M-am hotarat sa “atac” acest subiect delicat si controversat deoarece vad din ce in ce mai multi copii obezi in fiecare zi. Nu o sa ma erijez in judecator sau in atotstiutor, dar o sa incerc sa atrag atentia parintilor asupra acestui subiect cu implicatii importante asupra vietii copiilor, in aceasta perioada frumoasa a copilariei dar si in viata de adult.
Tendinta oricarui parinte este de a-i asigura copilului sau tot ce e mai bun, lucru valabil si in ceea ce priveste alimentatia. Dar de multe ori se exagereaza, aceasta exagerare transformand toate intentiile bune ale parintilor in efecte nedorite asupra vietii copiilor, atat pe termen scurt cat si pe termen lung.
Conform celebrului citat din intelepciunea populara "gras si frumos" multi parinti nu sunt alarmati, ci incantati atunci cand observa cum copiii lor castiga din ce in ce mai mult, exagerat de mult in greutate. Este vorba in primul rand de o lipsa de educatie si de o perceptie gresita conform careia un copil gras este un copil sanatos.
Obezitatea este cu atat mai grava cu cat apare mai devreme. Dinamica tesutului adipos difera in functie de varsta. Exista doua tipuri de crestere a tesutului adipos : cresterea numarului celulelor adipoase (hiperplazie) si cresterea dimensiunilor celulelor (hipertrofie). In primii doi ani de viata tesutul adipos se dezvolta atat prin cresterea numarului cat si prin cresterea dimensiunilor celulelor. La copiii cu tendinta la obezitate cresterea numarului celulelor adipoase este accelerata, acumulandu-se astfel o zestre de adipocite, care se vor expansiona mai tarziu, ducand la obezitate greu controlabila. A doua perioada de crestere a numarului adipocitelor este la adolescenta, obezitatea putand sa debuteze in aceasta perioada si sa sa instaleze si accentueze pe durata intregii vieti. La adult dezvoltarea tesutului adipos se face doar prin cresterea dimensiunilor celulelor.
Acestea fiind spuse, sa vedem cum realizam o alimentatie corecta si cum prevenim obezitatea. In primele sase luni de viata tot ce este necesar pentru o crestere armonioasa se regaseste in laptele matern. Copilul nu are nevoie de nimic altceva. Laptele matern asigura un aport adecvat de principii alimentare, de oligoelemente si vitamine si de asemenea intareste imunitatea. Copiii alimentati natural sunt mai sanatosi si dezvoltati armonios, cu o greutate adecvata. Daca nu este posibila alimentatia naturala, formulele de lapte sunt realizate ca sa substituie laptele matern. In aceasta situatie putem cadea in capcana de a nu respecta cantitatile indicate pentru varsta bebelusului, gandindu-ne ca nu este suficient, ca plange de foame sau alte motive care nu au nicio baza si, in principiu, doar efecte nefavorabile.
Cititi continuarea articolului la http://doctor.info.ro/obezitatea_infantila_sa_avem_grija_de_copiii_nostri.html
mebJeP sckmarlurroq
Youve got it in one. Couldnt have put it betetr.