Gheorghe Dinica, unul dintre cei mai mari actori romani, a parasit aceasta lume marti, lasand in urma sa o cariera artistica de succes, al carei loc de merit este in atentia si admiratia publicului, pentru totdeauna.
Gheorghe Dinica s-a nascut la Bucuresti pe 1 ianuarie 1934, fiind fascinat de lumea spectacolului inca din copilarie. Prima piesa de teatru in care a jucat a fost Titanic-vals de Tudor Musatescu, moment de care Gheorghe Dinica isi aducea aminte cu placere si emotie:
“Am fost un copil liber, nazdravan, curios, mai degraba crescut de strada si de prieteni decat de familie, dar sufletul si mintea mea de copil au memorat doar farmecul strazii si al jocurilor de pustani. Nici nu mai stiu cate roluri am jucat cu trupa de amatori, zeci de personaje…
Primul meu rol a fost cu o trupa de amatori de la Posta, iar eu interpretam rolul Locotenentului Stamatescu din piesa Titanic-vals de Tudor Musatescu. Eram pe scena si parca visam. Nici nu stiam ce se intampla cu mine. La un moment dat, m-au trezit niste aplauze din sala. Acelea au fost primele aplauze din viata mea. M-am suit pe scena si parca eram acolo de cand lumea.”
In 1961, Gheorghe Dinica a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, studiind actoria sub indrumarea Dinei Cocea. Dupa absolvire, Gheorghe Dinica a inceput sa isi cladeasca o frumoasa cariera artistica, jucand in nu mai putin de 60 de filme si peste 40 de piese de teatru. Primul film in care a jucat a fost la doi ani dupa absolvire, in 1963: “Strainul”.
La treizeci si trei de ani de la debutul sau cinematografic, in 1996, Gheorghe Dinica s-a casatorit cu Gabriela Georgeta, despre care actorul obisnuia sa spuna: “Pot spune ca sunt un tanar casatorit, doar ca ani de casnicie. Un rol foarte important il are intelegerea pe care o avem unul pentru celalalt in afara de simpatiile reciproce fara de care nu ne-am fi adunat… E o femeie care are o relatie clara cu viata si care a facut ordine in dezordinea existentei mele.” Pentru a citi interviul cu sotia lui Gheorghe Dinica din Revista Tango, CLICK AICI!
Printre zecile de piese de teatru si filme in care a jucat maestrul Gheorghe Dinica se numara “O scrisoare pierduta”, “Asteptandu-l pe Godot”, “Livada de visini”, “O noapte furtunoasa”, “Numele trandafirului”, “Take, Ianke si Cadar”, “Ultima ora”, “Incontestabila ipocrizie”, “Patul lui Procust”, “Craii de Curtea Veche”, “Orient Express”, “Tinerete fara tinerete”, un film spectaculos regizat de Francis Ford Coppola dupa nuvela omonima scrisa de Mircea Eliade.
Gheorghe Dinica nu s-a limitat la teatru si film, ci a continuat sa-si manifeste creativitatea si in muzica si televiziune, inregistrand patru albume cu muzica de petrecere: “Cantece de petrecere”, “Cantece de petrecere 2”, “Romante” si “Parol ca te iubesc”. In ultimii ani, Gheorghe Dinica a putut fi vazut de fanii genului romance in productii autohtone foarte indragite de publicul larg, precum “Inima de tigan”, “Regina” sau “Aniela”.
De-a lungul carierei sale, talentul lui Gheorghe Dinica a fost apreciat prin numeroase premii si distinctii, printre care se numara titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, Premiul de Excelenta la UNITER, Premiul Special UCIN pentru rolul lui Print din filmul romanesc “Filantropica” sau Premiul pentru intreaga activitate, acordat in cadrul Festivalului T.I.F.F.
suntem atat de mici fata de maretia domniei sale…si totusi …toti mergem ,,acolo\’\’…trist