fbpx

Timpul IUBIRII este ACUM – de Oana-Miruna Stîngă

de

“O viaţă fără iubire este lipsită de însemnătate. Nu te întreba ce fel de iubire ar trebui să cauţi, spirituală ori materială, divină ori pământească, răsăriteană sau apuseană… Împărţirile duc doar la alte împărţiri. Iubirea nu poate fi nici numită, nici lămurită. E ceea ce e, pur şi simplu. Iubirea e apa vieţii. Iar cel ce iubeşte e un suflet de foc ! Lumea se învârte altfel când focul iubeşte apa”.

– Elif Shafak “Cele patruzeci de legi ale iubirii”

Săptămâna trecută am simţit nevoia să las deoparte literatura de specialitate şi să-mi ofer o binemeritată pauză de două zile pentru un alt gen de lecturi. Având timp din belşug, m-am reîntors la o carte descoperită acum 8 ani, pe care care acum, în 2020, am recitit-o şi mai ales trăit-o cu întreaga mea fiinţă. Cartea se numeşte “Cele patruzeci de legi ale iubirii”, scrisă de Elif Shafak, scriitoare contemporană de origine turcă, ce emană esenţa libertăţii şi puterii feminine.

În “Cele 40 de legi ale iubirii” Elif Shafak ne împărtăşeste o poveste adevarată, veche de peste 800 de ani şi totusi atât de potrivită în aceste momente, în care avem şansa de a de a ne îndrepta atenţia spre noi, aici-și-acum. Poveştile adevărate sunt cele care trec testul timpului, demonstrându-ne că Viaţa curge fluid, iar noi oamenii avem multe de învăţat de la cei care, de undeva din alte lumi, cunosc răspunsurile la întrebarea “Ce este cu adevărat IUBIREA?

Am convingerea că toţi oamenii caută răspunsul la această întrebare, acesta fiind în esenţă rostul nostru în această lume. Căutarile mele au început să prinda contur acum zece ani. Împlinisem 40 de ani, realizasem cam tot ceea ce îmi propusesem cu zece ani în urmă şi totuşi simţeam că ceva lipseşte. Educaţia oferită de parinţi, familie şi şcoală dăduse roade şi totuşi ar mai fi fost ceva de descoperit.

Într-o după amiază de aprilie, exact acum zece ani descopeream o lume de demult, atrăgătoare, mistică şi totuşi atât de familiară. A fost un prim contact cu munca poetului-profet Rumi la care umanitatea are acum acces graţie lui Andrew Harvey şi Coleman Barks, poeţi-scriitori şi cadre universitare care predau tradiţiile mistice, a căror muncă constă în tălmăcirea operei poetului persan în limba engleză.

Călătoria celor 1000 de mile începuse cu acel prim pas. Un an mai târziu, în 2011 ajungeam la Konya, locul unde Rumi şi Shams din Tabriz au petrecut un timp divin, co-creând o relaţie unică, de profundă iubire spirituală. După moartea lui Shams, Rumi a creat acele poeme menite să prevestească timpul de ACUM. Pentru că iubirea lor şi opera lui Rumi transcende timpul şi spaţiul şi ne conectează la Marea Viaţă. Conştient sau nu, cu toţii paşim acum încet şi sigur spre o nouă era de aur a umanităţii, într-un timp pe care îl putem numi TIMPUL IUBIRII.

Ca profesionist şi om care a explorat, înţeles şi descoperit câteva răspunsuri la întrebarea “Ce este iubirea?” vă voi spune o altă poveste adevarată. Este o poveste nascută în care căutarea iubirii şi descoperirea vocaţiei, fundaţia vieţii mele prezente, în care vibraţia cuvântului bine ales este în armonie cu emoţia şi comportamentul.

Voi începe cu acele vorbe bine alese care îi aparţin poetului Rumi, atât de cunoscute de mulţi dintre noi şi destul de puţin înţelese, care m-au condus în călătoria mea din ultimii zece ani.

“Ceea ce ai tu de făcut în această Viaţă nu este să căuţi iubirea, ci pur şi simplu să cauţi şi să găseşti toate barierele din interiorul tău pe care le-ai construit împotriva iubirii”

Pentru a descoperi şi dizolva barierele din interiorul meu, m-am angajat într-o muncă susţinută de peste zece ani, de cunoaştere profundă, meditaţie şi introspecţie, îmbrăţişarea profesiei de psiholog-psihoterapeut, mii de ore de formare profesională, călătorii în lumi străvechi, observare şi auto-observare.. Mi se acordase privilegiul de a deveni un căutător şi facilitator, motiv pentru care rigoarea şi disciplina practicii susţinute au devenit o parte din agenda fiecărei zile. Din acel moment, ritmul meu interior s-a schimbat gradual pentru că am ales să cultiv atenţia şi prezenţa. Descoperă ce înseamnă cultivarea atenţiei pentru a fi in fiecare moment acolo unde merită să fii (https://revistatango.ro/acolo-unde-merita-sa-fii-acolo-esti-deja-de-oana-miruna-stinga-108878)

După tot acest parcurs, mă simt încă la început. Totuşi, trăiesc un altfel de început, în care re-înnoirea şi reconfigurarea permanentă de traseu sunt coordonatele vieţii mele actuale. Am învăţat să cad şi să mă ridic tot mai rapid, am învăţat să pierd conştientă fiind că doar astfel pot crea spaţiu pentru ceva nou, am învăţat să las să plece oamenii ce mi-au fost camarazi de drum un timp limitat, am învăţat că prietenia bazată pe iubire autentică depăşeşte toate barierele de timp şi spaţiu. Zilnic, îmi propun să învăţ noi moduri de conectare la sursă şi la marele mister al vieţii.

Barierele din calea iubirii autentice sunt acele aspectele care merită explorate de fiecare om în parte. Ele reprezentă esenţa muncii mele actuale, care mă împlineşte ca om în fiecare minut.

Suntem fiinţe sociale şi în aceste zile de primăvară în care #SUNTEMACASA ceea ce ne lipseşte sunt tocmai relaţiile cu alţi oameni. Tânjim după conectarea şi contactul fizic, esenţa umanităţii din noi. Avem totuşi şansa să cultivăm emoţiile pozitive din noi înşine, accesând noi niveluri de wellbeing psihologic.

Munca la cabinet din ultimii ani mi-a semnalat importanţa relaţiilor armonioase şi dorinţa de a găsi moduri optime de relaţionare. Tema relaţiilor îi determina pe mulţi semeni să accepte sprijin profesionist, deoarece atunci când relaţiile nu funcţioneaza optim ceva se prăbuşeşte în interiorul nostru.

Ca specialist şi mai ales ca om, sunt familiarizată cu suferinţa, frica, lipsa de încredere din interior. Prin urmare, înţeleg cum se simte un om atunci când se confruntă cu greutăţi şi provocări. Ştiu însă că viaţa ne oferă ocazia să experimentăm tot – bine şi frumos, greu şi usor, negativ şi pozitiv, pentru a ajunge la integritate, armonie şi sens.

Iată câteva aspecte legate de relaţii, la care vă invit să reflectaţi începând de azi, pentru a căpăta o perspectivă de viitor mai amplă şi mai vie

  1. Relaţia cu noi înşine

Este acel tip de relaţie la care am putea avea acces în fiecare moment dacă alegem să ne centram pe noi înşine, să ne cunoaştem şi să evoluăm. În funcţie de cât de mult timp şi spaţiu ne acordam nouă înşine, cât de mult reflectăm la ceea ce e valoros pentru noi, avem grija de corpul şi mai ales de mintea noastră, putem ştii cine suntem cu adevărat atunci când ne “dezbrăcam” de rolurile sociale, rolurile din familie de fiu şi fiica, părinte.

Ce ne spunem despre noi atunci când ne privim chipul în faţa oglinzii este perfect adevărat, însă este acest adevăr unul confortabil? Modul în care ne spunem povestea despre noi înşine şi mai ales ce emoţii, sentimente, credinţe ne alimentează Sinele atunci când ne spunem această poveste reprezintă primul pas în re-crearea unei identităţi sănătoase, în acord cu energia Vieţii.

Poţi începe acest proces în foarte multe moduri. Eu am parcurs o parte din drum singură, fiind o autodidactă, însa marile transformări şi salturi s-au petrecut alături de mentori experimentaţi care au trecut prin procese similare cu mult timp înaintea mea. Având în vedere faptul că timpul este o resursă epuizabilă, recomand lucrul susţinut, alături de oameni care şi-au făcut din propria căutare o profesiune de credinţă pentru a parcurge drumul înainte, creând o mai amplă perspectivă de viitor.

Pe parcursul vieţii dezvoltăm multe mecanisme de apărare, utile pe perioade de timp scurte, în care ne confruntăm cu pericole reale (experienţe cu potenţial traumatic), însă deosebit de nocive pe terme lung. Câteva din mecanismele de apărare, pe care Anna Freud, fiica marelui psihanalist le-a prezentat în lucrările ei sunt negarea, intelectualizarea, proiecţia, sublimarea, disocierea, rationalizarea, etc.

Mecanismele de apărare sunt alte tipuri de bariere care se insinuează în psihicul tău şi te reţin să porneşti pe propriul drum, fiind bariere puternice în calea spre iubirea autentică, pe care cu ajutorul unui specialist experimentat le poţi aduce la lumina şi transforma. Chiar daca astăzi te descurci singur şi faci faţă provocărilor vieţii, este preferabil să cunoşti şi să stăpâneşti acele instrumente care te pot susţine în situaţiile noi şi provocatoare, pe care Viaţa în mod sigur ţi le va scoate în cale.

Pe măsură ce avansezi în propriul proces de autocunoaştere, începi să-ţi dezvolţi capacitatea de cultivare a emoţiilor pozitive (https://revistatango.ro/cultiva-emotiile-pozitive-si-traieste-plenitudinea-momentului-de-oana-miruna-stinga-108675)

  1. Relaţiile de familie

Dezvoltarea terapiilor de familie din ultimii a facut posibilă restabilirea relaţiilor de familie armonioase şi a condus la îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei care s-au confruntat cu relaţii disfuncţionale în trecut.

Graţie muncii lui Bert Hellinger şi Franz Ruppert, profesionişti care şi-au concentrat atentia pe vindecarea relaţiilor de familie, mulţi semeni beneficiază în grup de metodele dezvoltate de aceştia.

În munca mea terapeutică folosesc un instrument simplu numit genogramă care canalizează dialogul client-terapeut spre aspecte legate de dinamicile din familie, credinţele limitative, relaţii şi comportamente. Sunt moduri de lucru care oferă o parte din răspunsurile legate de aspectele transgeneraţionale, dinamica relaţiilor, credinţele cultivate în familie, pe scurt “moştenirea” primită de la familia ta, mai mult sau mai puţin utila în această perioadă.

Moştenirea de familie te poate susţine pe de o parte, dar îţi poate crea şi disconfort în anumite aspecte de viaţă. Din acest motiv, o explorare consistentă alături de un profesionist îţi poate uşura bagajul pentru ca tu să călătoreşti prin viaţă cu mai multă graţie şi fermitate.

Auto-explorarea relaţiilor de familie este parte din procesul de re-configurare şi re-scriere a poveştii personale şi redefinire a propriei identităţi. Merită înţeleasă pe deplin, ca parte a procesului de dizolvare a barierelor care te opresc în procesul de căutare a iubirii.

  1. Relaţiile de muncă

Locul de munca este locul în care ne exercitam profesia aducându-ne contribuţia în această lume. Locul de muncă poate fi şi un spaţiu în care ne este puternic testat modul în care gestionăm relaţiile. În repetate ocazii, viaţa la locul de muncă ne oferă oportunitatea de a crea proiecte cu sens pentru comunitate. Totuşi, sunt situaţii în care locul de muncă poate fi spaţiul de manifestare al unui teatru interior dominat de patologie. În peste 20 de ani de lucru în corporaţii am întâlnit atât vizionari, oameni autentici, stabili şi echilibraţi cât şi oameni cu puternice disfunctionalităţi psihice.

A înţelege care este limita dintre sănătos/normalitate şi patologic este parte preocupările mele actuale, atât în practica privată cât şi în organizaţii. Cunoaşterea şi înţelegerea domeniului psihologiei organizaţionale a însemnat atât dobândirea măiestriei în lidership cât şi aprofundarea literaturii de specialitate. Mă refer aici în special la cărţile lui Manfred Kets de Vries, profesionist cu formare complexă în psihologie clinică, psihanaliză şi executive coaching. Am fost inspirată să studiez şi să aprofundez o perioadă îndelungată pentru a putea oferi organizaţiilor de top proiectele, potrivite şi necesare în aceaste timpuri.

Trăim un timp în care relaţiile de muncă încep să se redefinească şi să se fundamenteze pe pilonii sănatăţii mentale, climatului sănătos, eficienţei datorate tehnologiei şi digitalizării şi a responsabilităţii individuale.

De aceea, recomand oamenilor care se confruntă cu situaţii complicate la job să se concentreze pe urmatoarele două aspecte:

  • Să dedice timp şi energie propriului proces de autocunoaştere în vederea construirii unui EU sănătos şi puternic, manifestat printr-un nivel ridicat de încredere, a stimei de sine crescute, a unui grad ridicat de automotivare şi a stării de bine psihologice
  • Să aiba capacitatea de a confrunta şi raporta situaţiile de abuz din partea unor supervizori/şefi care prin modul lor de relaţionare disfuncţional pot influenţa şi impacta negativ echipe şi organizaţii.
  1. Relaţiile cu prietenii

Prietenii sunt oamenii pe care te poţi baza la bine şi mai ales la greu, care îţi sunt alături în momente de criză, de pierderi importante, te susţin necondiţionat în cel mai bun mod cu putinţă, în modul în care tu ai nevoie în acel moment. Prieteniile adevarate trec testul spaţiului şi timpului, fiind bazate pe valori comune puternice şi nu pe tranzacţii de moment. De-a lungul vietii am interacţionat cu mii de persoane însă cu relativ puţini oameni autentici.

Avem nevoie de 3-5 prieteni adevăraţi cu care să dezvoltăm relaţii profunde şi autentice, conform literaturii de specialitate. Prietenii sunt acei oameni pe care îi plasăm cu usurinţă în spatiul nostru interior, alături de care ne simţim în siguranţă şi pe aceeaşi lungime de undă.

Aceste săptămâni de izolare, mi-au reconfirmat cine sunt acei câţiva prieteni pe care mă pot baza, fiindu-mi alături prin gând, cuvânt şi fapte. Ceea ce ne aseamănă şi ne uneşte în acelaşi câmp imens al energiei inimii, ne va conduce mai departe în această splendidă călătorie numită viaţă.

  1. Relaţiile de cuplu

În aceste timpuri, relaţiile de cuplu se redefinesc şi începem să vorbim tot mai adesea de parteneriatul conştient bărbat-femeie. Relaţia de cuplu poate deveni un spaţiu de co-creere a unei vieţi pline de sens. Pentru ca acest lucru să devină posibil, este necesar ca ambii parteneri să-şi fi înţeles pe deplin povestea de viaţă, relaţiile de familie, de muncă si de prietenie şi mai ales să deţină instrumentele necesare unei permanente auto-observări şi conştientizări.

În practica privată am întâlnit foarte multe femei în căutarea unor “prescripţii” care să facă relaţiile disfuncţionale şi lipsite de autenticitate să funcţioneze. Cele care au ales să lucrăm împreună în mod susţinut au înţeles ca iubirea începe prin cunoaştere, grijă şi iubire de sine, în primul rând. Pentru că doar parcurgând propriul proces de cunoaştere interioară avem capacitatea să accedem la o relaţie de parteneriat menită să dureze.

Cuplurile care vor funcţiona în aceste vremuri sunt cele cu o capacitate permanentă de reînnoire, ce derivă din capacitatea fiecarui partener de a se reînnoi. Căpătam aceasta putere de reîmprospătare doar după ce am lăsat deoparte bagajele trecutului, ştim cum să ne conectam la Sinele nostru, învăţam să ne adaptăm în fiecare moment, conştienti fiind de resursele noastre interioare generatoare de noi soluţii.

În aceste zile parcurg şi reflectez la aceasta temă cu ajutorul cărţii intitulate “Partnering – a new kind of relationship” (Partneriatul – Un nou mod de a relaţiona), scrise Hal şi Sidra Stone, cuplu de terapeuti americani care practică zi de zi acest mod de a fi împreună, ce derivă din a fi tu însuţi şi a-l iubi pe cel de lângă tine fără a te pierde pe tine în relaţie.

Adeseori îmi place să glumesc şi să afirm că undeva la alt nivel Viaţa a aranjat lucrurile în aşa fel încât să continui munca tatălui meu. Multă vreme am fost fiica tatălui, un avocat plin de farmec care şi-a propus să susţină femeile în căutarea propriului drum, chiar dacă acest nou drum presupunea suferinţă, separare, divorţ şi pierdere. Ca psiholog, intenţionez să fiu alături de toţi acei oameni, aflaţi în căutarea adevarului şi iubirii autentice, a libertăţii şi responsabilităţii depline.

Timpul IUBIRII pe care profetul şi poetul mistic Rumi îl descria acum peste 800 de ani se întamplă acum. Pentru că iubirea manifestată prin grijă, încredere, adevăr, în slujba individului şi comunităţii începe să prindă contur, în ciuda pericolelor care ne fac atenţi la forţa şi fragilitatea Vieţii.

Dincolo de ceea ce considerăm că este bine şi rău se află un adevărat câmp de noi posibilităţi la care avem cu toţii acces. Prin urmare, să avem rădăcinile puternic conectate în solul fertil al cunoaşterii de Sine şi privirea îndreptată spre cerul senin prevestitor de zile însorite, ca oameni ai acestor timpuri, aici şi-acum.

 

Oana-Miruna Stîngă este Psiholog Clinician, Psihoterapeut si Consilier Psihologic atestat de Colegiul Psihologilor din România.

În lucrul cu clienţi individuali şi companii, combină Psihoterapiile Scurte Orientate pe Resurse şi Soluţii cu abordarea ştiinţifică online tip E-THERAPY centrat pe stres, anxietate şi depresie (Evaluare clinică, Psihoeducaţie, Psihoterapie şi Monitorizare) si practicile mindfulness, pentru dobândirea stării de wellbeing psihologic în toate ariile vieţii.

Detalii pe www.oanastinga.com (Întâlneşte-te cu Viaţa), Email: contact@oanastinga.com,

Facebook Psiholog O.M. Stîngă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Psihologie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.