Presedintele rus Vladimir Putin a zburat cu deltaplanul alaturi de un stol de cocori siberieni, in cadrul unui proiect de protejare a acestei specii, au anuntat joi reprezentantii administratiei de la Kremlin.
“Seful statului a luat parte la un experiment stiintific in cadrul proiectului «Zborul sperantei», care vizeaza salvarea de la disparitie a unei specii rare de cocori”, se afirma in comunicatul emis de administratia de la Kremlin.
Informatia a fost insotita si de cateva fotografii care il prezinta pe Vladimir Putin purtand o salopeta alba, la comanda unui deltaplan motorizat cu doua locuri, alaturi de cativa reprezentanti ai acestei specii de pasari de talie mare, in Peninsula Iamal din nordul Siberiei.
Subiectul a fost prezentat joi pe prima pagina a cotidianului oficial rus Rossiiskaia Gazeta sub titlul “O pasare de prim rang / Vladimir Putin i-a invatat pe cocori sa zboare”. Subiectul a fost prezentat totodata in deschiderea jurnalului de stiri matinal difuzat de principalul post public de televiziune din Rusia.
“Presedintele, care nu se afla la primul sau zbor cu deltaplanul, a mentinut aparatul in aer cu multa siguranta”, se afirma in comentariul aferent imaginilor difuzate.
Intervievat in salopeta alba pe care o purta, Vladimir Putin, in varsta de 59 de ani, si-a impartasit cu oamenii de stiinta prezenti la eveniment entuziasmul pentru acest zbor si admiratia pe care o are pentru cocorii siberieni.
Proiectul stiintific vizeaza reintroducerea pasarilor din aceasta specie rara nascute in captivitate in mediul lor natural. Cocorii, care invata sa urmeze deltaplanul, trebuie apoi sa gaseasca ruta traditionala de migratie pentru a putea sa ierneze in tarile calde.
Vladimir Putin s-a afisat cu regularitate in ultimii ani in mass-media rusa, aparand la comanda mai multor aparate, precum un avion de bombardament si o masina de Formula 1, intretinand astfel imaginea unui barbat puternic si sportiv.
El si-a manifestat angajamentul fata de cauza unor specii protejate, pozand in fata jurnalistilor, in taiga, alaturi de un tigru siberian, apoi alaturi de un leopard siberian, dar si in zona arctica, alaturi de un urs polar.
Unele dintre aceste exeperiente ale sale, intens mediatizate, au generat insa numeroase controverse, dupa ce numerosi activisti ecologisti au denuntat “inscenarea” acelor actiuni, considerand ca ele dauneaza animalelor salbatice.