit la Londra in anul urmator. In acelasi an, Lucian Freud a obtinut cetatenia britanica.
Lucian Freud a initiat si sustinut renasterea picturii figurative, care, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a devenit principala directie din arta contemporana, promovata de Scoala Londoneza. Impreuna cu Francis Bacon si Frank Auerbach, Lucian Freud a sustinut revenirea personajelor in compozitie si a revolutionat portretul contemporan, sustragandu-se oricaror prejudecati si falsului puritanism.