fbpx

70 de ani de muzică, serbați printr-un concert splendid al Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti

de

Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti este primul liceu de muzică din România și pe axa timpului, și pe axa valorilor. Elevii de la Lipatti, școala-monument din Strada Principatele Unite a Bucureștilor, iau premii peste premii și cuceresc, după absolvire, universitățile țării și ale lumii, iar apoi marile scene. Iar dacă or mai fi fost și sceptici care să pună la îndoială performanțele copiilor educați la C.N.A. Dinu Lipatti, atunci aceia ar fi trebuit să vină să-și petreacă dimineața zilei de duminică, 24 martie, la Ateneul Român, unde pe scenă au urcat 200 de elevi în cadrul concertului dedicat aniversării a 70 de ani de la înființarea, în 1949, a celei dintâi școli de muzică din țara noastră.

Fotografii de Paul Buciuta

Șapte decenii de muzică, șapte decenii de activitate, de învățare, de strădanie, de bucurie, de studiu, de lacrimi, de creștere au fost serbate cu un concert vocal-simfonic susținut de elevi, profesori și absolvenți. De “familia extinsă Lipatti”, așa cum a numit-o Venera Babeș, directoarea Colegiului.

„Ne aflăm aici, în fața dumneavoastră, cei ce ne numim, cu reverență, «familia extinsă Lipatti», pentru a sărbători nu doar instituția Colegiului și pe toți cei cărora le datorăm acest moment, ci pentru a sărbători mai degrabă ce avem cu toții în comun: muzicaa declarat doamna Venera Babeș, în deschiderea concertului Lipatti 70, prezentat de Marius Constantinescu și desfășurat în prezența oficialităților Ministerului Educației.

Sala plină de părinți, profesori și prieteni ai Colegiului Național de Arte a vibrat de aplauzele bucuriei, iar ochii spectatorilor au strălucit adesea de lacrimi de emoție, pentru că toate momentele muzicale ale concertului au fost la înălțimea marii arte.

Corul pregătit și condus de profesoara Lăcrămioara Ana Pauliuc a sunat divin, iar momentul special al corului mixt, care a interpretat piesa Festival Sanctus de John Leavitt, cu acompaniamentul la pian al talentatului elev din clasa a XI-a, Mihnea Stroe, a fost cu adevărat superb.

Orchestra de Suflători și Orchestra Simfonică au fost dirijate de maeștrii Marcel Pețanca, Nicolae Racu și Andrei Ștefan Racu și au interpretat cu măiestrie un repertoriu divers și fermecător: Beethoven, Mozart, Musorgski, Ravel, de Falla, Iosif Ivanovici, Alfred Mendelsohn, Patrizio Buanne, Von Suppe, di Capua, Luigi Denza și Carl Orff. Reprezentanților școlii li s-au alăturat pe scenă câțiva mari interpreți, foști elevi sau profesori ai Colegiului: pianistul Viniciu Moroianu, care a interpretat magistral și una dintre compozițiile îngerului păzitor al școlii,  Dinu Lipatti, violonista Cristina Anghelescu și formația Distinto (Marius Olteanu – tenor, Octavian Dobrotă – tenor și Mihai Radu – bas).

Ca la marile concerte, după interpretarea electrizantă a ultimei piese din program, splendida Carmina Burana de Carl Orff, publicul entuziast a cerut un bis, iar dirijorul Andrei Racu a avut prilejul să dirijeze și spectatorii care au aplaudat sub bagheta sa în ritmul Marșului Radetzky.

Înregistrarea întregului concert poate fi urmărită pe canalul de Youtube al Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti:

Programul spectacolului se află pe website-ul Colegiului: https://cnadl.ro/evenimente/

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.