Grupul Intact a transmis, intr-un comunicat, ca nu cedeaza “santajului” RCS, care sambata a cerut public Antena Group acordul de a retransmite gratuit Antena 1 si 3 pe Digi, precizand ca operatorul de cablu plateste milioane de euro anual pentru a retransmite alte canale cu audiente nesemnificative.
Gratis sau deloc
“Intact Media Group considera RCS&RDS integral raspunzator pentru privarea telespectatorilor si abonatilor sai de programele Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia si GSP TV. RCS nu a respectat nici cele mai elementare norme de conduita comerciala, ignorand cu rea credinta solicitarile Intact Media Group de a ajunge la un acord si luand decizia intempestiva de a scoate din
grila de programe de pe satelit posturile Intact cu o zi inainte de termenul stabilit pentru negocierea conditiilor comerciale privind retransmisia. RCS&RDS a ales cu rea vointa sa intrerupa discutiile, facand abuz de forta, incalcand grav interesele abonatilor si contractele incheiate cu acestia”, se spune intr-un comunicat remis MEDIAFAX, sambata noaptea, de catre Intact Media Group.
Intact sustine ca RCS a incasat sute de milioane de euro din abonamentele incheiate cu telespectatorii, “sume de bani care au fost investite in posturi proprii de televiziune inchise dupa sase luni de la lansare, sfidand astfel interesele clientilor”.
Potrivit comunicatului, RCS&RDS “plateste in mod constant sume de zeci de milioane de euro anual pentru retransmisia a zeci de posturi cu audiente nesemnificative”, insa incearca sa obtina difuzarea gratuita a televiziunilor Antena Group, care inregistreaza audiente importante. “RCS&RDS incaseaza astfel sume mari de la telespectatorii televiziunilor Intact si ii foloseste pentru a-si finanta propriile posturi lansate din interese politice”, sustine Intact Media Group.
Totodata, Intact Media Group solicita RCS&RDS sa faca publice sumele de bani pe care le plateste pentru retransmisia televiziunilor din grila de programe. “In acest fel, publicul se va convinge de reaua credinta si maniera abuziva pentru RCS o are fata de posturile romanesti cu audienta semnificativa in dauna interesului legitim al telespectatorilor”, se mai spune in comunicat.
“Utilizand tehnici de manipulare folosite de actuala putere, RCS dezinformeaza grosolan publicul si il utilizeaza ca element de presiune asupra Intact in incercarea de a justifica actiunea cu conotatii politice de scoatere in special a programelor Antena 1 si Antena 3 de pe platforma Digi”, mai spune Intact Media Group.
Antena Group a somat RCS&RDS sa inceteze difuzarea prin satelit a canalelor ‘Antena’, daca nu achita o taxa anuala de peste 7 milioane de euro
Reactia Intact Media Group a venit dupa ce sambata RCS&RDS a cerut public Antena Group acordul de a retransmite gratuit posturile Antena 1 si Antena 3 pe Digi, pentru a le oferi abonatilor fara plata suplimentara. “Antena Group a somat RCS&RDS sa inceteze difuzarea prin satelit a canalelor ‘Antena’, daca nu achita o taxa anuala de peste 7 milioane de euro. Data limita pentru cererea Antena Group era 20 aprilie 2012, ora 00.00”, se spunea in comunicatul RCS&RDS.
La comunicatul RCS a fost atasata si o scrisoare din partea Antena Group catre compania de cablu, datata 19 aprilie 2012, in care grupul media transmite ca “in cazul in care negocierile nu sunt finalizate pana la data de 20 aprilie 2012, inceteaza orice acord emis de companiile apartinand Grupului Intact pentru retransmiterea prin DTH de catre SC RCS&RDS a posturilor de televiziune Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia Lifestyle TV si GSP TV. (…) In situatia in care SC RCS&RDS SA va retransmite fara drept posturile de televiziune mentionate in reteaua DTH, societatea noastra urmeaza a apela la toate masurile legale, inclusiv plangeri de natura penala, in vederea protejarii drepturilor detinute de SC Antena TV Group SA impotriva oricarei conduite ilegale si abuzive a SC RCS&RDS SA”.
“Este pentru prima data in ultimii 8 ani cand Antena Group cere bani pentru retransmisia prin satelit a canalelor ‘Antena’. Pretentia financiara ar fi obligat RCS&RDS sa majoreze tarifele serviciilor Digi prin satelit”, se spunea in comunicatul companiei de cablu, in care se mai preciza ca RCS&RDS nu poate accepta cererea Antena Group “prin care abonatii sai ar trebui sa plateasca o factura substantial marita, fara a beneficia de nimic suplimentar”.
RCS&RDS a scos televiziunile Antena 1, Antena 3 si Euforia TV de pe platforma sa de satelit Digi, in noaptea de joi spre vineri.
RCS&RDS a precizat, intr-un comunicat remis vineri, ca Antena Group a declarat libere la retransmisie televiziunile sale, fara conditionari tehnice sau financiare, fapt pentru care pentru cablu distribuitorii au dreptul si obligatia de a transmite gratuit aceste posturi, insa pentru satelit au dreptul, nu si obligatia sa le retransmita.
In schimb, Intact Media Group a afirmat vineri, intr-un comunicat, ca RCS&RDS a retras de pe platforma proprie DTH, in mod abuziv, in noaptea de joi spre vineri, Antena 1 si Antena 3, acuzand, totodata, compania de telecomunicatii de rea credinta.
Antena Group a pierdut aproape 15% din piata de distributie TV din Romania, odata cu scoaterea televiziunilor sale de pe platforma Digi a RCS&RDS, dupa cum au declarat, pentru MEDIAFAX, mai multe surse din piata media. Piata de distributie TV din Romania este estimata in prezent la circa 5,5 milioane de abonati (cablu si DTH/ satelit). Dintre acestia, RCS&RDS are circa un milion de abonati la platforma sa de satelit Digi, au mai spus aceleasi surse.
Potrivit legislatiei audiovizuale, un operator de cablu trebuie sa aiba aprobarea Consiliului National al Audiovizualului (CNA) pentru modificarea grilei sale de programe. Astfel, este de asteptat ca RCS&RDS sa fie sanctionat de CNA pentru scoaterea televiziunilor Antena Group de pe platforma de satelit Digi.
Pe de alta parte, insa, articolul 82 din Legea audiovizualului, care reglementeaza principiul “must carry”, nu se refera si la platformele de satelit, ci doar la retransmisia televiziunilor prin cablu de catre cablisti. Astfel, Antena 1, Antena 3 si Euforia sunt obligatorii la retransmisie pentru cablisti doar in retelele lor de cablu, nu si in cele de satelit, astfel CNA nu poate impune RCS&RDS sa reincluda cele trei televiziuni pe platforma de satelit Digi.
In mod repetat, in ultimul an, reprezentantii RCS&RDS au sustinut in fata membrilor CNA ca grupul Antena pretinde societatii de telecomunicatii anumite sume de bani pentru retransmisia Antena 1 si Antena 3, desi aceste televiziuni sunt libere la retransmisie, potrivit principiului “must carry”.
In schimb, reprezentantii Antena Group au spus in repetate randuri ca grupul nu conditioneaza financiar retransmisia Antena 1 si Antena 3.
Pe de alta parte, CNA a aplicat mai multe amenzi RCS&RDS pentru ca operatorul a scos din grila de-a lungul timpului, fara sa aiba aprobarea Consiliului, mai multe televiziuni, printre care si unele din portofoliul Antena Group.
Madalina Cerban, madalina.cerban@mediafax.ro