fbpx

Dr. Menci a lansat doua volume scrise dupa gratii

de

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi continua sa scrie si sa ne ofere lectii de nutritie, sa ne invete sa traim sanatos, desi trece prin clipe grele, fiind in inchisoare de luni bune. Saptamana trecuta au vazut lumina tiparului la Editura Medicala doua volume scrise de prof. dr. Mencinicopschi, in Penitenciarul Rahova: „Cerealele glutenice si boala celiaca“ si „Alimentatia si patologia bolilor cardiovasculare“.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

„Cerealele glutenice si boala celiaca sau Cand graul poate sa ne imbolnaveasca“
In acest volum, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi abordeaza o problema de actualitate in medicina, in gastroenterologie in special: boala celiaca. Statisticile la nivel european avertizeaza asupra cresterii incidentei bolii celiace, fapt ce a determinat ca in unele tari (Italia, de exemplu) sa se faca screening inca de la nastere. In Romania din nefericire, boala este subdiagnosticata. La noi in tara, testele sunt scumpe, ceea ce explica subdiagnosticarea si, mai mult decat atat, diagnosticarea de multe ori in faza avansata a bolii.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi descrie atat patologia bolii, cu accent pe cele mai noi teste de diagnosticare a acestei afectiuni, cat si dietoterapia bolii celiace. Volumul vine deopotriva in sprijinul personalului medical care are in observatie si tratament pacienti cu boala celiaca, cat si al parintilor cu copii afectati de aceasta boala sau adultilor cu intoleranta la gluten. De remarcat si capitolul dedicat retetelor fara gluten, de un real folos celor suferinzi de boala celiaca.
Boala celiaca este „o boala cameleon“, care poate simula un numar foarte mare de afectiuni, ceea ce face ca diagnosticul sa fie ingreunat si intarziat. In boala celiaca exista atat manifestari intestinale (diaree, anorexie, stari de voma, distensie abdominala, dureri abdominale), cat si manifestari nutritionale (deficit de fier, deficit de folati, de vitamina D, malabsobtie a nutrientilor, stari de fatigabilitate, scadere in greutate). Ceea ce ingreuneaza diagnosticarea sunt manifestarile extraintestinale ale bolii celiace – se testeaza rar boala celiaca atunci cand pacientul manifesta, de exemplu, dermatita herpetiforma, hipotrofie staturala, retard de crestere, intarzierea pubertatii, hepatita cronica cu hipertransaminazemie, hipoplazia smaltului dentar, artrita, osteopenie/osteoporoza, epilepsie cu calcificari occipitale, stomatita aftoasa, ataxie primara, tulburari psihice, infertilitate.
Boala celiaca este cea mai frecventa intoleranta alimentara, putandu-se intalni la persoane cu sau fara manifestari gastrointestinale – subiecti simptomatici si subiecti asimptomatici. Prof. dr. Mencinicopschi arata ca avem si un avantaj totusi in fata acestei boli: „Este singura boala autoimuna la care se cunoaste atat factorul de mediu – epigenetic, triggerul (gluten), dar si auto-antigenul, enzima tisulara transglutaminaza (TG2). Eliminarea glutenului din alimentatie determina remisiunea clinica totala si vindecarea bolii, prin refacerea mucoasei intestinului subtire, precum si remisia celorlalte simptome, inclusiv a celor psiho-mentale“.

„Alimentatia si patogeneza bolilor cardiovasculare (CVD). O noua cardiologie metabolica“
Cel de-al doilea volum al prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi trateaza bolile cardiovasculare, cele care, din nefericire, sunt prima cauza de mortalitate in Romania. Prof. dr. Mencinicopschi ne aduce aminte ca patogeneza bolilor cardiovasculare este dominata de factori de risc influentabili – alimentatia, respectiv stilul de viata. Lucrarea trateaza influenta alimentelor ca factor epigenetic major in patogeneza infarctului de miocard si a accidentului vascular cerebral, in lumina celor mai noi descoperiri stiintifice. Inflamatia cronica silentioasa indusa de alimente in organismul nostru afecteaza endoteliul arterial, favorizeaza depunerea de aterom in vasele sangvine. Astfel se explica si afirmatia „Suntem atat de sanatosi cat de sanatos ne este endoteliul arterial“, facuta de prof. dr. Mencinicopschi in acest volum.
Pana in urma cu cativa ani se credea ca nivelul crescut al colesterolului este cauza majora a bolilor de inima si a celor cerebrovasculare. In prezent, acest lucru tinde sa devina un mit desfiintat de cercetarile de biologie celulara si moleculara, astfel incat astazi, colesterolul ca atare, de origine animala, aproape ca nu mai este corelat cu patologia vasculara decat in unele patologii cu predispozitii genetice. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi se aliniaza astfel promotorilor noii cardiologii, renumitii dr. Stephen Sinatra si dr. James Roberts, si sustine reabilitarea colesterolului: „Vinovat nu este colesterolul in sine. Adevarata problema consta in incapacitatea de procesare adecvata a colesterolului si/sau o incapacitate fiziologica a organismului de a proteja lipoproteinele care contin colesterol de procesul patologic de oxidare-glicare indus de radicalii liberi in exces, de stresul oxidativ si statusul proinflamator sistemic cronic, subclinic, care induc un fenotip pro-aterogenic, caracteristic bolilor cardiovasculare si cerebrovasculare, in stransa corelatie cu alimentatia si stilul de viata“.
Volumul „Alimentatia si patogeneza bolilor cardiovasculare“ supune atentiei astfel un nou termen in literatura de specialitate: cardiologia metabolica – o noua abordare medicala preventiva care ia in consideratie efectul alimentelor, suplimentelor alimentare si al stilului de viata asupra metabolismelor; este o medicina nutritionala bazata pe examinari si optimizari ale dietelor, comportamentelor alimentare, stilului de viata, protocoalelor de tratament pentru a preveni interventiile de criza repetate in spital. In acelasi timp, lucrarea isi propune si un protocol de preventie a bolilor cardiovasculare si cerebrovasculare prin dietoterapie si stil de viata adecvate.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi a urmat multiple etape de specializare, nationale si internationale in biologie moleculara, inginerie genetica, biotehnologie, design alimentar, siguranta si securitate alimentara, nutritie umana, dietopreventie si dietoterapie. Acesta a elaborat conceptul privind calitatea „informationala“ a matricei alimentare, redactand tratate de specialitate in domeniul alimentului, alimentatiei, nutritiei umane, biotehnologiei, publicand peste 300 de lucrari stiintifice in tara si in strainatate. Detine peste douazeci de brevete de inventie inregistrate la OSIM. Este laureat la Premiului „Emil Teodorescu“ al Academiei Romane (1980) si al Ordinului National „Serviciul Credincios“ in grad de Cavaler (2000).
Cele doua volume pot fi achizitionate de la Libraria Editurii Medicale, Bdul Pache Protopopescu nr. 90, sector 2, Bucuresti, tel. 021.252.51.87.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.