Intr-un gest a carui noblete, sa recunoastem, depaseste puterea de intelegere a multora dintre noi, intr-o lume atat de grabita, superbul actor hollywoodian Ethan Hawke si-a facut timp pentru a veni la Bucuresti pe 26 iunie pentru premiera filmului Before Midnight. O premiera de gala din ale carei fonduri organizatia OvidiuRo, condusa de mama actorului, Leslie Hawke, va continua sa lupte pentru a trimite in scoli copiii saraci din tara noastra. Pe langa ocazia de a sta de vorba chiar cu Ethan intr-o sesiune de discutii organizata special pentru participanti, orice om generos si responsabil poate sustine educatia celor mai saraci copii participand la evenimentul Before It’s Too Late.
Alice Nastase Buciuta: Cei care te vad in filme tind sa creada ca stii mai multe si ai puterea sa faci mai multe decat noi, oamenii obisnuiti. Faptul ca esti un VIP, o celebritate, crezi ca iti ofera posibilitatea sa traiesti mai intens, mai frumos decat daca ti-ai fi ales o cariera mai putin spectaculoasa?
Ethan Hawke: Totul depinde de ce este important pentru fiecare. De pilda, filmul Dead Poets Society („Societatea Poetilor Morti”) in care am jucat cand aveam 18 ani m-a pozitionat din start undeva departe de generatia mea si chiar de prietenii mei. Am simtit brusc ca sunt bagat in seama, ca ma stie lumea, iar o data cu asta vine de obicei si un anumit sentiment de putere, pe care la vremea aceea n am stiut s-o canalizez spre ceva serios. Dar pot sa spun ca cele mai frumoase momente din viata mea au fost uimitor de simple.
Marea Dragoste / Tango: Cat de diferiti sunt Ethan si Jesse? Este Celine genul lui Ethan?
Ethan Hawke: Jesse e mult mai ferm in discutiile cu sotia lui decat este Ethan. Cat despre Celine, am impresia ca este genul de femeie pe gustul tuturor barbatilor: frumoasa, inteligenta, amuzanta, calda, afectuoasa. Nu asta ne dorim cu totii sa regasim la partenerii nostri de viata?
Marea Dragoste / Tango: Cum te schimba fiecare rol pe care-l interpretezi? Te-a schimbat vreun pic seria filmelor „Before…” sau ti-a schimbat viata intr-un anumit fel?
Ethan Hawke: Prietenia cu Rick si Julie mi-a schimbat viata. Amandoi sunt deosebit de inteligenti, de nostimi si de perspicace. Sa petreci timp cu ei e ca si cum te-ai inscrie intr-un perpetuu program de formare. Mereu am ceva de invatat de la ei. Este ca si cum as schia cu niste profesionisti. Imi stimuleaza potentialul, ma ajuta sa excelez.
Marea Dragoste / Tango: Cum e sa interpretezi aceleasi personaje la intervale atat de mari? Sa cresti o data cu ele? Cum e Before Midnight?
Ethan Hawke: A fost minunat sa particip la crearea unui film atat de inteligent si de emotionant pentru atatia oameni. Pentru fiecare in felul lui.
Sa faci parte dintr-un proiect atat de amplu e o satisfactie incredibila, iar sa interpretezi aceleasi personaje la 24, 33 si 42 de ani este, pur si simplu, distractiv!
Marea Dragoste / Tango: Pe 26 Iunie, odata cu premiera filmului „Before Midnight” ajuti Asociatia OvidiuRo sa stranga fonduri pentru educatia timpurie a celor mai saraci copii din Romania. De ce t eimplici in acest proiect?
Ethan Hawke: Pentru ca educatia timpurie este singura lor sansa. Parintii din clasa mijlocie si cei foarte educati stau mult mai mult de vorba cu copiii lor decat o fac cei saraci si lipsiti de educatie. Viata lor de familie este, din start, mai bogata si mai putin haotica. La varsta de trei ani, un copil ce provine dintr-o familie saraca, cu parinti analfabeti, afla de la gradinita lucruri pe care acasa nu le-ar invata niciodata. Fara educatie timpurie si daca nu cumva sunt niste genii, acesti copii raman cu mult in urma din punct de vedere intelectual si nu mai recupereaza niciodata aceasta diferenta. Trebuie sa-i ajutam… Before It’s Too Late for them. (Inainte sa fie prea tarziu pentru ei. )
Marea Dragoste / Tango: Este educatia copiilor saraci mai importanta decat a copiilor mai putin saraci?
Ethan Hawke: Copiii care vin dintr-o familie normala au la baza un suport familial foarte solid, pe cand ceilalti nu. Pentru ei, cateva decizii gresite duc la situatii iremediabile. Cu o sarcina nedorita la o adolescenta, de exemplu, sau o problema cu drogurile, viata lor deja se indreapta spre ce-i mai rau. Pentru ei nu mai exista recuperare dupa greselile timpurii, pe cand ceilalti copii mai primesc intotdeauna o a doua sansa si chiar o a treia sau a patra. De aceea sprijin educatia celor saraci si va indemn si pe voi s-o faceti.