fbpx

Arcadie Suceveanu: Sufletul omului nu imbatraneste niciodata

de

E un poet al eternitatii limbii romane, pe care obisnuim, totusi, sa il caracterizam dupa functiile sale administrative, atat de vremelnice… Arcadie Suceveanu a fost vicepresedinte, iar apoi a devenit Presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Insa este dintotdeauna reper, miracol, splendoare, bucurie in toate inimile celor care iubesc limba si literatura romana.

Interviu realizat de Alice Nastase Buciuta și Simona Catrina, cu fotografii de Paul Buciuta, la Chisinau, in iunie 2011

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Sunteti din octombrie 2010 presedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Cum impartiti si functia administrativa in care aveti atatea de facut pentru altii si poezia si scrisul dumneavoastra?

Arcadie Suceveanu: Este foarte greu, pentru ca duc aceasta ghiulea functionareasca legata de picior mai de multa vreme… Din 1990 pana anul trecut am fost vicepresedintele acestei uniuni. Din octombrie 2010 sunt presedintele Uniunii Scriitorilor. Este greu sa imbini creatia cu munca administrativa, dar incerc s-o fac si vreau sa fac ceva pentru breasla scriitoriceasca, sa schimb lucrurile in bine, pentru ca avem un front de lucru enorm si incerc sa fac fata.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Si de scris, cand mai scrieti?

Arcadie Suceveanu: Scriu mai mult noaptea. Poezie, eseu, publicistica mai rar, am o rubrica in revista Subiect cultural, dar iata ca de doua numere constat ca sunt lipsa, nu mai am timp sa scriu. Mai scriu eseuri, cronica literara, poezie in primul rand, poezie pentru copii, insa in ultimul timp izvoarele scrisului se cam astupa, sa zic asa. Stati sa pun lucrurile pe roate bine aici si atunci sa imi fac timp si pentru a scrie. Sa vedeti, sunt scriitori tineri si nici Uniunea Scriitorilor nu mai ofera avantaje, avantajele de care beneficiau in perioada soviectica. Eu nu sunt pro comunism, dar atunci erau niste privilegii, prioritati acordate scriitorilor, casele de creatie din intreaga Uniune Sovietica erau ale noastre…de la Ialta..

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Trebuia sa fiti disciplinati si sa scrieti pentru ei…

Arcadie Suceveanu: Sigur, sigur, trebuia sa facem niste compromisuri mai mari sau mai mici, acum depindea de constiinta fiecaruia dintre scriitori. Acum, desi, iata, Uniunea Scriitorilor nu ofera privilegii, exista foarte multa lume care doreste sa fie membra a Uniunii Scriitorilor, ca si in Romania, ca si in alte parti, probabil. Latura asta o cunosc mai putin, dar in Romania cunosc ce se intampla in realitatea de acolo si scrie foarte multa lume. Desi ne confruntam cu probleme deosebite de ordin financiar, apar carti de toata mana. Si mai bune, si mai putin ingurgitabile, si cartulii de mana a 29-a, si asa mai departe… Avem si carti bune, si scriitori buni, competitvi…

Eram supranumit poetul scolii, la varsta de 12-13 ani

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Cand ati stiut ca vreti sa scrieti, cand ati inceput sa scrieti, cand ati avut revelatia asta? Din copilarie?…

Arcadie Suceveanu: Din copilarie, da, eu deja in clasa a V-a, a VI-a, eram supranumit poetul scolii, la varsta de 12-13 ani. Apoi, bine, in anii studentiei, eu fiind bucovinean de origine, am absolvit universitatea…

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Ce scoala ati facut?

Arcadie Suceveanu: In Cernauti, Universitatea de Stat din Cernauti. Am avut privilegiul sa am profesori foarte buni: Vasile Levitchi, care a fost si profesor si scriitor, Grigore Bostan, care ulterior a devenit academician al Academiei Romane, profesori vechi din perioada interbelica. Am studiat, am avut obiecte si in limba rusa si in limba ucraineana. Am absolvit Filologie, limba si literatura romana la Universitatea din Cernauti, dupa care cinci ani am fost professor de scoala medie care echivaleaza intr-un fel cu liceul, iar apoi m-am transferat in 1979 din Cernauti, Bucovina, m-am transferat cu traiul la Chisiniu unde am fost din 1979 pana in 1990, 11, aproape 12 ani la editura Literatura artistica, Hyperion ulterior, am fost redactor, apoi redactor sef, am scos primele carti in grafie latina. Pe cand eram redactor sef acolo era valul asta al renasterii nationale, perioada perestroika, emanciparea noastra nationala si sociala. ‘88,’89, ‘90, ‘91… si am scos atunci primele carti in grafie latina, am facut un efort deosebit impreuna cu colegii de la editura. O carte a mea, de poeme, se numeste “ Arhivele golgote” publicata in ‘90 pentru care am si luat Premiul National al Republicii Moldova care a fost a doua sau a treia carte in grafie latina, cand inca nu exista legea cu privire la alfabet, exista alfabetul chirilic…
De atunci au trecut mai multi ani si iata ca din toamna lui ‘90, septembrie ’90, sunt la Uniunea Scriitorilor. Am fost vicepresedinte pana in toamna anului trecut, Mihai Cimpoi presedinte, si, la alegerile generale din 21 octombrie anul trecut, l-am devansat pe Mihai Cimpoi cu 13 voturi.

Nu e neaparat sa te indragostesti ca sa scrii poezii de dragoste

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Cum iubeste un poet? Iubesc altfel poetii decat barbatii ceilalti care nu au harul poeziei?

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pagini:  1 2 3 4

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.