fbpx

Volodymyr Zelensky în revista TIME: o incursiune în lumea războiului trăit, nu a celui de pe rețelele de socializare

de

Nu este prima oară când Volodymyr Zelensky apare pe coperta celebrei reviste americane bilunare TIME, o publicație de tradiție, care va împlini anul viitor 100 de ani de existență pe piața media. Zelensky a mai apărut pe coperta aceleiași reviste și în decembrie 2019, la finalul anului în care fostul actor câștigase alegerile din Ucraina, devenind cel de-al șaselea președinte al țării desprinse din conglomeratul sovietic (și ieșite, măcar teoretic, “din umbra marelui urs”, cum au denumit poetic artiștii trupei Phoenix influența sovietică).

Edițiile vechi ale revistei TIME cu Zelensky ca erou de copertă, cele din decembrie 2019, se vând acum pe net cu prețuri care depășesc 100 de lire. Iar numărul care acoperă săptămânile 9- 16 mai 2022 probabil că va deveni, în timp, unul la fel de valoros pentru colecționari. Ca un reper al drumului spre pace.

Fotografia de copertă și cele care ilustrează materialele cuprinse în revista americană, un interviu și un reportaj, sunt realizate de fotograful ucrainean Alexander Chekmenev special pentru revista TIME, iar cel care semnează atât interviul, cât și materialul realizat ca o incursiune în campusul președintelui ucrainean este Simon Shuster, jurnalist american ce provine dintr-o familie care a emigrat din Moscova în Statele Unite. Simon Shuster este corespondent al revistei TIME, dar a fost și șeful biroului aceleiași publicații în Berlin, de unde a documentat subiectele legate de Uniunea Europeană și teritoriul fostei Uniuni Sovietice. O perioadă, a lucrat ca jurnalist la Moscova, unde a devenit corespondent al revistei TIME, însă din 2020 a revenit la biroul din New York al publicației. În timpul războiului din Ucraina a petrecut mai multe săptămâni în campusul prezidențial și în preajma zonelor de luptă, pentru a-și documenta corespondențele și pentru a înțelege cât mai bine războiul trăit (și murit), războiul real, cel pe care noi, spectatorii, nu îl putem înțelege decât atât cât ne dăm voie să îl înțelegem.

„Oamenii văd acest război pe Instagram, pe rețelele de socializare. Când se satură de el, derulează mai departe. Este mult sânge. Este multă emoție”, a declarat Zelensky în revista TIME. Însă Simon Shuster, jurnalistul aflat în Ucraina, a adunat în materialele sale frânturi de viață autentică, așa cum se trăiește ea pe muchia morții, sub amenințarea prăpădului de fiecare zi.

“În ce fel te-ai schimbat de la începutul invaziei?” l-a întrebat Shuster pe Zelensky în interviul realizat pe 19 aprilie 2022. Și Zelensky a răspuns scurt: “Am îmbătrânit”.

“Ți-ai pierdut simțul umorului? , a fost următoarea întrebare, perfect justificată, mai ales că jurnalistul îl mai întâlnise pe actualul președinte cu câțiva ani înainte, la premiera unui show de comedie. Iar Zelensky a răspuns: “Sigur că nu! Ar fi imposibil. Umorul este un mijloc de supraviețuire. Altfel, toți cei din jur s-ar simți deprimați, iar a te simți deprimat nu este o modalitate bună de a câștiga. Trebuie să fii într-o stare de victorie. Oricât de greu ar fi, acesta este scopul. Să nu fii învins. Deci nu poți fi într-o stare de slăbiciune sau de panică. Trebuie să ții totul laolaltă, iar această unitate trebuie să se manifeste în toate, în starea, metodele, cuvintele tale.”

“Atunci, în ce fel ai îmbătrânit?”, a insistat jurnalistul.

Din punct de vedere mental, moral. Bine, din punct de vedere moral, sunt foarte ferm. Dar am îmbătrânit din toată această înțelepciune pe care nu mi-am dorit-o niciodată. Este o înțelepciune care vine din numărul de oameni care au murit, din torturile comise de soldații ruși. Genul ăsta de înțelepciune… Sincer să fiu, nu am avut niciodată ca scop să dobândesc astfel de cunoștințe.”

Asta îmi amintește de prima noastră conversație, acum trei ani, la premiera spectacolului tău de comedie aici, la Kiev. Viața ta arăta destul de bine. Toată trupa ta era acolo, toți prietenii tăi. Și te-am întrebat: de ce ai vrea să intri în politică?“, a evocat Shuster întâlnirea lor precedentă.

Îmi amintesc de acea conversație“, a zis Zelensky.

Desigur, nu știam că va avea loc un război la scară largă. Dar, privind în urmă, pui sub semnul întrebării această decizie? Regreți?”, l-a întrebat jurnalistul.

Bineînțeles că nu regret. Nu regret deloc. Nicio secundă. Nici măcar nu mă gândesc la asta. Dimpotrivă, uneori mă gândesc că asta trebuia să fac. Chiar asta”, a răspuns Volodymyr Zelensky în interviul care poate fi citit integral în revista TIME, ediția 9-16 mai 2022.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.