fbpx

Marina, Marina, Marina – Marina Krilovici, lansare de carte la Muzeul Național al Literaturii

de

Sâmbătă, 31 martie 2018, de la ora 16, în spațiul elegant al Muzeului Național al Literaturii Române din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei), soprana Marina Krilovici alături de autoarea Alice Năstase Buciuta, având-o ca gazdă pe Loreta Popa, realizatoarea Interviurilor MNLR, lansează volumul Marina, Marina, Marina – Marina Krilovici, într-un prim eveniment din turneul de promovare al acestei apariții editoriale de excepție. Cartea își revendică, înainte de toate, locul în rafturile cu biografii literare, dar apariția sa multașteptată va prilejui și un șir de evenimente muzicale având-o ca protagonistă pe însăși Marina Krilovici alături de invitații săi.

*

Sintagma “Viața mea e un roman!” evadează, din când, în când, din umbra locurilor comune și se înstăpânește ca formulă firească ce adună în ea câte un destin spectaculos, așa cum este destinul de femeie liberă, curajoasă, nonconformistă al marii soprane române cu o prestigioasă carieră internațională, Marina Krilovici.

La fel de bine, însă, destinul ei se poate așeza și sub formule mai puțin folosite, care i-ar putea compara viața cu un poem clasic, cu o donquijotescă aventură în căutarea iubirii, cu o cavalcadă a nonconformismului sau cu o operă romantică jucată și cântată pe cea mai mare scenă a vieții, acolo unde nu e loc de prefăcătorie sau cabotinism, ci doar de autenticitate și talent enorm, valori care fac parte din zestrea de daruri ale eroinei cărții publicate de Editura Cărțile Tango sub semnătura autoarei Alice Năstase Buciuta, cu o bogată prefață scrisă de Luminița Arvunescu.

“O carte despre Marina Krilovici nu putea fi scrisă decât aşa cum veţi descoperi singuri în următoarele pagini, şi, probabil, doar de Alice Năstase Buciuta, ea însăşi convinsă că numai ce vine „din dragoste” merită trăit. O carte, aşa cum dorea Marina Krilovici, desigur: despre ea – mai întâi ca femeie şi, numai tangenţial, ca artistă – prezentând succesul ca pe un lucru simplu, „vremurile tulburi” cu detaşarea unei fotografii decolorate de timp, şi amintindu-ne – ori de câte ori se întâmplă să uităm! – că iubirea a fost totul pentru ea, în timp ce vocea – acea magnifică voce de soprană lirico-spintă ce a strivit timp de trei decenii haloul celor mai importante teatre lirice cu timbrul ei insolit – doar un vehicul pentru însuşirile ei artistice” a scris Luminița Arvunescu, muzicolog, reputata jurnalistă a postului Radio România Muzical în prefața cărții.

Volumul Marina, Marina, Marina – Marina Krilovici nu neglijează cariera strălucită a unei mare artiste, urmându-i pașii devenirii și marile roluri ale carierei. Ineditul cărții vine, însă, din felul în care obstacolele și realizările profesionale sunt așezate în contextul real, al unei vieți de femeie căreia nu i-a fost ușor să răzbească peste invidiile colegilor de breaslă și peste obstacolele puse în calea devenirii ei de regimul comunist care, mai întâi, i-a îngreunat intrarea la Conservator din pricina originii sale sociale “nesănătoase”, iar apoi, prin intermediul profesoarei Arta Florescu, i-a înscenat scandaluri monstruoase, menite nu doar să-i distrugă cariera, ci și să ducă la condamnarea și încarcerarea tinerei soliste.

Cariera internațională a Marinei Krilovici a putut înflori abia după o nedorită, dar salutară fugă din țară, în marile Opere care o așteptau cu porțile deschise. Tot în străinătate și-a găsit dragostea pe care a așezat-o, la fel, sub semnul nonconformismului, acceptând să-i fie iubită și să devină mama copilului său dintâi, deși marele bariton Kostas Paskalis nu reușea să divorțeze de soția din Grecia și-și purta, încă, verigheta pe deget, atunci când a mers să cunoască părinții Marinei.

“Eu sunt Marina Krilovici, n-am nevoie să fiu Marina Paskalis!” a spus cântăreața îndrăgostită și și-a urmat destinul împlinit printr-o foarte mare iubire. Cui îi pasă de acte când iubește cu adevărat? Cu siguranță nu unei femei ca Marina.

Doi copii superbi și o istorie de iubire intensă au luminat anii în care și cariera Marinei Krilovici cunoștea o înflorire enormă. Și, totuși, la un moment dat, iubirea s-a risipit…

“Pe scenă, erau făcuți unul pentru altul, dar în casă stilul lui sobru, tradițional, rigid, s-a lovit de nesupunerea Marinei față de regulile cărora ea nu le deslușea rostul. Iar din lucrurile mărunte ale fiecărei zile s-au născut marile neînțelegeri, marile discuții și apoi marile tăceri. El convoca mesele la ore fixe și se supăra dacă copiii întârziau. Ea așeza ciucurii covorului încercând să găsească discursul potrivit cu care să-l facă să treacă peste niște obiceiuri care nu însemnau nimic pentru familia lor, și el îi răvășea. El îi certa pe copii dacă voiau să-și cumpere lucruri scumpe, ea le îngăduia risipa care să-i facă fericiți și în rând cu ceilalți copii de seama lor. El prefera să nu vorbească despre ceea ce nu-i plăcea, în timp ce ea aștepta nu doar răspunsuri, ci și întrebări noi. El se muta în camera cealaltă când i se părea că nu a înțeles ceva, ea năvălea peste el și se cuibărea în brațele lui adormite crezând că astfel îl face s-o viseze. El mânca încet, ea mânca grăbit. El spera. Ea dispera. El suferea. Ea suferea” a cuprins Alice Năstase Buciuta într-un singur paragraf, istoria tristă a neînțelesurilor care au culminat cu un divorț între două personalități ale scenei care, atunci când cântau împreună, electrizau sălile, dar, odată ajunși acasă, nu se mai puteau înțelege.

Dragostea a rămas și în continuare, la fel de intensă, în viața Marinei Krilovici, căci povestea merge mai departe, chiar dacă are în ea alte ingrediente: cariera extraordinară de profesoară la Conservatorul din Atena, iubirea enormă și devotamentul față de copiii ei, Alexandra și Constantin Paskalis, lacrimile de bucurie ale izbânzilor profesionale, lacrimile de tristețe ale pierderii părinților și a mereu adoratului Kostas, răzvrătirile ei de femeie care nu acceptă să se mulțumească cu puțin și rămâne, splendidă, nebună, divină, elegantă, jucăușă, mereu tânără, mereu pregătită să cânte cu glas de zeiță, să danseze dansuri grecești și să nu se dea în lături să se îndrăgostească, încă o dată, și să fugă din iubire până la capătul lumii.

Volumul conține și splendide fotografii inedite, mărturii de suflet ale prietenelor apropiate și, într-un capitol de final, chiar rândurile scrise de eroina cărții, care-și definește și singură, în propriile cuvinte, crezurile, luminoasa lipsă de regrete și idealurile așezate sub semnul iubirii.

 

Volumul poate fi achiziționat la Muzeul Național al Literaturii în cadrul evenimentului de lansare sau prin comandă la adresa distributie@revistatango.ro

Pentru confirmări: https://www.facebook.com/events/1117794695028988/

 

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Cărți · Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.