Mioara, despre Petre Roman: Cel mai important motiv pentru care ne-am despartit a fost ca eu ii reprosam ca n-avem casa

de

Dupa ce a pierdut o casa si este pe cale sa fie evacuata din alta, Mioara Roman nu mai spera ca isi va gasi linistea si marturiseste, cu o sinceritate disperata, ca nu stie ce va face in continuare.

Fosta sotie a lui Petre Roman, profesor universitar reputat, ne-a povestit in interviul de mai jos ca se lupta in instanta cu reprezenantii RA-APPS pentru a-i convinge sa “stabileasca realitatea” si sa poata incheia procesele care se deruleaza deja de mai mult de doi ani. Intre altele, Mioara Roman ne-a facut si cateva declaratii referitoare la fostul sau sot, despre care lasa de inteles ca ar fi fost perssonajul unui “montaj” in 2007, inainte de divort.

Marea Dragoste / Tango: Din ultimele stiri pe care le-am citit, in legatura cu situatia dumneavoastra, am inteles ca lucrurile sunt pe cale sa se rezolve si ca nu va trebui sa plecati din casa. E adevarat?

Mioara Roman: Nu s-a rezolvat nimic si nici nu vad cum se vor putea rezolva… Sunt intr-o situatie dramatica. Aceasta casa, unde stau eu, are 160 de metri patrati locuibili, fara garaj si fara nici un fel de imbunatatiri. Am luat-o de la ICRAL. Timp de 10 ani, casa asta a fost folosita ca argument politic impotriva lui Petre Roman. Apoi, ei (n.r. Regia Autonoma – Administratia Patrimoniului si Protocolului de Stat) mi-au pus o chirie care n-are nici o legatura cu bunul-simt, de 6.000 de euro…este flagrant, e in afara bunului-simt, cum spuneam… N-are legatura cu piata libera, ea face cam 1000 – 1000 si ceva de euro maxim. Am refuzat si refuz in continuare sa platesc chiria, mai ales ca am gasit casa abandonata si am investit in ea 62.000 de euro. Intre timp, datoriile s-au adunat, iar ei imi cer acum peste 300.000 de euro, cu tot cu penalizari. De unde sa am eu atatia bani?! Acum, problema este legata de curte. Un domn, colonelul Cuptor – atata stiu despre el, ca il cheama Cuptor – si-a facut aici, langa, o cladire cu doua subsoluri si cinci etaje. Anul asta, pe 27 februarie, au facut si o gafa: au scos o ordonanta de Guvern, ca din cauza ca s-a construit blocul acesta urias, casa are fundatia afectata si deci, nu mai e buna. Am cerut sa vina cineva sa faca o evaluare, o expertiza, dar nu discuta, nu vor. Vor, de fapt, sa darame casa si sa foloseasca terenul.

Marea Dragoste / Tango: Deci asta este miza, terenul?

Mioara Roman: Exact, terenul acesta ii intereseaza. Iar ceea ce este grav este ca RA-APPS refuza sa stea de vorba cu mine, refuza sa aduca o echipa de experti care sa stabileasca realitatea. Normal era sa discute cu mine si sa-mi spuna ca imi ofera un alt loc unde sa pot sta. Eu sunt cetatean al acestei tari, trebuie sa stau undeva, nu? Am muncit si eu ceva in Romania asta… si nu, nu vreau sa fiu deasupra legii, dar nici sub lege. Sa fiu tinta, de 21 de ani, a tot felul de atacuri aberante mi se pare jignitor.

Marea Dragoste / Tango: La ultimul proces, ce s-a intamplat, practic?

Mioara Roman: La ultimul proces, mi-au pus sechestru pe o casa din Sinaia, care este neterminata, are doar ziduri, in fine, nebunie de tip romanesc. In plus, este o locuinta de familie, nu e a mea. Eu, la ora actuala, nu ca n-am unde sa stau, sunt datoare la casa, am procese…

Marea Dragoste / Tango: Ma intreb, insa, cum s-a putut sa ajungeti in situatia asta?

Mioara Roman: Se poate! Vezi tu, se poate. Intr-o emisiune, Miron Mitrea a spus cu nerusinare ca, daca ai fost profesor sau demnitar, ai casa ta. In primul rand ca profesorii castiga putin, iar un demnitar cheltuieste bani, nu castiga.

Marea Dragoste / Tango: Credeti ca asa e? Realitatea actuala ne arata altceva…

Mioara Roman: Da, dar noi n-am avut mentalitatea asta de acum. Noi am mers pe principiul ca, atunci cand esti in slujba comnitatii, te dedici, nu profiti.

Marea Dragoste / Tango: Domnul Petre Roman nu va poate intinde o mana de ajutor?

Mioara Roman: Adica? Pai, ce sa faca el? Dupa Revolutie, aici in zona, au fost in jur de 128 de case goale, toate s-au vandut, la preturi modice. Iti dau un exemplu: fostele case ale CPEx-ului (Comitetul Politic Executiv) s-au vandut toate, mai putin casa lui Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Dan Iosif… pentru ca ei n-au fost in nici o gasca. Unul dintre motivele de care ne-am despartit, cel mai important – chestia cu madam Chifiriuc a fost partea a doua – a fost ca eu i-am facut reprosuri ca n-avem casa, ca fetele nu au nimic al lor. Familia Roman a fost supusa unor presiuni din toate partile, tocmai pentru ca nu a marsat la un anumit tip de politica. Deci el n-a putut sa rezolve pentru el, atunci, darmite acum, pentru mine…

Marea Dragoste / Tango:  Ce veti face daca veti fi obligata sa plecati din casa?

Mioara Roman: De mai bine de 20 de ani am trait situatii grave, de la revolutie, mineriade, oprobriu public…E pentru prima data cand nu stiu ce-o sa fac!

Marea Dragoste / Tango:  Oana si Catinca nu va pot ajuta nici ele?

Mioara Roman: Catinca sta cu mine, impreuna cu fetita ei. Ce-am sa fac? La puscarie!

Marea Dragoste / Tango:  Ei, n-o sa se intample asa ceva!

Mioara Roman: Ooo, nu vezi ca cine fura cel mai tare nu pateste nimic, iar ceilalti… Suntem ca in Mizerabilii de Victor Hugo.

Marea Dragoste / Tango:  Dumneavoastra mai profesati?

Mioara Roman: Da, dar la privat.

Marea Dragoste / Tango:  N-ati obosit?

Mioara Roman: Ba da. Nu predatul m-a obosit, aia e o bucurie, ca pot inca sa-mi fac meseria. Dar am obosit cu problemele astea, cu batalia asta… Eu, inainte de Revolutie, eram cotata ca unul dintre cei mai buni arabisti din tara. Daca imi vedeam de treaba, nu-mi bateam capul cu nimic acum si castigam si bine. Puteam sa traiesc foarte bine. Ei bine, n-a fost asa, viata a vrut altfel.

Marea Dragoste / Tango:  S-a aplicat, in cazul dumneavoastra, principiul ca in tot raul e si un bine? A fost ceva bun in faptul ca v-ati despartit de Petre Roman?

Mioara Roman: Nu. Faptul ca am scapat de o anumita grija a omului serios, care e in viata publica, da. Asta a fost un lucru bun. Dar problema asta legata de casa e ca un fel de viata publica, politica, e doar un alt tip de presiune.

Marea Dragoste / Tango:  Cu domnul Petre Roman mai tineti legatura?

Mioara Roman: Nu, el nu vorbeste cu mine. Toata povestea aceea a fost un fel de montaj, n-as vrea sa intru in detalii, dar el, de fapt, a ajuns intr-o situatie nefericita, a fost obligat sa faca niste lucruri… Femeia aceea intre noi n-o fi fost prima, in 34 de ani. Femeile care cred ca, intr-o viata, barbatii nu le insala niciodata, gandesc gresit.

Marea Dragoste / Tango:  Credeti ca sunt naive?

Mioara Roman: Da, categoric. Eu nu pot sa-i reprosez lui nimic. Petre n-a lipsit noaptea de acasa, n-am auzit nimic, n-am simtit nimic. Noi am fost un cuplu adevarat, ceea ce gasesti foarte rar. Apoi, ceva s-a intamplat. Ma rog, nu are sens sa deschid discutia asta, nu ma mai intereseaza, dar… sa se intample ceva si cu mine, ca nu mai pot. Doar n-o sa raman in strada! Observ ca tupeul e totul in Romania. Nici macar de rea-vointa nu-i banuiesc, ci doar de faptul ca isi urmeaza propriul lor interes. Ce sa fac? Sa-mi iau chirie undeva? Nu e usor, si chiria aia te costa bani, si nu putini. E cumplit ca, dintr-un om asezat, cu o situatie linistita, sa ajungi asa. Aveam un statut social bun, si asta nu de la implicarea lui Petre in politica, dimpotriva, prin lucrul acela mie mi-a scazut statutul social. Aveam o pozitie pentru ca muncisem mult, muncesc de 47 de ani. Am avut o pregatire exceptionala in domeniu, iar castigul era pe masura.

Marea Dragoste / Tango:  Imi pot permite sa va intreb ce inseamna “pe masura”?

Mioara Roman: Pai, dublam un film despre Ana Aslan, sa zicem. Traduceam textul, lucram cam patru ore si castigam 1500 de lei, care era o suma foarte mare atunci, pentru ca salariul de profesor era de 3500. Eram un om care n-avea probleme, nici sociale, nici financiare. S-a ales praful de tot. Ma intreba Dana Grecu, intr-o emisiune, daca ma simt umilita. Si i-am spus ca nu, de umilit nu ma poate umili nimeni, dar ma simt jignita si agresata. Cred ca asta si vor, de fapt.

CITESTE SI INTERVIUL Mioara Roman: Nu sunt genul care sa ma sinucid din amor

ACEST MATERIAL ESTE PROPRIETATEA EXCLUSIVA A SITEULUI MAREA DRAGOSTE / www.revistatango.ro SI, CONFORM LEGII DREPTURILOR DE AUTOR, NU POATE FI PRELUAT, INTEGRAL SAU FRAGMENTAR, FARA ACORDUL SCRIS AL DETINATORILOR ACESTUI SITE.
contact mareadragoste@revistatango.ro
 

Corina Stoica

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *