fbpx

Arcadie Suceveanu: Sufletul omului nu imbatraneste niciodata

de

Arcadie Suceveanu: E o prostie. Problema asta a fost politizata, problema limbii. Limba moldoveneasca, istoria Basarabiei, a Republicii Moldova…pentru a justifica ocupatia sovietica din ‘40, pentru a justifica ca aceste pamanturi au fost eliberate de armata sovietica. Ele au fost de multa vreme in componenta Rusiei, a Uniunii Sovietice, si s-a inventat o deosebire pentru ca, nu-i asa, noua ni se spunea ca am fost eliberati de sub jugul cotropitorilor romani. Pai, daca noi am fi fost romani, nu puteau romanii sa fie cotropiti de romani. Si atunci s-a inventat natiunea moldoveneasca, limba artificial moldoveneasca si ni se spunea “ati fost ocupati de romani. Voi sunteti moldoveni, vorbiti limba asta”… Bineinteles ca este aceeasi limba. Limba romana. Si nu pot exista discutii in acest sens. Dar problema a fost politizata si continua sa fie politizata, unora le convine, unor lideri de partid de azi le convine acest lucru din mai multe considerente. Putem si sa nuantam aici, sa deschidem niste paranteze. In tot cazul, adevarul este unul si a iesit la suprafata si tot mai multa lume constientizeaza…
Ei bine, intelectualii de mult stiau si constientizau treaba asta, e mai greu la sate, unde oamenii de rand care au fost intoxicati ideologic in anii de putere sovietica nu constientizeza. Nu isi dau sesame de ceea ce se intampla si care este adevarul adevarat si de aceea mai este promovata pe ici, pe colo, ideea ca nu, noi suntem basarabeni, suntem moldoveni, vorbim o limba moldoveneasca. Nu este nicio deosebire, e altceva ca exista deosebire ca in orice alta limba la nivel de dialecte. Bine, in orice limba, iata limba rusa pe care noi o vorbim foarte bine si o cunoastem, exista insa un dialect, sa zicem la Moscova, o pronuntie, asa cum este la Bucuresti, limba damboviteana, se deosebeste de limba unui iesean sau unuia de la Vaslui. Moscovitii vorbesc cu a, pun accentual pe a. La fel si la noi, bine, sigur ca aici in Basarabia a mai intervenit si elementul slav, influenta limbii slave, fiindca atata timp, atatea decenii de ocupatie straina nu au ramas fara urmari. Limba romana s-a deteriorat si aici in Basarabia pentru ca ea a fost degradata si terorizata de alte limbi, de limba rusa, mai ales, si au patruns barbarisme. Lucrul asta trebuie sa fie inteles si lucrul asta ar fi bine ca fratii nostri din Romania sa incerce a-l intelege… Si pe mine ma supara acest dialect cand il aud pe strada, in transportul public. Te zgarie, te enerveaza, dar trebue inteles cum s-a ajuns aici, pentru ca asta a fost realitatea pe care am trait-o noi. Iata ca au trecut mai multi ani de la transformari si deja in Basarabia se vorbeste o limba romana mai corecta, mai fluenta. Sa vedeti in scoli, avem copii care vorbesc foarte frumos romaneste. Deci lucrurile se vor redresa in timp.

Cine descopera computerul nu mai vrea sa revina la ceea ce a fost, la masina de scris. Este o minune calculatorul pentru un scriitor

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Scrieti pe computer, lucrati pe internet? Cum v-ati adaptat? Cum a aparut computerul in viata dumneavoastra?

Arcadie Suceveanu: Da, da, computerul in viata mea a aparut relativ tarziu, cam acum 6-7 ani. Ei bine, cine descopera computerul nu mai vrea sa revina la ceea ce a fost, la masina de scris. Este o minune calculatorul pentru un scriitor, mai ales pentru un scriitor care scrie mult. Eu le spun colegilor mei, prozatori, sunt prozatori care continua sa scrie la masina de scris. “Dom’le, dumneata care faci proza si trebuie sa te afli zilnic in exercitiul scrisului, daca ai descoperi minunea care se cheama calculator, ti-ar fi mult mai usor sub toate aspectele”, dar cine nu poseda nici nu are cum intelege ce inseamna calculatorul. Eu am facut un efort deosebit si am avut o ambitie sa-mi insusesc, si acum sunt fericit. Navighez foarte mult pe internet, lucrez la calculator, scriu… Poezii nu pot sa scriu la calculator. Un articol, un eseu, ma asez si il scriu la calculator, o scrisoare. Dar o poezie e nu stiu cum, parca nu se scrie direct la calculator, e chestie de obisnuinta, de deprindere, probabil…

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Si o ultima intrebare, credeti ca exista o mare dragoste in viata noastra, credeti ca exista intre iubirile pe care le traim de-a lungul unei vieti acea iubire, marea dragoste a vietii?

Arcadie Suceveanu: Da, cred ca exista, dar nu fiecare ajunge sa o cunoasca, sa o descopere si atunci bineinteles ca omul pleaca dincolo fara a fi cunoscut acest sentiment in toata plenitudinea si profunzimea lui, deci oarecum neimplinit. O mare dragoste in viata unui om ii schimba viata, ii modeleaza altfel existenta, dar, inca o data, nu fiecaruia dintre noi ne este dat sa ajungem sa descoperim, sa ne bucuram de aceasta mare dragoste. Din cate am putut eu intelege din aceasta viata si din carti, doar unii au o asemenea sansa…

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Care? Cei norocosi sau cei care o merita? Cei care au puterea sa o caute si sa o gaseasca sau cei pe care ii binecuvanteaza Dumnezeu?

Arcadie Suceveanu: Eu cred ca cei norocosi, cei pe care ii binecuvanteaza Dumnezeu isi traiesc marea dragoste. Nu tine de stradanie, pentru ca poti face uneori eforturi foarte mari, fara mari rezultate in acest sens. Eu cred in providenta, cred in acest noroc… Dar ce este norocul? Norocul este legat direct cu divinitatea, cu mana providentei, eu asa consider. Trebuie Dumnezeu sa vrea sa fii fericit pana la capat si sa iti dea aceasta sansa unica: o mare iubire.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pagini:  1 2 3 4

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.