fbpx

Liliana Levința: Nu m-aş da pe cea care eram acum douăzeci de ani, chiar dacă eram mai frumoasă, mai tânără, mai slabă

de
Lilana Levința interviu pentru revistatango.ro-Marea Dragoste, nr. 116, februarie 2016

Pentru cei care iubesc punctele de vedere tranșante și opiniile exprimate fără menajamente, Liliana Levința este comentatorul ideal. Pe canapeaua emisiunilor de mare audiență, ea însăși este un personaj-cheie, care face lumină în situațiile ambigue și, cu un zâmbet sau cu un hohot de râs nestăvilit, limpezește apele tulburi.

Fotografii de Paul Buciuta; Hair-Style Monalisa Cristache Salon Fason by Cristina Grama; Make-up Iulia Filip; Locație: Restaurant Modigliani  – InterContinental

Alice Năstase Buciuta: Ce eşti în momentul de faţă, jurnalistă de televiziune? Cum ai ajuns până aici?

Liliana Levința: Sunt publicist comentator. Nu m-am specializat pe asta, ci realizatorii m-au specializat. Posturile de televiziune, fără excepţie, au început să mă cheme pe la emisiuni.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Cum a început nebunia asta, doar tu erai jurnalistă de presă scrisă, nu?

Liliana Levința: Exact. Eram jurnalistă de presă scrisă la Gardianul şi primul realizator care m-a invitat la o emisiune a fost Radu Moraru, la „Naşul”. Dacă îmi amintesc eu bine, m-a chemat în legătură cu scandalul cu Petre Roman, când a fugit el de acasă. Atunci am avut o poziţie diferită de a celorlalţi. Dacă toată lumea îl acuza pe Roman, eu nu ţineam nici cu el, nici cu soţia.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: E o strategie? Îţi alegi punctul de vedere cel mai interesant sau, pur şi simplu, tu spui ce îţi trece prin cap?

Liliana Levința: Niciodată nu îmi aleg o strategie. Întotdeauna spun ce cred eu personal. S-a întâmplat ca opinia mea să coincidă cu părerea moderatorilor sau a realizatorilor, părere pe care ei nu au voie să şi-o exprime. Unii mi-au spus: noi te chemăm pe tine pentru că gândeşti ca noi, ca mama, ca tata, ca vecina, dar noi nu avem voie să ne exprimăm părerea personală. Eu nici nu am vreo teamă să îmi exprim punctul de vedere chiar dacă, de cele mai multe ori, deranjează. Dacă se întâmplă să laud pe cineva, o fac cu toată sinceritatea şi cu toată credinţa. Au încercat de-a lungul anilor diverşi realizatori să îmi spună să ţin partea unuia sau a altuia. Când nu era ce credeam şi eu, îi refuzam ferm. Dar, în general, le convine felul meu direct de a fi, de a spune lucrurilor pe nume, de a mă răţoi câteodată la invitaţii lor.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Nu te influenţează faptul că fiind de atâţia ani în presă, în lumea asta, pe mulţi dintre aceşti oameni ai ajuns chiar să îi cunoşti? Mai poţi să fii obiectivă?

Liliana Levința: Da, pot. Când am prietenii sau legături mai apropiate cu anumite persoane din spaţiul public, de cele mai multe ori refuz să comentez subiectul, adică „nu dau din casă”. Mi s-a întâmplat să am prietenii cu diverse persoane, iar unele dintre ele să mă dezamăgească foarte tare, dar oamenii de bun-simţ sădesc flori pe morminte, nu se apucă să scuipe. Să te foloseşti de poziţia de prietenă pe care ai avut-o la un moment dat şi de toate secretele pe care le ştii mi s-ar părea urât. Dacă se întâmplă să am o prietenă şi să se spună lucruri total neadevărate despre ea, atunci mor cu ei de gât. Apărarea mi se întâmplă să o iau ştiind exact cum stau lucrurile. Dar în emisiuni nu prea am fost pusă în situaţia să îmi înghit vorbele.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Ai avut multe prietene, mulţi prieteni?

Liliana Levința: Sunt câţiva, pot să îi număr pe degetele de la o mână. Cineva mi-a spus că nu e bine să am prieteni în domeniul meu, dar asta e o prostie. Dacă în acest mediu trăieşti, nu ai cum să nu te împrieteneşti cu nimeni. Oriunde în lume sunt jurnalişti care au prieteni printre vedete. În ultimul timp, am comentat mai mult cazuri sociale, şi parcă mi s-au potrivit mănuşă. Acolo am vorbit mai mult din poziţia mea de mamă, de femeie, nu neapărat ca jurnalistă. Și chiar dacă mie îmi e mai uşor să comentez astfel de cazuri, lumea te judecă mai mult, comentează mai mult spusele tale. Văd pe Facebook, unde oamenii îmi trimit mesaje. Mi se întâmplă să primesc şi înjurături când vorbesc, de exemplu, despre manelişti, despre nevestele țiganilor care se bat între ele, acolo lucrurile sunt foarte tranşante în rândul fanilor lor.

Era președintele televiziunii Emanuel Valeriu, care mi-a zis în față, de mai multe ori: “Te culci cu mine, ai post”. A repetat, de multe ori.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Pe de altă parte, în situaţia în care apari la televizori şi exprimi o opinie, n-ar trebui să pornim de la premisa că te străduieşti să fii corectă, tolerantă, să nu faci afirmaţii, nu știu, rasiste?

Liliana Levința: Ei se supără că eu analizez situaţii de viaţă pe care le-aș comenta la fel în orice alt domeniu, numai că nu acceptă acest lucru. Niciodată nu spun că un individ e așa cum e fiindcă e țigan. Pur şi simplu ei sunt mai vulcanici când vine vorba să îşi ia apărarea unul altuia. Ei scriu, înjură şi mă fac în toate felurile. Dar mi s-a spus că reacția publicului, bună sau rea, e un barometru, pentru că dacă tot apari la televizor şi nu scrie nimeni chiar nimic, nu primeşti niciun feedback, înseamnă că te-ai dus cam degeaba. De regulă, nu mă duc degeaba. Am fost aseară, am primit mesaje.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Unde ai fost aseară?

Liliana Levința: Aseară am fost la WowBiz şi am comentat marea dispută dintre cele două femei publice din viaţa lui Borcea, soţia actuală şi, se pare, iubita actuală, Valentina Pelinel. Pe mine mă miră foarte tare tot acest iureş iscat în jurul lui Borcea, în primul rând pentru că nu îl consider deloc un bărbat atrăgător. Dar în momentul în care ai foarte mulţi bani, femeile găsesc ele ceva care le place foarte mult la tine (râde) şi pot să ajungă să spună că ai genele ca ale lui Tom Cruise (râde).

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Pe de altă parte sunt atâţia bărbaţi care au foarte mulţi bani şi care nu au succesul pe care îl are Borcea.

Liliana Levința: Nu au succesul pe care îl are Borcea pentru că nu vor ei să îl aibă. Aici este alegerea lui. Se ştie, banii atrag femei și situații de toate felurile.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Asta cum o comentezi tu, ca om, ca femeie? Ţi s-a întâmplat şi ţie?

Liliana Levința: Niciodată nu m-a atras un bărbat cu bani. Nu s-a nimerit în viaţa mea vreun bărbat bogat. N-am căutat pe unul cu bani, care să aibă casă, ori nu ştiu ce maşină. Dacă nu e persoana potrivită, ce faci cu el?

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Dar propuneri profesionale indecente ai primit? Un șef care să îți propună o avansare…

Liliana Levința: Mi s-a întâmplat demult la TVR când voiam să mă angajez acolo. Era președintele televiziunii Emanuel Valeriu, care mi-a zis în față, de mai multe ori: “Te culci cu mine, ai post”. A repetat, de multe ori.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Și?

Liliana Levința: (râde) Și n-am avut post la TVR niciodată!

Marie-Rose Mociorniţă spunea că nu s-ar putea îndrăgosti de un strungar, pentru că n-ar putea iubi un bărbat care nu a reuşit să facă mai mult cu viaţa lui. Cred că are dreptate.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Dar faptul că ești plătită pentru aceste apariții în emisiuni nu te poate obliga în vreun fel, să fii nevoită să exprimi punctul de vedere pe care ți-l cer? Pentru că ești plătită, nu?, este un job…

Liliana Levința: Da, sunt plătită, sigur că da, însă nu mă poate obliga nimeni să exprim altceva decât cred sau să fac compromisuri.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Aşa gândeai şi la douăzeci de ani? Să nu faci compromisuri? Nici în iubire?

Liliana Levința: Da, aşa am fost. Eu tot timpul am crezut în dragostea aia cu floricele. Nu ştiu dacă e corect cum gândesc. Tot timpul mă gândeam că dacă el nu are bani, ne unim eforturile şi îi facem împreună. Am auzit părerea unei persoane pe care o admiram foarte mult, Marie-Rose Mociorniţă. Spunea că nu s-ar putea îndrăgosti de un strungar, pentru că n-ar putea iubi un bărbat care nu a reuşit să facă mai mult cu viaţa lui. Cred că are dreptate.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Pui problema așa din perspectiva unei femei libere, singure.

Liliana Levința: De aceea sunt singură, pentru că nu aş putea să fiu cu un bărbat care are un orizont îngust. N-aştept un prinţ pe cal alb, dar aştept pe cineva cu care să pot să vorbesc la orice oră despre orice subiect. Sunt obsedată cu filmele, cărţile, citesc foarte, foarte mult chiar şi acum, când lumea nu prea mai citeşte, mă uit la extraordinar de multe filme, seriale şi aşa mai departe… Nu aş putea să fiu împreună cu o persoană cu care nu am ce să discut.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Dar ai fost măritată, ai copii…

Liliana Levința: M-am măritat târziu după uzanţele de atunci. M-am măritat la 27 de ani. Am avut copii la 28 de ani. Am gemeni, băiat şi fată, care anul acesta împlinesc 18 ani. Am fost foarte îndrăgostită de soţul meu, numai că relaţia nu a decurs cum am visat eu de mic copil că o să decurgă. Am ajuns la un moment dat la concluzia că soţul meu pur şi simplu nu mă iubea.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Şi atunci cum de se căsătorise cu tine?

Liliana Levința: El suferise o mare dezamăgire şi eu am fost la îndemână. Eram o femeie îndrăgostită de el, drăguță, gospodină, ziaristă, eram o legătură comodă pentru el. Ulterior mi-a recunoscut că s-a înşelat şi pe el, şi pe mine, că ne-am căsătorit. Acum nu pot să zic nici că îmi pare rău, nici că îmi pare bine. Am trăit într-o căsnicie în care mie nu mi-a fost bine şi aproape paisprezece ani am trăit aşa. În momentul în care am divorţat, nu am suferit nici măcar jumătate de secundă. M-am simţit absolut eliberată, deşi toată lumea mă privea cu un soi de milă, „săraca, a divorţat, a rămas singură cu doi copii”. N-am suferit nicio secundă! Paisprezece ani încercasem să mă obişnuiesc cu lipsa oricăror declaraţii sau cu lipsa gesturilor tandre, dar nu mi-a ieşit…

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Nu te-ai gândit şi tu ca toate femeile că e rău pentru copii să divorțezi, că ei înţeleg, că suferă?

Liliana Levința: N-am avut griji legate de copii, pentru că întotdeauna m-am gândit că nu e bine să pui pe umerii lor o asemenea povară, să stai într-o căsnicie nefericită doar pentru copii. După divorţ ei mi-au spus că se bucură foarte mult că am divorţat pentru că nici ei nu mai suportau certurile şi nefericirea mea.

Căsătoria nu este o sentinţă pe viaţă, este o alegere pe care o faci la un moment dat, iar dacă nu mai merge, trebuie să ieşi din ea.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Ce putem să îi învăţăm pe copiii noştri ca ei să nu facă toate greşelile noastre şi să pornească de la douăzeci de ani cu toate lucrurile pe care noi le ştim acum, la 45?

Liliana Levința: Nu poţi să le dai experienţa de viaţă, dar poţi să le dai o educaţie frumoasă. Poţi să îl înveţi pe copil să fie generos, să ajute, să fie bun din start. Poate şi pe noi ne-au învăţat părinţii, dar copiii noștri acum au acces la cu totul alte informaţii, ei clar nu o să treacă prin douăzeci de ani de greşeli.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Dar despre iubire ce putem să îi învăţăm?

Liliana Levința: Eu i-aş învăţa pe copiii mei că iubirea între doi oameni nu e veşnică. Asta e cea mai mare greşeală pe care o facem, că ne gândim că o să iubim aceeaşi persoană toată viaţa. De ce? Pentru că oamenii evoluează, se schimbă. Unii evoluează, alţii involuează, iar alţii rămân pe loc. În cel mai fericit caz, ei evoluează împreună. Dar, de regulă, întotdeauna unul îl lasă în urmă pe celălalt. E o greşeală să spui “am să te iubesc toată viaţa”. Nu am cum să decid că te voi iubi toată viaţa pentru că eu nu ştiu cum ai să fii tu toată viaţa cu mine, cum să îţi promit un lucru care, de fapt, nu depinde de mine?

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Nu confunzi cumva iubirea cu îndrăgostirea? Iubirea nu e totuşi ca o promisiune, ca un angajament? De ce pe copiii noştri, indiferent cât se schimbă, îi iubim pentru totdeauna? Sau pe mama noastră?

Liliana Levința: Între noi şi copiii noştri sau între noi şi mama noastră există acel cordon ombilical, care nu există între noi şi partenerii noştri. Noi facem parte din părinţii noştri şi copiii sunt trup din trupul nostru. Eu militez pentru absenţa încrâncenării „te-am luat şi eşti al meu”. Nu, am pornit împreună într-o relaţie asumată reciproc şi ne respectăm, ne iubim unul pe altul, construim împreună. Singurul lucru de care putem fi siguri pe lume este schimbarea. Ţine de norocul nostru cum reuşim să dirijăm să ne adaptăm şi să ne schimbăm frumos împreună, în cuplu. Căsătoria nu este o sentinţă pe viaţă, este o alegere pe care o faci la un moment dat, iar dacă nu mai merge, trebuie să ieşi din ea. Fiecare femeie ar trebui să ştie care sunt defectele unui bărbat peste care nu poate trece. Eu ştiu că un bărbat care ajunge să dea în mine dispare în mai puţin de o secundă. De asta eu am rezistat într-o căsnicie în care eram nefericită, pentru că el nu a făcut greşeala capitală. El nu a dat niciodată în mine. Mai bine dădea, că terminam mai repede! (râde)

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Ne-am reîntâlnit recent pe canapeaua emisiunii La Măruță. Când ai început colaborarea cu Măruţă?

Liliana Levința: Cred că am reînceput-o în 2012, dar mai puternic, la începutul anului trecut. Prin 2003, 2004, chiar înainte să ajung la „Gardianul”, nu aveam o părere prea bună despre Măruţă. Îl credeam un oportunist. Prin 2006 ne-am întâlnit la o emisiune la Antena 2 şi l-am întrebat când a plâns ultima oară. Mie mi se părea un tip foarte rece şi foarte obraznic cu toată lumea, dar era clar că era un rol. El a zis „ultima oară am plâns acum două seri, când am ascultat o melodie” – nu mai știu care, dar era ceva legat de muzică. A venit la mine şi mi-a zis „Știi, Liliana, tu ai scris despre mine un editorial, dar să ştii că nu sunt chiar aşa”. Au trecut anii, după care a început să mă cheme. De multe ori i-am luat apărarea. Oamenii îl văd greşit pe el, ca şi pe mine. Foarte puţini ştiu ce gesturi incredibile face el pentru oameni. A fost odată un caz în care trebuia să se strângă bani pentru o operaţie şi am auzit acolo în platou sau mi-a zis el, „dacă nu se strâng banii, pun eu de la mine restul”. El personal donează foarte mulţi bani fără să spună pe post, dă oamenilor bani pentru mâncare, pentru haine, face nişte gesturi pentru că le simte, chiar dacă nu spune nimănui. Eu cred că el s-a schimbat mult și de când a devenit tată.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Ne schimbăm? Tu te-ai schimbat?

Liliana Levința: În multe domenii m-am schimbat foarte mult. Eu nu m-aş da pe cea care eram acum douăzeci de ani, chiar dacă eram mai frumoasă, mai tânără, mai slabă. Am evoluat foarte mult. Am învăţat să nu mai judec gratuit, să nu mai judec la prima vedere, încerc să nu mai pun etichete superficial…

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Sunt situaţii în care îți folosește notorietatea, faptul că te recunosc oamenii pe stradă?

Liliana Levința: Îmi folosește mie, în ideea că primesc astfel o confirmare că oamenii sunt de acord cu mine, mă plac, mă susțin, iar asta mă bucură și îmi dă încredere. Și îmi conferă tot felul de mici avantaje, sunt locuri în care sunt cazată gratis, sunt locuri cum e coaforul unde mi se oferă servicii gratis. Mi se oferă multe lucruri. Dar mie mi se oferă asta din respect, din admiraţie. Dar dacă e să vorbesc ca femeie, nu îmi foloseşte notorietatea. Cred că bărbaţilor nu le plac femeile puternice și cunoscute, se tem de ele. Așa că mie îmi e mai greu să îmi găsesc pe cineva…

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.