Se afla in prezent la Berlin, unde saptamana modei a atras multa fierbere si multa splendoare. Si pe cei cu adevarat impatimiti de industria frumusetii, cum este el, Ovidiu Buta. Unul dintre cei mai respectati si temuti critici de moda. Unul dintre cei mai iubiti si mai cautati stilisti…
Marea Dragoste / Tango: Te afli la Berlin Fashion Week in calitate de corespondent de presa sau insotesti echipa designerilor romani?
Ovidiu Buta: Ma aflu la Berlin Fashion Week pentru a treia oara consecutiv, atat ca membru al echipei organizatorice, cat si ca stilist al colectiei Lenei Criveanu si cea a lui Stephan Pelger.
Marea Dragoste / Tango: Am spus “echipa designerilor”, dar poate am gresit. Fac echipa designerii din Romania sau mai mult sunt competitori?
Ovidiu Buta: Moda este bazata pe competitie! Dar fiecare interpreteaza acest lucru asa cum isi doreste el. De multe ori ma amuz comparand moda cu sportul unde avem atleti care se bat intre ei la Olimpiada si altii care abia reusesc sa faca un tur de stadion.
Marea Dragoste / Tango : Daca nu ai fi atat de prezent la marile evenimente de moda ai mai putea mentine standardul de competenta cu care ne-ai obisnuit? Se poate cineva documenta corect si profund doar din media sau e nevoie sa fii acolo, sa vezi si sa pipai creatiile?
Ovidiu Buta: Important este nu cat vezi, ci ceea ce vezi. In moda exista trei realitati: cea din fata cortului in care se prezinta colectiile, cea din cort si cea din backstage. De ce, de ani buni, ma incapatanez sa le bifez pe ultimele doua? Pentru ca nu cred ca online-ul poate sa suplineasca cu adevarat experienta pe care ti-o ofera o prezentare de moda. Cum poti sa simti textura unei haine prin intermediul unui ecran, oricat de performant este el?
Marea Dragoste / Tango: Care este cel mai frumos lucru pe care l-ai vazut pana acum la Berlin, pe podiumuri sau altundeva ? Dar ceva ce ti-a displacut?
Ovidiu Buta: Cel mai frumos lucru vazut aici a fost hotelul Michel Berg construit intr-o veche fabrica din Kreuzberg pentru top modelele suedeze, oamenii de afaceri japonezi, pilotii germani de formula 1 samd. E un univers halucinant care pare construit doar din lucrurile pe care le uitam prin statiile de autobuz sau in trenuri.
Ceva ce mi-a displacut… Poate faptul ca suntem inca prea putini din moda romaneasca aici. Mi-as dori sa fim din ce in ce mai multi si mai bine reprezentati. Berlinul este noul Mecca al modei si al Germaniei artistice, iar faptul ca noi ne aflam aici este o realizare care chiar conteaza pentru moda noastra.
Marea Dragoste / Tango: Vei scrie propriile tale cronici referitoare la ceea ce s-a intamplat acolo? Ce vei critica? Ce vei lauda?
Ovidiu Buta: Am o regula pe care o respect cu sfintenie: niciodata nu scriu cronici despre evenimentele in care sunt implicat. Si aici, chiar daca sunt prezent in cu totul alta calitate decat cea de critic de moda, incerc sa aplic acelasi set drastic de reguli dupa care ma ghidez in meseria principala.
Marea Dragoste / Tango: De ce este insemnata pentru vietile noastre preocuparea pentru moda? Nu e, totusi, prea mult zgomot pentru nimic? Cat la suta ne poate schimba viata acceptarea, asimilarea si intelegerea modei?
Ovidiu Buta: Pentru mine este extrem de importanta, dar nu ma astept la acelasi lucru de la vecinul meu, de exemplu. Nu preocuparea pentru moda este importanta, ci cea pentru frumos: sa traiesti frumos, sa te imbraci frumos si, de ce nu, sa mananci frumos. Sa iti faca placere sa te privesti in oglinda si altora sa le faca placere sa te priveasca pe tine. Moda nu este alchimie si, cu toate acestea, iti poate transforma viata. Haide sa ne gandim cum eram imbracati cand ne-am intalnit iubirea vietii… Chanel spunea “I don’t understand how a woman can leave the house without fixing herself up a little, if only out of politeness. And then, you never know, maybe that’s the day she has a date with destiny. And it’s best to be as pretty as possible for destiny”. Vezi, noi, oamenii, acordam mai mult credit, sau mai usor, celor care arata bine. Asa se explica si aceasta cultura a vedetelor care arata impecabil aproape in orice situatie. Ori ele nu fac decat sa aplice un set de reguli absolut banale! De ce sa nu o facem si noi macar pentru o zi, apoi sa tragem o concluzie, nu?!