fbpx

Peter Gabriel m-a ales pe mine

de

De cate ori citeam prin reviste cate-o declaratie ostentativ-misterioasa, conform careia cine stie ce domnita fusese aleasa de un parfum, de o profesie, de un crez, de o masina rosie, garantand ca nu a urmat ea singura cursul firesc al alegerii, ma simteam stanjenita, constatand ca o suspectez fie ca minte, fie ca e cam nebuna.

Eu mi-am construit viata din decizii rationale sau emotionale, din zvacnete lucide sau indragostite a caror raspundere mi-am asumat-o, totusi, mereu, de una singura. As fi vrut sa cant, dar mi s-a dovedit mai usor si mai la indemana sa scriu. As fi vrut sa calatoresc vesnic, dar curajul de a-ti fixa radacinile acasa mi s-a parut mai demn sa dainuie pentru eternitate. Mi-ar fi placut sa iubesc toti barbatii-artisti ai pamantului, dar fericirea de a-l iubi pe unul singur mi s-a aratat ca unica sansa de a ma apara de pierdere si nenoroc.
Exista, insa, totusi, si in istoria mea, o intalnire in care nu am avut dreptul sa decid nimic. O singura poveste de iubire si mister care confirma tot ce am spus pana acum despre mine, ca o exceptie care consfinteste sfanta banalitate in care traiesc: intalnirea mea cu Peter Gabriel.
Ma leaga de Peter Gabriel fire atat de profunde, de durabile, de vii, incat doar dupa ce am privit cu onestitate propriile mele suspiciuni mi-am dat seama ca totul poate parea celorlalti un semn al unei mari rataciri. De aceea, n-am sa va povestesc ca muzica lui a venit la mine inaintea fiecarei mari iubiri – pentru ca veti putea spune ca asa vi s-a intamplat si voua. Ca mi-am asezat cea mai frumoasa noapte de dragoste pe curgerea nebuneasca si tandra a cantecului sau, In Your Eyes – pentru ca ar fi fost pacat sa nu traiti si voi asemenea miracol. Ca am rezistat in fata tuturor caderilor si decaderilor vietii ascultand Don’t Give Up – cantat de el si de Kate Bush, care l-a iubit enorm, pentru ca numai dintr-o mare iubire se pot naste opere care sa schimbe lumi si destine. Ca a lansat cantecul Book of Love, in acelasi timp in care eu incheiam de scris Cartea Dragostei. Ca iubitul meu Paul mi-a daruit inelul casniciei noastre indemnandu-ma sa cant „I love it when you give me things, you ought to give me wedding rings…” Ci am sa va spun ca Peter mi-a trimis veste ca voi avea un copil inainte ca eu sa stiu asta, lansand albumul Ovo catre univers si catre inima mea. Iar mana lui a scris nu doar muzica splendida a acestei premonitii, ci si povestea lui Ovo, biografia lui cu lux de increngaturi si detalii genealogice, in care bunicii lui Ovo se numeau – veti spune ca mint sau ca sunt cam nebuna, dar cartea sta marturie si ma apara – Ion si Sofia, asa cum s-au numit bunicii mei.
Peter e nascut intr-o zi de 13, ca si mine. Iar tatal lui Peter a murit anul trecut, intr-o zi de 9 a unei luni de toamna bantuite de raze tarzii, asa cum l-am pierdut si eu pe tatal meu, Petre, in toamna anului acesta trist, tot intr-o zi de 9. Am plans si atunci cu el, asa cum a plans si el acum, de curand, cand a postat pe pagina lui cel mai frumos si cel mai trist cantec din lume: I Grieve.
Life carries on and on and on…
Did I dream this belief?
Or did I believe this dream?
Now I can find relief. I grieve…
De cate ori citesc prin reviste, prin carti, prin scrisori, cate-o declaratie timid-misterioasa, conform careia cine stie ce domnita, ce domn, au fost alesi de un parfum, de o profesie, de un crez, de o masina rosie, garantand ca nu au urmat ei singuri cursul firesc al alegerii, ii cred si ma bucur pentru ei, chiar daca altii ii banuiesc ca mint sau ii cred cam nebuni, asa cum aveti dreptul sa ganditi si despre mine, de-acum. Insa eu stiu ca uneori viata poate fi nespus de buna cu noi si ne da dreptul de-a ne revedea intr-o oglinda a Cerului mai mare si mai frumoasa decat am fi cutezat vreodata sa speram. Si atunci primim un dar nepretuit, care ne alege pe noi. Un parfum. Un crez. O carte. Un copil. Opera unui mare artist, asa cum este Peter Gabriel, cel care, fara sa stie, m-a ales pe mine, daruindu-mi lumina din lumina lui…
Pentru fiecare dintre noi exista un asemenea dar intr-o viata. Trebuie doar sa credem in el.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Scrisoare

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.