Simbata, 23 Noiembrie, Sala Ronda a Hotelului InterContiental a gazduit a 16-a editie a Balului Caledonian, unul dintre cele mai elegante baluri caritabile organizate în Bucuresti.
Peste 250 de reprezentanti ai mediului de afaceri, diplomati din comunitatea britanica si nu numai, s-au întrunit pentru a sustine Fundatia Light into Europe, singura organizatie din România care dezvolta un continuum de servicii educationale si de viata independent pentru copiii si tinerii cu dizabilitati de vedere si auz.
Balul Caledonian din Bucuresti face parte dintre sutele de asemenea evenimente care au loc in întreaga lume si care celebreaza ziua Sfântului Andrei si cultura scotiana. Primul astfel de eveniment a avut loc în anul 1840 si a fost organizat de catre Ducele si Ducesa din Atholl pentru prietenii lor din Scotia care locuiau în Londra.
Balul Caledonian de anul acesta a fost onorat de prezenta reprezentatilor diplomatici ai Marii Britanii, Canadei, Statelor Unite, Chile si Germaniei si FMI, alaturi de reprezentanti ai Balului Caldonian din New York si Londra, precum si a comunitatii locale de afaceri.
Sponsorul Principal a fost si anul acesta Banca Raiffeisen, reprezentata de Dl Steven Van Groningen.
Ceilalti sponsori ai serii au fost DPD, Investors in People Romania, Hotel InterContinental, Lacerta, Ursus Breweries, Borsec, Interaviation, Crystal Tower Business Centre, Ballentines, DHL, TUD Consulting and Grupul Alexandrion, alaturi de contributii personale de la Roberto si Marialaura Musneci, Lucian si Ioana Mindruta, Oliver si Fabiola Meister, dl Van Rozen, Charlie Crocker si Dave si Christine Kennedy.
Muzica si dansurile scotiene, parte integranta din programul traditional al balului au fost sustinute de Grupul O’r Scottish Music din Edinburgh condus de Fiona Dalgetty.
Din programul serii a facut parte si prezentarea Premiilor Speciale pentru Voluntarii implicati in dezvoltarea programului de ciini ghizi pentru nevazatori. Gary Ingram, Ruth Rusby de la Petrom, Aurelia and Radu Munteanu de la Investors in People Romania si Tom si Pat Lovelock au primit Trofeul de Ambasadori ai programului.
Suma strinsa cu aceasta ocazie se ridica la aproape 25,000 euro, in special din sumele oferite la licitatia cu strigare condusa de dl Bryan Jardine si la licitatia scrisa.
Fondurile strinse vor fi folosite pentru continuarea serviciilor educationale ale fundatiei: dezvoltarea limbajului mimico-gestual pentru copiii surzi, accesibilizarea manualelor scolare ale copiilor slab-vazatori si nevazatori, precum si a activitatilor de Orientare si Mobilitate spatiala si Deprinderi de viata zilnica.
”Copiii si tinerii sunt viitorul oricarei tari, iar copiii din Romania afectati de lipsa vederii sau a auzului sunt la fel de importanti ca si cei fara dizabilitati. Balul Caledonian este cel mai important eveniment de stringeri de fonduri in beneficiul a mii de copii si tineri a caror viata de zi cu zi este afectata de lipsa vederii sau a auzului dar si de barierele de comunicare si de discriminare. Prin generozitatea oaspetilor Balului Caledonian, fundatia noastra reuseste sa stringa o parte din fondurile necesare dar sa si atraga atentia asupra drepturilor si aspiratiilor beneficiarilor nostri: o viata demna, educatie si accesibila si adecvata, acces si participare activa in societate” , a spus Capt. Stan Platt, OBE, presedintele fundatiei Light into Europe.
Despre Light into Europe
Light into Europe este o organizatie Romano-Britanica non-guvernamentala, non-profit, cu misiunea de a imbunatati vietile copiilor si tinerilor cu dizabilitati senzoriale din România, prin sprijin educational, echipament adecvat nevoilor lor, informatie în format accesibil si abilitati de viata independenta pentru a-si atinge potentialul maxim de dezvoltare si pentru a deveni membri activi in societate.
La baza strategiei fundatiei se gasesc Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, Directiva europeana privind egalitatea de sanse pe piata muncii si a Cartei Uniunii Europene a drepturilor fundamentale, iar progresele inregistrate pina acum au venit in intimpinarea nevoilor si aspiratiilor beneficiarilor nostri:
informare, accesibilizarea educatiei,a mediului si a informatiei, pregatirea pentru viata indepedenta, reducerea excluziunii sociale si a discriminarii.
De la Inceputul programului nostru in 2003, peste 5,000 de copii si tineri cu dizabilitati de vedere sau de auz din Bucuresti si din tara au beneficiat de sprijin educational, sesiuni de pregatire in deprinderi de viata independenta si pregatire pentru viata profesionala, donatii de echipamente de sprijin.
In acelasi timp, peste 300 de profesori si educatori din scolile speciale de deficienti de auz sau de vedere au beneficiat de cursuri de pregatire in limbajul mimico-gestual, orientare spatiala si mobilitate si in dezvoltarea abilitatilor antrepenoriale ale elevilor, servicii care se regasesc la nivel international in modelele de bune practici in procesul incluziunii educationale si sociale ale persoanelor cu dizabilitati.
Anual, un numar de 200 de elevi surzi si 450 de elevi slab vazatori beneficiaza de manuale adaptate si echipament de sprijin adecvat nevoilor individuale.
In acelasi timp, fundatia a stabilit si primul program de Ciini Ghizi pentru Nevazatori din Romania, avind deja 3 ciini ghizi activi in Bucuresti si Cluj, 1 ciine de semnal pentru epilepsie, 10 catelusi in dresaj si peste 40 de persoane pe lista de asteptare.
Light into Europe este si singurul furnizor de pregatire pentru citeva specializari necesare in domeniul reabilitarii persoanelor cu dizabilitati senzoriale, insa neincluse pina in prezent in nomenclatorul de formare profesionala din Romania: educator in orientare spatiala si mobilitate, educator de deprinderi de viata independenta si instructor de ciini ghizi pentru nevazatori.
Nu in ultimul rind, eforturile fundatiei sunt continuu indreptate si in activitati de lobby si advocacy referitoare la accesibilizare, eliminarea barierelor de stigma, egalitate de sanse si libertatea de miscare a persoanelor cu dizabilitati de vedere si de auz.