fbpx

Vlad Ivanov – narator, alături de soprana Rodica Vica, în suita Peer Gynt de Grieg * Academia di Santa Cecilia prezintă un program modernist. Agenda zilei de 23 septembrie

de
Interviu cu Rodica Vica pentru Marea Dragoste-revistatango.ro, nr. 132, septembrie 2017

Cunoscutul actor Vlad Ivanov, în calitate de povestitor; premiera românească a operei „Strigoii” de George Enescu, sub bagheta apreciatului dirijor Gabriel Bebeșelea; Orchestra  Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, condusă de faimosul dirijor Daniele Gatti și cu pianistul Jean Yves Tibaudet ca solist sunt câteva din principalele oferte ale zilei la Festivalul Internațional George Enescu.

La Ateneul Român, de la ora 16.30, va avea loc un concert susținut de Filarmonica George Enescu, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea. Programul debutează cu Suita Peer Gynt op. 23 de Grieg, cu participarea sopranei Rodica Vica și a actorului Vlad Ivanov în rolul de povestitor. Grieg a compus această suită pentru piesa cu același titlu scrisă de Ibsen, în anul 1875, iar premiera a avut loc la Mollergaden Theatre Oslo, cu Grieg la pupitrul dirijoral. Aceasta capodoperă a liderului muzicii Scandinave, ilustrează aerul nordic și priveliștile sale, fiind o muzică descriptivă, romantică și originală, inspirată din sonoritățile muzicii populare norvegiene. Edvard Grieg a creat prin capodoperele sale, identitatea specifică a școlii naționale Norvegiene.

Programul este completat de Oratoriul Strigoii de George Enescu, o lucrare incompletă, la care Enescu a lucrat din anul 1916. Schița sa inițială pentru pian a fost culeasă și aranjată de Cornel Țăranu în anii 1970 și orchestrată de Sabin Pautza. Lucrarea este inspirată de versurile lui Mihai Eminescu și reprezintă o lume aparte ce merită descoperită. Premiera mondială a avut loc la Berlin în anul 2019, sub bagheta apreciatului dirijor Gabriel Bebeșelea, care o aduce pentru prima oară în România în Ediția Jubiliară a Festivalului. Vor interpreta soliștii Rodica Vica, Alin Anca, Tiberius Simu, Florin Estefan.

La Sala Palatului la ora 19.30 va concerta Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, condusă de dirijorul Daniele Gatti, solistul serii fiind celebrul pianist Jean Yves Tibaudet. Programul cuprinde sonorități exotice ale modernismului, semnate de Enescu, Ravel și Debussy.

Prima lucrare a concertului este Simfonia a IV-a în mi minor de George Enescu, un opus incomplet la care Enescu a lucrat între anii 1928 și 1934, și care a fost finisat de Pascal Bentoiu în anul 1996. Premiera a avut loc în 1997 la Ateneul Român, interpretată de Orchestra Filarmonicii George Enescu.

În continuarea programului vom asculta Concertul în Sol Major pentru pian și orchestră de Maurice Ravel, în interpretarea pianistului Jean Yves Tibaudet. Concertul în Sol Major a fost compus între anii 1929 și 1931 și are menirea de a încânta publicul, este o piesă de entertainment mai degrabă decât o lucrare cu semnificații profunde, contemplative. A fost scrisă în spiritul muzicii lui Mozart și Saint-Saens, fiind influențată de sonorității ale muzicii jazz și a exotismului muzicii spaniole, trăsături întâlnite în creațiile compozitorilor impresioniști. Premiera a avut loc la Paris în 1932, iar compozitorul a dirijat concertul, solistă fiind pianista Marguerite Long.

Seara se încheie cu sonorități evazive ale impresionismului francez, Debussy – La mer, trois esquisses symphoniques pour orchestre. La mer, uvertură simfonică inspirată de peisajul maritim, este o lucrare sugestivă și caracteristică stilului lui Debussy, prin contururile vagi, simbolism și influența muzicii japoneze. Debussy a lucrat la uvertură între anii 1903 și 1905, și a dedicat-o editorului său, Jaques Durand.  Premiera a avut loc la Paris în 1905, sub bagheta dirijorului Camille Chevillard.

Accesul la ambele concerte al Festivalului Enescu se va face pe bază de certificat verde. Masca este obligatorie, pe nas și pe gură, pe toată perioada prezenței în interiorul clădirilor unde au loc concertele.

Mai multe informatii despre artiști si program, in agenda din atasament.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.