Anul 2013 este anul in care marele, splendidul cor Madrigal a implinit 50 de ani. A fost un an de gratie care va ramane mereu prins in istoria glorioasa a muzicii, cu recunostinta pentru vocile minunate care ii tes armoniile, dar mai ales pentru cel care, stand la pupitrul dirijoral, insufleteste cu iubirea si marele sau talent destinul unui brand romanesc care ne face sa fim mandri de originile noastre: Voicu Popescu, dirijorul Madrigalului.
Tango – Marea Dragoste: Care este cel mai important lucru pentru viata dumneavoastra pe care l-ati invatat de cand dirijati Madrigalul?
Voicu Popescu: Trebuie sa recunosc ca, pana acum doi ani, reusisem sa ma dedic muzicii corale, ferindu-ma de tot ceea ce inseamna raspunderi administrative. Dupa preluarea functiei de dirijor principal si de director adjunct la Madrigal, am fost nevoit, gratie “fisei postului”, sa pun mereu in balanta artistul cu “angajatul” la stat, cu nevoile si frustrarile lui. Pentru ca in scena sa poti obtine acea traire/vibratie la unison, trebuie sa poti comunica sensibil cu toti membrii formatiei, chiar daca, in timpul repetitiilor, poti ajunge la momente extrem de tensionate si, uneori, trebuie sa iei masuri “disciplinare” impuse de regulamentele de functionare. Chiar daca, de multe ori, simti cum Sisif-ul din tine e pe cale sa se dea batut, trebuie sa gasesti caile prin care poti provoca celor ce-ti stau in fata acel ceva care face diferenta intre citirea frumoasa si corecta a unei partituturi, si aducerea ei la stadiul de arta vie.
Tango – Marea Dragoste: Cum arata sarbatorile cu Madrigal si, in paralel, cum vor fi sarbatorile dumneavoastra de familie?
Voicu Popescu: In istoria personala, s-a intamplat de multe ori ca unele sarbatori, de exemplu Sfantul Nicolae, sa ma gaseasca in turnee in strainatate cu colegii si prietenii din Madrigal. La acea vreme, eram coplesiti de feeria oraselor impdobite din occident, fata de tristul si saracaciosul peisaj urban, tipic comunist. Traiam cu exaltare acele momente daruite de straduinta noastra de a fi una din singurele formatii de export din tara. Din putinii banuti pe care regimul ni-i lasa ca diurna, cumparam fructe exotice sau dulciuri frumos colorate pe care, pe furis, le lasam la usile camerelor de hotel a colegilor. Era o panda si o forfota continua sa ne surprindem unii pe altii cu acele mici daruri. Azi, tinerii madrigalisti organizeaza un fel de tombole in care fiecare trebuie sa daruiasca “anonim”, cate ceva frumos sau util, unui coleg. Dupa ce, la inceputul repetitiei, padurea de daruri este depusa pe coada pianului din sala de repetitie, la final, incepe marea cautare si identificare a “binefacatorului”. Totul se termina cu zambete si imbratisari.
Tango – Marea Dragoste: Dar lucrurile s-au schimbat…
Voicu Popescu: Anul acesta, sarbatorile iernii – Craciun si Anul Nou – ne vor gasi, pe mine si pe Cristina, sotia mea, pentru prima data, pe taram strain, in Germania, la Bremen, acolo unde fata noastra, Ileana-Alexandra si-a gasit ursitul, si unde locuieste de un an. Speram sa putem duce cu noi ceva din frumosul Craciunului romanesc, pentru a petrece “ca acasa”…
Tango – Marea Dragoste: Care a fost una dintre cele mai frumoasa sarbatori de Craciun pe care ati trait-o pana acum?
Voicu Popescu: Greu de spus… Craciunul e mereu frumos daca toti ai tai sunt sanatosi si in preajma. As povesti despre un Craciun mai special petrecut cu coristii mei din SOUND, in 1998, aflati intr-un turneu umanitar organizat de un ONG din Belgia. Cum turneul acoperea si perioada de Craciun, gazdele ne-au propus sa sarbatorim in familii. Am cerut, totusi, sa ne lase sa fim impreuna. In final, am primit ca locatie sala de concert din Hueillart. Bunele noastre gazde s-au straduit sa ne asigure bucate de toate felurile, pentru un Craciun cat mai indestulat. Ce s-a intamplat a fost o seara in care, adunati pe scena, cu luminile stinse, inconjurati de lumanari aprinse, am inceput sa cantam tot ce stiam mai frumos, glumind, plangand dupa ce dragi aflati la departare si iar cantand si glumind… un dus scotian afectiv care ne-a ajutat sa ne respectam si mai mult, sa ne indragim si sa ne dorim sa fim, la bine si la greu, impreuna.
Tango – Marea Dragoste: Madrigalul este fara doar si poate un Brand romanesc. Cum ati defini Madrigalul la 50 de ani? Cum a evoluat, cum s-a dezvoltat? Cum ati sarbatorit acesti 50 de ani de existenta ?
Voicu Popescu: Este mai simplu sa va prezint ce am facut anul acesta sub semnul: MADRIGAL 50
30 ian. prezenta la Garantat 100% cu Catalin Stefanescu la TVR,
19 apr. participare la spectacolul “Sfintira Primaverii” – Opera Comica pentru copii,
21 apr. concertul “Lumina Invierii” la Ateneul Roman,
3 mai, Concert cu Requiem-ul de W.A. Mozart, impreuna cu orchestra Lanto Arte,
19 mai, Concert cu “Liturghia Psaltica” de Paul Constantinescu la Festivalul I. Perlea-Slobozia,
24 mai Concert “Portrete dirijorale” cu Veronica Bojescu si Sabin Pautza la Sala Radio,
31 mai participare la Romania Frumoasa – TVR, lansare a proiectului Cantus Mundi,
1 iunie Gala Cantus Mundi impreuna cu 250 de copii – in Atrium, Biblioteca Nationala,
3 iunie Concert umanitar la Onesti,
16 iunie Concert caritabil Libertate si constiinta organizat de M.A.E. la Ateneul Roman,
26 iunie – 1 iulie, inregistrari TVR pentru productia “Madrigal in Constelatia UNESCO”,
31 aug. concert dedicat Limbii romane in Parcul Titan,
16 sept. Concert “Missa Renasterii Europene” in Festivalul international “G. Enescu”,
30 sept. – 4 oct. filmari pentru productia “Madrigal in Constelatia UNESCO”,
27 nov. ceremonie de decorare la Palatul Cotroceni, Madrigalul primeste Ordinul “Meritul Cultural in grad de MARE OFITER”,
2 dec. conert aniversar “Pastorala”-35 si “Madrigal”-50 la Focsani,
5 dec. prezenta de promovare la postul de televiziune Antena 3,
8 dec. prezenta la emisiunea Duminica in familie – TVR1,
9, 12, 13, 15, 16, 18, CONCERTE DE COLINDE in Iasi, Sfantul Gheorghe, Brasov si Bucuresti
23 dec, concert de lansare CD-ului “O, CE VESTE MINUNATA” al sopranei Angela Gheorghiu, in compania Orchestrei Nationale Radio dirijate de Tiberiu Soare.