fbpx

10 citate care te vor convinge sa citesti negresit noul numar al revistei Tango-Marea Dragoste, editia de octombrie

de

Un nou numar de octombrie al revistei Tango-Marea Dragoste iese pe piata, propunand cititorilor sai intalniri de exceptie cu personalitati marcante ale vietii romanesti si texte de-o frumusete tulburatoare. O noua editie a singurei reviste pe care o citesti din scoarta-n scoarta si o iubesti pentru totdeauna se gaseste la centrele de difuzare a presei din intreaga tara, iar noi va propunem 10 citate-aperitiv, care sa va convinga ca nu veti putea lasa din mana revista dupa ce o veti deschide.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Marina Constantinescu

Nu sunt un om monden pentru ca nu comunic bine cu persoane noi, necunoscute. Nu am preocupari legate de o garderoba pe care sa o etalez. Ma intereseaza cercul mic, nu cel mare. Serile sau zilele cu prietenii mei la cate o masa bogata sau doar cu un pahar de vin. Viata mea este normala, fara nimic spectaculos. Viata mea este Luca. Tot ce fac este un mecanism care sa ma ajute sa nu imbatranesc prea repede, sa nu ma usuc, sa nu-mi pierd curiozitatea, rasul, bucuria.

Alex. Stefanescu

Imi fac ordine in hartii si dau peste niste printuri de acum doi ani. Printre insemnari de tot felul, gasesc un schimb de replici in… versuri intre Emil Brumaru si mine. Emil Brumaru (probabil cel mai mare poet roman in viata) a comentat in versuri malitioase, pe facebook, hotararea mea de a candida pentru Senat la alegerile din 9 decembrie 2012:
„Fii atent, fiule, la invataturile mele. Femeia politica nu stie de critica!!! Vrea intr-una laudata, pe fese si sani pupata, luata-n brate si-aratata la poporul, oh, poporul caruia ii duce dorul pana trec alegerile. Crede-le,-ntelege-le, ca pe flori culege-le si le pune intr-o vaza ce viata ne-o lumineaza, avand carnea lor la baza si-o inima cu amor care bate tricolor!!!”
In replica, eu (probabil cel mai mare critic literar in viata) am scris:
„Emil, Emil, desi esti nubil, gandesti ca un copil. Spre deosebire de tine care ai ideea de a curta femeia, eu, suprem barbat, o astept in pat (ma las EU curtat!). Femeia politica trage mai mult la critica pe care vrea s-o seduca cu o tata sau o buca (la tacere s-o reduca). Un poet i se pare desuet (pentru ca el actioneaza incet). Daca totusi sunt si fete zglobii care vor de la mine poezii, ma descurc: mi-e plin buzunaru’ de poeziile unuia, Emil Brumaru.”

George Arion

In data de 13 octombrie 1991, in foaierul de la Ateneul Roman, am intrebat-o daca e libera pentru urmatorii 25 de ani. S-a uitat surprinsa la mine si mi-a raspuns afirmativ. Peste fix un an s-a nascut primul nostru baiat. Un semn? In 2016 este data scadenta a legaturii noastre. Deja am inceput sa ne punem intrebari in legatura cu ce vom face atunci. Rade ea, rad si eu, dar amandoi radem cam stramb. Ea isi zice: oare o sa ma mai intrebe daca sunt libera in continuare? Si eu ma framant: ce ma fac daca atunci imi va spune ca nu mai e libera?

Simona Catrina

Cea mai apriga teama a mea a fost o zicere celebra: ajuta-ma, Doamne, ca nu cumva lucrurile care mi se par acum anormale sa mi se para intr-o zi normale! Dumnezeu a avut bunavointa, dar eu nu L-am ajutat deloc. Eram prin facultate cand o colega de-a mea era intr-o relatie de iubire scaparatoare cu un barbat groaznic de insurat. Eu ma juram (fara sa-mi ceara nimeni asta) ca in viata mea n-am sa fac asa ceva. Si asta nu de mila vreunei neveste cu spinarea moale, care l-ar fi asteptat oricat pe boul ala sa se intoarca de la pascut himere. Ci pentru ca n-aveam chef sa-l astept de Craciun, de exemplu, sa se indoape el mai intai cu caltabosii nevesti-sii si abia pe urma sa dea o fuga pe la mine, gata beat si gata pregatit sa-mi spuna ca, din dragoste netarmurita pentru mine, imediat dupa Revelion baga divort – nu inainte, caci vin socrii din provincie in vizita si parca nu e frumos sa ia decizii capitale in timp ce mama nevestei framanta
cozonacii familiei.

Monica Macovei

Ion Iliescu a avut o influenta nefasta asupra tarii. A intarziat mult dezvoltarea si modernizarea Romaniei, dar si democratizarea tarii. Ne amintim mineriadele de la inceputul anilor 90, controlul justitiei de catre politicieni, ceea ce a permis marile jafuri nationale tot de la inceputul anilor 90: banci fraudate, privatizari dubioase, retrocedari de terenuri in afara legii. De aceea am si spus: cand voi ajunge in functia de presedinte, voi milita ca aceste lucruri sa fie lamurite. Oamenii au dreptul sa stie ce i-a tinut in loc atatia ani si, acolo unde este posibil, sa fie recuperati banii publici furati. Ion Iliescu a tinut Romania intr-o zona gri, mai apropiata de Rusia. Adevarul este ca rolul cel mai important in schimbarea directiei, spre Vest, l-a avut Emil Constantinescu, cu costuri politice, e adevarat. Dar putem sa recunoastem cateva gesturi curajoase prin care a demonstrat partenerilor nostri europeni ca putem fi o tara de incredere. Traian Basescu a facut multe lucruri bune pentru a avea o justitie independenta. Am primit sprijinul sau in acest sens cand am fost ministru al Justitiei. De asemenea, a jucat un rol important in promovarea unei politici externe consecvente: spre NATO si Uniunea Europeana.

Marina Almasan

Nu am aflat de ce anume frumosului oras de pe malul Vltavei i s-a atribuit acest atribut. S-ar putea ca, de fapt, aurul din “CV”-ul Pragai sa nu aiba nici in clin, nici in maneca, cu elementul pretios, gazduit tabelul lui Mendeleev, ci pur si simplul cu inspiratia unui pamantean romantic, care si-a vanturat iubita prin frumoasele parcuri pragheze, pe timp de toamna ruginie. Ultima mea descindere in Praga s-a intamplat tot undeva , la hotarul dintre vara si toamna, cand vremea blanda si soarele prietenos au fost ingaduitoare cu mine, lasandu-mi un ragaz de cateva zile pentru a-mi ademeni si feciorul prin locurile care , in repetate randuri, ma cucerisera. Si pentru ca “intemperiile” conflictului intre generatii mi-au sadit ceva intelepciune in comportamentul matern, am ales, de data asta, sa imbin poezia Pragai, poate inca de neinteles pentru un adolescent al mileniului 3 dependent de calculator, cu niscaiva locuri inedite, capabile sa capaciteze curiozitatea cuiva, aflat la o varsta la care nu te lasi miscat de nimic!

Alice Nastase Buciuta

Suntem prea mandri sa recunoastem ca vom uita. Iar atunci cand ne patrunde emotia enorma a cate unei intamplari miraculoase, suntem gata sa juram ca ii vom putea degusta nuantele la infinit, doar evocand-o, ca si cum am umbla zilnic cu o madlena fermecata, complet neperisabila, in buzunar. Dar trec anii si ne luam cu viata si cu grijile fiecarei zile, cu visele fiecarei nopti, si ne dispar din minte nu doar datele la care ni s-au intamplat lucruri insemnate, ci si faptul ca le-am trait cu adevarat.
Persista mai trainic amintirile rele, nemultumirile sau revoltele pe care n-am reusit sa le ostoim in noi. Iar frumusetea se lasa mai repede furata de trecerea zilelor, memoria noastra e mai predispusa sa lase sa scape intamplarile bune, intalnirile dragi, evenimentele norocoase care ne-au marcat cate o zi, cate-un timp, cate-un anotimp.

Zina Zen

Eu am avut marele noroc sa ma nasc anume in familia mea, unde Limba Romana si valorile romanesti au fost si au reusit sa ramana la cel mai de seama loc din casa si din suflet. Gandesc romaneste si sunt foarte mandra de acest lucru. Noi am trecut cu mari sacrificii de la „limba moldoveneasca” si grafia chirilica, la limba natala, cea nativa si grafia latina. Insetati de romanism, am citit biblioteci intregi de carti si am tratat gramatica limbii romane cu mult respect si consideratie. Pentru mine, a fost o mare onoare sa citesc, sa scriu si sa gandesc in limba romana. Acest lucru il inteleg foarte putini oameni. Cu parere de rau, tot mai putini, in ultimii ani.

Raluca Kisescu

In ordine cronologica, multi, dar prea multi ani am fugit de singuratate. Era prin perioada celebrului si profundului hit cu ”mi-e frica, mi-e frica sa dorm singurica”. Asa imi justificam multe din acceptarile, resemnarile, stationarile vietii, cand de fapt – ca mai mereu – era un google translate prost al termenului de singuratate. Nu intelegeam cum Elizabeth Gilbert a plecat in lumea larga sa manance, sa se roage si sa iubeasca, atata timp cat le putea face pe toate la ea acasa. Ei, poate mancarea nu era la fel de gustoasa ca pizza si inghetata din Italia, nici rugaciunea la fel de purificatoare ca in India si nici barbata-su la fel de atragator ca Javier Bardem, ca filmul bate cartea cand vine vorba de barbati. Dar de ce sa-ti iei lumea in cap taman in ziua cand ai programare la coafor?

Monica Iagar

Eu cred in casatorie si cred in uniunea dumnezeiasca, dar cred in cea dreapta, fara minciuni si complezenta. Nici nu stiu daca e corect spus “institutie”, pentru ca nu e un job, casatoria este o stare de comuniune intru totul. Eu am fost mireasa, am fost si la altar, dar cred ca nu a fost alegerea corecta, pentru ca atunci nu stiam ce este iubirea. Abia cu Cosmin am facut doi copii din dragoste si m-am simtit implinita, dar se pare ca in relatia noastra nu eram doi… Eu cred ca abia acum dupa 40 de ani pot sa iti spun ca as putea sa iubesc cu adevarat, pentru ca acum stiu ce ingrediente trebuie in iubire.

Citeste si fragmente din interviurile cu soprana Alexandra Coman., actrita Claudia Pavel (Cream) sau candidata la presedintie Monica Macovei.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.