Persoanele care consuma bere cu moderatie prezinta un risc cu 54% mai redus de a dezvolta afectiuni degenerative si de a suferi pierderi de memorie, potrivit mai multor cercetari desfasurate in mediile academice internationale si publicate in Jurnalul Asociatiei Americane a medicilor.
Cercetarile au aratat ca berea consumata in cantitati moderate – doza zilnica recomandata in cazul femeilor este 330 mililitri de bere si in cazul barbatilor, de 660 mililitri de bere – poate reduce riscul de declin cognitiv si dementa.
Concluziile unui studiu desfasurat pe o perioada indelungata, pe un esantion de 6.000 de subiecti, au fost ca persoanele care consuma moderat bere au performante vizibil mai bune la testele de memorie. Rezultatele cercetarii au fost completate de cele ale unui alt studiu, desfasurat pe aproximativ 8.000 de persoane, cu varsta de peste 55 de ani, care a aratat ca oamenii care consuma intre unul si trei pahare de bere pe zi prezentau un risc mai scazut de a se imbolnavi de orice tip de dementa, inclusiv Alzheimer.
Un alt studiu (“Nurses’ Health Stud”), demarat in 1980 si realizat de specialistii Scolii de Sanatate Publica Harvard, a demonstrat ca femeile care consuma o cantitate moderata de alcool in mod regulat sunt cu 20% mai putin predispuse sa experimenteze pierderi de memorie si o activitate cerebrala mai slaba. Aceasta este cea mai ampla cercetare efectuata vreodata pe aceasta tema, avand ca subiecti 12.480 de femei, cu varste cuprinse intre 70 si 81 ani.
In acelasi timp, un studiu desfasurat pe 1.000 de femei si barbati, monitorizati pe o perioada de 23 de ani, a demonstrat ca lipsa consumului de alcool sau un consum exagerat cresc riscul incidentei bolilor cognitive. Rezultatele cercetarilor au fost publicate in Jurnalul de medicina britanica.
“Exista foarte multe studii care au cercetat sau cerceteaza efectele consumului de alcool in general si de bere in particular asupra memoriei si capacitatii cognitive. Rezultatele au condus spre o unica concluzie: un consum moderat de alcool poate avea efecte pozitive pe termen lung in ceea ce priveste reducerea riscului de aparitie a afectiunilor degenerative si pierderilor de memorie. Aceste rezultate trebuie insa interpretate cu atentie, pentru ca un consum abuziv de alcool nu poate avea decat efecte negative”, spune Corina Zugravu, presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.